Terug naar Google betaalt $1 miljard om dé zoekmachine voor de iPhone te zijn
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Google betaalt $1 miljard om dé zoekmachine voor de iPhone te zijn

Door Laura Grootaarts22 januari 2016 09:552 min. leestijd2

Google is de standaard zoekmachine op de iPhone, iPad en iPod touch. Om die positie te behouden, moet Google wel in de buidel tasten: in 2014 betaalde de internetgigant 1 miljard dollar (920 miljoen euro) om de standaard zoekmachine voor iOS te zijn.

Google standaard zoekmachine

Geheimzinnige afspraken tussen Google en Apple

Dat er een deal bestaat tussen Apple en Google komt niet echt als een verrassing, maar tot nu toe werd er door beide partijen nogal geheimzinnig gedaan over de bedragen die ermee gemoeid waren. De informatie kwam naar buiten tijdens een rechtszaak tussen Google en Oracle, zo meldt Bloomberg.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

“Op een gegeven moment werd 34 procent van de opbrengst gedeeld”, zo is te lezen in het afschrift van de rechtszaak. Het is niet duidelijk of met dit percentage wordt verwezen naar het percentage dat Google mocht behouden, of juist naar het deel dat de zoekmachinereus moest afstaan aan Apple.

Omgang met privacy

Apple en Google zijn grote rivalen als het gaat om omgang met de privacy van gebruikers. Google heeft van het verzamelen van persoonlijke gegevens zo ongeveer het verdienmodel gemaakt, terwijl Apple zo privacy hoog in het vaandel heeft staan en daarvoor zelfs geprezen wordt. Dat Apple toch geld verdient aan Google, dat het niet zo nauw neemt met privacy, doet de wenkbrauwen fronsen.

Andere zoekmachine instellen in iOS?

Het is al ene tijd mogelijk om in plaats van Google te kiezen voor Yahoo of Bing als zoekmachine in Safari. En tegenwoordig is er ook nog nieuwkomer DuckDuckGo bij, een privacy-vriendelijke zoekmachine. Standaard staat echter Google ingesteld als zoekmachine en er zijn maar weinig gebruikers die dat aanpassen. Wil je het aanpassen? Dat doe je zo:

Andere zoekmachine voor Safari op de iPad of iPhone

  1. Open de app Instellingen en kies Safari
  2. Tik op Zoekmachine.
  3. Zet een vinkje achter de zoekmachine die je voorkeur heeft, bijvoorbeeld DuckDuckGo.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Tja… De uitbaters van alle zoekmachines zullen aan mij willen verdienen. Bij Google heb ik dan nog de indruk, dat ik er zelf ook baat bij heb. Die baat zit mede in de getoonde advertenties, al zijn die vaak mosterd na de maaltijd. Ha, ik ontdek opeens een nieuwe (toekomstige) markt voor Google: door kunstmatige intelligentie geschreven biografieën. Meteen doorgedacht naar de handel: een maker van reality tv kan door Google gewezen worden op mensen wier levensloop (voorzover blijkend uit hun on-line gedrag) tot hoge kijkcijfers kan leiden. “Ze groeide op in welstand (want ze kreeg al vroeg een eigen… Lees meer »

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Bij bijvoorbeeld DuckDuckGo krijg je ook advertenties, maar die zijn gebaseerd op je laatste zoekopdracht, niet op je persoonlijke dossier dat járen teruggaat. Je toekomstscenario bestaat stiekem denk ik al, zij het in iets mindere mate.