Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Universele iOS- en Mac-apps verschijnen op z’n vroegst in 2019′

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
geen universele apps


Lees verder na de advertentie

Volgens geruchten wordt iOS 12 een bescheiden update; Apple zou zich vooral focussen op de stabiliteit en kwaliteit van het systeem. Wel zou Apple één grote vernieuwing introduceren: universele apps die werken op zowel Mac, iPhone als iPad. Maar waarschijnlijk moeten we hiervoor nog langer geduld hebben.

Geen universele apps in iOS 12

De bekende Apple-journalist John Gruber bevestigt dat Apple inderdaad werkt aan een UI-project voor iOS en maCOS. Hij zegt er echter bij dat de functionaliteit gepland staat voor macOS 10.15 en iOS 13, in plaats van macOS 10.14 en iOS 12. Dit zou betekenen dat het systeem pas in september 2019 zijn debuut maakt.

Volgens Gruber is het allerminst zeker dat er dan een mogelijkheid is voor het ontwikkelen van universele apps. ‘In principe klinkt het als een declaratieve besturing-API’, schrijft Gruber op basis van eerste en tweedehands bronnen. Dit is een andere programmeertaal, die iets wegheeft van HTML. Hierbij hoeven ontwikkelaars geen klassieke procedurele code te schrijven voor bijvoorbeeld alinea’s, afbeeldingen en tabellen, maar gebruik je tags en attributen. Het maakt het maken van apps op simpelweg eenvoudiger.

Volgens Gruber hoeft zo’n declaratieve besturing-API niet te betekenen dat Apple werkt aan een platformonafhankelijk systeem, maar kan dit wel een eerste stap zijn. Het kan bijvoorbeeld de API-verschillen tussen iOS en macOS aanpakken en uiteindelijk zelfs een platformonafhankelijk UI-framework creëren.

Universele apps


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het bericht Gruber schetst dus een ander beeld dan het bericht van Gurman. Hij meldde dat het project, genaamd Marzipan, betrekking had op universele apps. Het idee van universele apps is dat softwareontwikkelaars apps kunnen ontwerpen die werken met touchscreen, muis en trackpad. De app draait dan niet alleen op bijvoorbeeld een iPhone of iPad, maar is dan ook gelijk geschikt voor het besturingssysteem van de Mac.