Terug naar Geen onderdelen voor iPod classic – In memoriam
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Geen onderdelen voor iPod classic – In memoriam

Door Arjan Kropman31 oktober 2014 20:003 min. leestijd0

Zonder het te noemen haalde Apple na de keynote van 9 september de iPod classic uit het assortiment. Nu blijkt dat dit niet alleen was omdat de apparaatjes niet meer verkocht werden, maar dat Apple problemen had om aan onderdelen te komen. Die waren volgens Apple-baas Tim Cook ‘nergens op aarde’ meer te krijgen. Om welke onderdelen het gaat, vertelde Cook niet in het interview op techconferentie WSDJLive.

Daarnaast gaf de grote baas aan dat de iPod classic lastig te maken was en het aantal mensen dat er nog een wilde kopen klein. ‘Ik dacht dat er wel genoeg redelijke alternatieven waren’, aldus Cook. Als die er al zijn Tim, weten wij ze niet te vinden.

Hoe dan ook de iPod classic is niet meer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Jobs Classic

In memoriam

Voor Apple was de geboorte van de eerste iPod classic in 2001 een belangrijke gebeurtenis. Het was een van de grote successen van het nieuwe Apple na de return van Steve Jobs en de iPod stond daarmee aan de basis van het bedrijf zoals het nu is.

De eerste iPod – toen nog niet classic genaamd – bood plaats aan 1000 muzieknummers. Veel meer dan tot die tijd gebruikelijk was en door de afwezigheid van grote mechanische onderdelen (op de kleine harde schijf na) kon Apple het apparaat niet alleen compact houden, maar bleek de geluidskwaliteit weinig te lijden te hebben onder beweging. In tegenstelling bijvoorbeeld tot draagbare cd-spelers, die bij elk schokje oversloegen.

Click Wheel

Klik en draai

Grootste innovatie van de iPod was echter het Click Wheel, de grote draaiknop met een centrale knop en vier knoppen op alle windrichtingen. De centrale knop fungeerde als keuzeknop. De noordzijde van het Wheel werkte als menuknop met de knoppen op west en oost kon je een nummer voor- af achteruit spoelen. De knop op het zuiden was de play/pauseknop. Het ingenieuze Click Wheel bleek een gouden greep door het bedieningsgemak. Door aan het wieltje te draaien, scrolde je door de menu’s of regelde je het volume.

40.000 nummers, anderhalve dag batterijduur

In totaal werden zes generaties van de iPod ontwikkeld. De laatste grote update vond in september 2007 plaats. De 160 GB-hard disk bood inmiddels ruimte aan zo’n 40.000 nummers en de batterijduur werd door de jaren heen verlengd tot 36 uur. Cook kan dan wel zeggen dat hij redelijke alternatieven kent, wij hebben geen flauw idee waarop hij doelt. Andere merken hebben het nooit gehaald bij de specs en het gebruiksgemak van de iPod en ook binnen het Apple-assortiment zoek je tevergeefs naar een aanbieding van 160 GB en een batterijduur van anderhalve dag.

iPod classic

Daarnaast was de classic onverwoestbaar. Wij kennen mensen die het apparaatje minstens zes keer tussen de spaken van de fiets lieten komen en op de grond lieten stuiteren, zonder dat dit gevolgen had voor de werking.

Te koop

De iPad classic werd gelijk na het iPhone 6/Apple Watch-event op 9 september uit de store gehaald en inmiddels is het apparaat ook uitverkocht bij de grote webwinkels. Wie er nog een wilt, zal lijfelijk de winkels af moeten. Of op eBay moeten zoeken. Let wel op, want we verwachten dat de adviesprijs van € 259 binnenkort overstegen zal worden.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Arjan Kropman

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar