Terug naar Geen privacy met iOS4
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Geen privacy met iOS4

Door Redactie iCreate23 juni 2010 09:312 min. leestijd6

Apple gaat de locatie van zijn handheld-gebruikers op de voet volgen. Heb je hier geen behoefte aan? Jammer dan, je moet per se instemmen met de vernieuwde iOS4-gebruiksvoorwaarden en dus geef je hier toestemming voor.

Verzamelen en delen
In de kleine lettertjes staat te lezen dat ‘Apple en zijn partners en licentiehouders de precieze locatiegegevens van jouw computer of handheld mogen verzamelen, gebruiken en delen.’ Apple werkt aan zijn locatieverzameling om betere producten en diensten te kunnen aanbieden op specifieke locaties volgens de LA Times. Maar zitten wij wel te wachten op deze producten en diensten? En met welke instanties worden deze gegevens gedeeld? Ook al staat het antwoord op de vragen je niet aan, Apple heeft je goedkeuring al binnen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Niet zo anoniem
De locatiegegevens worden volgens Apple anoniem verzameld. Dat klikt geruststellend, maar het is Universiteit van Texas al gelukt om met ‘anonieme’ data een gebruiker te achterhalen. Je bent dus verplicht om je locatiegegevens te delen met Apple en vervolgens zijn deze niet zo anoniem als je zou wensen.

iPhone-instellingen
In de instellingen van de iPhone prijkt de optie ‘locatievoorzieningen’. Dit doet vermoeden dat je Apple’s spiedende oogjes kunt uitschakelen. Zo werkt het echter niet, onder ‘locatievoorzieningen’ kun je alleen apps toestemming geven om gebruik te maken van je locatie, Apple blijft op de achtergrond gegevens verzamelen. Apple is niet het enige bedrijf dat benieuwd is wat jij uitvreet, Google verzamelt ook anonieme locatiegegevens met zijn Android-smartphones. Deze gebruikers hebben echter wel de vrijheid dit uit te schakelen.

Vind jij het vervelend om verplicht je locatiegegevens te moeten delen met Apple en zijn onbekende partners?

[update]
Websitebezoeker Ronald merkt terecht op dat gebruikers zich kunnen uitschrijven voor het verzamelen van klantgegevens voor persoonlijk gerichte advertenties. Bezoek http://oo.apple.com met je telefoon en je zult geen persoonlijke iAds ontvangen. Maar – en dit is een grote ‘maar’ – volgens Gizmodo registreert Apple nog steeds waar jij je bevindt. Uitschrijven is dus nuttig, maar het biedt geen oplossing voor het privacyprobleem.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Peter
Lezer
Peter

En? Wat is het probleem? Zolang ik niets te verbergen heb mag wat mij betreft iedereen weten waar mijn iPhone (en dus ik) ben…

Jasper
Lezer
Jasper

@Peter Het lijkt mij bijvoorbeeld interessant om gegevens te hebben van de bewoners in een bepaalde wijk, zodat ik kan voorspellen wanneer iedereen ongeveer weg is. Dan kan ik mijn inbrekerscarriere toch een stuk professionaliseren om eens een voorbeeldje te geven. Privacy is een stuk kostbaarder dan je denkt. Andere voorbeeldje: Je verzekeraar stelt dat jij bij een risicogroep hoort, want je komt gemiddeld 5,9 uur per week in kroegen op bepaalde late tijdstippen. Je premie gaat dus een stukje omhoog. Zo kun je er legio verzinnen, er valt heel veel uit jouw data te halen en het zal niet… Lees meer »

Peter
Lezer
Peter

Tuurlijk kan ik me wel voorstellen dat er partijen zijn die hier belang bij hebben… Maar ik snap die ophef niet als Apple bekend maakt dat zij locatie’s bewaren… Blijkbaar zijn een hoop mensen zo naïef om te denken dat dit nog niet gebeurt… Denk aan internetproviders maar met name telefoonproviders (T-Mobile, KPN etc.) zij weten exact waar jij bent…

Jasper
Lezer
Jasper

Als anderen stiekem die gegevens ook gedetailleerd van jou bij houden over een langere periode van tijd zonder dat jij daarmee akkoord gaat, vergoeilijkt dat bij Apple lange na nog niet.
Dat is echt een Calimero gedachte die mij enorm schokt.

Ronald
Lezer
Ronald

Beste Bart, voordat je zulke berichten post s.v.p. beetje verdiepen op de materie. Apple biedt vrij simpel een manier om je uit te schrijven voor het verzamelen van advertentie gerelateerd informatie, waaronder dus ook de locatiebepaling. Zoek maar eens op “opt out iphone”…..

Wouter
Lezer
Wouter

Ja, ik vind het vervelend. Maar sinds Apple tot nog toe voor mij bijna altijd relevante producten / diensten / software geeft, geef ik ze nu het voordeel van de twijfel. Vergeet niet dat als ze “mijn gegevens ” verkopen aan een bedrijf dat geen positieve ervaring /dienst aanbied, dat ook op Apple afstraald. Apple heeft belang bij een goede naam…
Toch: ja, vervelend, en ik kan niet wachten op mijn iPhone 4. M’n eerste generatie iPhone is nu toch wel traag 🙂