Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van

Gaat Apple iTunes snel de nek omdraaien?

Auteur: Daan Jeuken
1 reacties
Automatisch openen iTunes uitschakelen


Lees verder na de advertentie

Gaat Apple iTunes vervangen? Er zijn steeds meer signalen dat de laatste dagen van het programma zijn geteld. De wens van vele Mac-gebruikers lijkt daarmee eindelijk te worden ingelost: een dedicated muziekprogramma, zonder allerlei vertragende neventakken. Apple lijkt de ontmanteling al te hebben ingezet.

Het logge monster

iTunes begon in 2001 als muziekspeler, maar is die rol in de loop der jaren behoorlijk ontgroeid.¬†De iPod werd vanaf het eerste moment gesynchroniseerd met iTunes, maar dat betrof nog alleen muziek. Toen later ook de iPhone en iPad via het programma hun gegevens verzamelden, dijde ook de mediabibliotheek uit. Films, tv-shows, podcasts, ringtones, audioboeken en apps ‚Äď alles werd in iTunes gepropt. En zo groeide wat ooit een fijne muziekspeler was uit tot een log monster met duizend functies.

Ontmanteling van iTunes

Maar nu lijkt Apple bezig met de ontmanteling van het programma. Eerder dit jaar werd de App Store al uit het programma geschrapt. Nu zijn er in macOS 10.13.4 ook verwijzingen gevonden naar een Podcast-app. Daarnaast gaat op iOS de iBook Store op de schop, met een meer uitgelichte afdeling voor audioboeken. Die kunnen dan op de Mac ook verhuizen van iTunes naar iBooks.

iTunes vervangen: ieder een eigen app

iTunes vervangen


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!

Tot ‚ā¨7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Als al die onderdelen zijn verdwenen uit iTunes, blijven er nog twee onderdelen over: video (films en tv-programma’s) en muziek. Hoe die twee gescheiden kunnen worden, laat iOS prima zien. Daar heeft ieder medium een eigen app en dat werkt perfect. Bovendien bevat macOS al een videospeler in QuickTime. Dat klinkt niet alleen onlogisch, maar ís het ook.

Neem een voorbeeld aan Plexamp

Plexamp

Hopelijk zet Apple direct een paar stapjes extra. Haal niet alleen al die functionaliteit uit iTunes, maar stop er ook leuke nieuwe functies in. Maak er een splinternieuwe muziekspeler van. Kijk bijvoorbeeld eens naar Plexamp ‚Äď de moderne versie van Winamp. De makers van Plex hebben hier een aantal leuke functies ingebouwd, zoals slimme overgangen tussen liedjes en automatische volume-leveling. In iCreate 95, vanaf 6 maart in de winkels, gaan we uitgebreid in op Plexamp en laten we alle toffe functies zien.

[relatedissue]