Terug naar Gevaar van jailbreak bewezen door spionagesoftware
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Gevaar van jailbreak bewezen door spionagesoftware

Door Jelle Mol7 juli 2015 15:392 min. leestijd0

Dat een jailbreak negatieve effecten kan hebben op de stabiliteit en batterij van een iPhone of iPad is de meesten wel bekend. Maar er kleven ook wel degelijk gevaren aan gejailbreakte iOS-apparaten qua beveiliging, zo blijkt uit uitgelekte documenten van het Italiaanse beveiligingsbedrijf Hacking Team, dat spionagesoftware verkoopt aan politie en veiligheidsdiensten.

Hacking Team

Spionagesoftware

Hacking Team is ironisch genoeg zelf getroffen door een omvangrijke hack, waarbij 400 GB aan klantgegevens, e-mails en zelfs onversleutelde wachtwoorden buit werden gemaakt. Alle gegevens zijn door de hackers op internet geplaatst en daaruit blijkt onder andere dat Hacking Team zaken doet met Duitsland, Luxemburg, Nigeria, Soedan en Saudi-Arabië. Vandaag stond er zelfs een demonstratie bij de Nationale Politie in Nederland op de agenda.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Gevaar van jailbreak

Los van deze onthullingen bewijst de hack ook waarom jailbreaken eigenlijk helemaal niet zo verstandig is. MacWorld ontdekte dat in een prijslijst spionagesoftware voor iOS is opgenomen á € 50.000, maar dat deze alleen werkt op iOS-apparaten met een jailbreak. Een vergelijkbare kanttekening werd eerder geplaatst bij FinSpy, dat ook dient om te kunnen spioneren op iPhones en iPads maar alleen werkt met een jailbreak.

Erg verrassend is het allemaal niet wanneer je bedenkt dat een jailbreak in essentie dient om functionaliteiten te ontgrendelen die normaal afgeschermd zijn. Het argument om een jailbreak uit te voeren is veelal om buiten Apple’s ecosysteem apps en functies te gebruiken, maar dat vergroot dus ook de kwetsbaarheid van interne systeemfuncties. Het goede nieuws van dit verhaal daarentegen is dat zolang je bij jailbreaken wegblijft, je als Apple-gebruiker nagenoeg helemaal veilig bent voor spionagesoftware.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar