Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Frankrijk start onderzoek naar Apple vanwege vertragen oude iPhones

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 6s kleuren


Lees verder na de advertentie

Volgens de Franse overheid heeft Apple zich met het vertragen van oude iPhones schuldig gemaakt aan ‘geplande veroudering’, wat in het land verboden is. De Franse officier van justitie is daarom gestart met een onderzoek.

Onderzoek naar vertragen oude iPhones

Vorige maand erkende Apple dat het iPhones bewust langzamer maakt als de batterij niet meer naar behoren presteert. Dit in het belang van de consument, zo stelde het. Een iPhone met een verouderde batterij is immers niet voldoende in staat om een piekstroom te leveren, waardoor hij onverwachts kan crashen. Met het vertragen van oude iPhones voorkomt Apple dit.

Daarmee maakt Apple zich mogelijk schuldig aan ‘misleiding en geplande veroudering’, stelt een woorvoerder van de officier van justitie aan The Wall Street Journal. Zij zijn vorige week gestart met een vooronderzoek.

Sinds 2015 is het in Frankrijk illegaal om opzettelijk de levensduur van een product te verkorten en klanten hiermee aan te moedigen het product te vervangen. Hier staan flinke straffen op. Topmanagers riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar; bovendien kan Apple een boete tegemoet zien van maximaal 5 procent van de jaaromzet van het bedrijf.

Excuses Apple


kooptip

Eerder ontkende Apple al dat het opzettelijk de levensduur van een iPhone verkort. ‘Dit hebben we nooit gedaan’, schreef Apple op de website. ‘Het is altijd ons doel geweest om producten te maken waar onze klanten van houden. Het maken van duurzame iPhones is daar een belangrijk onderdeel van.’

Toch is het bedrijf nooit open geweest over het vertragen van een iPhone met een verouderde accu. Als goedmaker heeft het de prijs voor het vervangen van de batterij daarom flink verlaagd: €29 in plaats van €89.

Frankrijk is overigens niet het enige land dat zich met de kwestie bemoeit. Ook in de Verenigde Staten en Israël zijn er rechtszaken ingediend tegen Apple.