Terug naar Google tegen censuur in China!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Google tegen censuur in China!

Door Redactie iCreate13 januari 2010 15:132 min. leestijd0

Tot ieders verrassing heeft Google bekend gemaakt dat het zich niet meer wil schikken in de censuur-eisen van de Chinese overheid. Aanleiding hiervoor zijn de computeraanvallen op Gmailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten.

Bloemen bij het logo van Google

Chinese dissidenten bedanken Google met bloemen

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Google had al langer last van hackers uit China, maar midden december werden de aanvallen geavanceerder en meer specifiek gericht. Ten minste twintig andere grote bedrijven kampten met dezelfde problemen.

Volgens Google zijn de e-mails van de activisten die het doelwit vormden, niet toegankelijk geweest voor de hackers. Gmailaccounts van advocaten die activisten voor mensenrechten in China verdedigen zijn wel regelmatig bekeken door derde partijen, blijkt na een onderzoek van Google.

Chinezen zijn positief verrast door de bekendmaking van de computeraanvallen en de reactie van Google op deze hackers. De bekendmaking heeft de discussie over de vrijheid van meningsuiting opnieuw leven ingeblazen. De Volkskant meldt bovendien dat Hillary Clinton een verklaring van de Chinese regering verwacht voor de aanvallen.

In januari 2006 werd Google gelanceerd in China, onder de strikte voorwaarde van de Chinese overheid dat Google zich aan de Chinese wet zou houden. Een wet die inhoudt dat internetbedrijven moeten voorkomen dat via hun sites informatie verspreid wordt die de ‘eenheid van het land’ in gevaar kan brengen.

Google-advocaat David Drummond legt uit dat ze destijds akkoord gingen met de voorwaarden omdat ze Chinezen informatie die door de Chinese overheid wél getolereerd werd,  niet wilden onthouden. Nu komt de vrijheid van meningsuiting volgens Google echter zódanig in gevaar dat het bedrijf niet langer wil meewerken aan de censuur. Zelfs wanneer dit betekent dat de kantoren van Google in China gesloten moeten worden.

Vorige week werd bekend dat Apple de applicaties voor iPhones in de App-store in China censureerde. Misschien is dit het moment voor Apple om net als Google achter de vrijheid van meningsuiting te gaan staan.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Volgend bericht
De groene Apple
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar