Terug naar Gaat Apple iTunes snel de nek omdraaien?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Gaat Apple iTunes snel de nek omdraaien?

Door Daan Jeuken26 januari 2018 16:262 min. leestijd1

Gaat Apple iTunes vervangen? Er zijn steeds meer signalen dat de laatste dagen van het programma zijn geteld. De wens van vele Mac-gebruikers lijkt daarmee eindelijk te worden ingelost: een dedicated muziekprogramma, zonder allerlei vertragende neventakken. Apple lijkt de ontmanteling al te hebben ingezet.

Het logge monster

iTunes begon in 2001 als muziekspeler, maar is die rol in de loop der jaren behoorlijk ontgroeid. De iPod werd vanaf het eerste moment gesynchroniseerd met iTunes, maar dat betrof nog alleen muziek. Toen later ook de iPhone en iPad via het programma hun gegevens verzamelden, dijde ook de mediabibliotheek uit. Films, tv-shows, podcasts, ringtones, audioboeken en apps – alles werd in iTunes gepropt. En zo groeide wat ooit een fijne muziekspeler was uit tot een log monster met duizend functies.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Ontmanteling van iTunes

Maar nu lijkt Apple bezig met de ontmanteling van het programma. Eerder dit jaar werd de App Store al uit het programma geschrapt. Nu zijn er in macOS 10.13.4 ook verwijzingen gevonden naar een Podcast-app. Daarnaast gaat op iOS de iBook Store op de schop, met een meer uitgelichte afdeling voor audioboeken. Die kunnen dan op de Mac ook verhuizen van iTunes naar iBooks.

iTunes vervangen: ieder een eigen app

iTunes vervangen

Als al die onderdelen zijn verdwenen uit iTunes, blijven er nog twee onderdelen over: video (films en tv-programma’s) en muziek. Hoe die twee gescheiden kunnen worden, laat iOS prima zien. Daar heeft ieder medium een eigen app en dat werkt perfect. Bovendien bevat macOS al een videospeler in QuickTime. Dat klinkt niet alleen onlogisch, maar ís het ook.

Neem een voorbeeld aan Plexamp

Plexamp

Hopelijk zet Apple direct een paar stapjes extra. Haal niet alleen al die functionaliteit uit iTunes, maar stop er ook leuke nieuwe functies in. Maak er een splinternieuwe muziekspeler van. Kijk bijvoorbeeld eens naar Plexamp – de moderne versie van Winamp. De makers van Plex hebben hier een aantal leuke functies ingebouwd, zoals slimme overgangen tussen liedjes en automatische volume-leveling. In iCreate 95, vanaf 6 maart in de winkels, gaan we uitgebreid in op Plexamp en laten we alle toffe functies zien.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
JanPieter
Lezer
JanPieter

Ik vind dit helemaal geen goede ontwikkeling. Ik synchroniseer mijn ios devices via itunes met mijn mac, en dat bevalt prima. Ik wil niets met iCloud! Daarbij gebruik ik itunes om afspeellijsten samen te stellen van mijn muziek op een nas. Ik moet er niet aan denken als dat ook verdwijnt en je verplicht wordt om je muziek op te slaan in de muziekmap van de mac.