Terug naar De 5 tofste features van Foto’s voor Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De 5 tofste features van Foto’s voor Mac

Door Terry Stooker17 februari 2015 16:092 min. leestijd17

Deze lente verschijnt Foto’s voor Mac, de volledig nieuwe fotosoftware die iPhoto en Aperture gaat vervangen. Wij hebben er alvast even mee gespeeld en zetten de tofste features van Foto’s voor je op een rijtje.

1. Ordening – helemaal van nu

iPhoto’s foto-ordening op gebeurtenis is natuurlijk niet meer van deze tijd. Tegenwoordig nemen we continu foto’s, waardoor een soort tijdlijn een stuk overzichtelijker is. Foto’s brengt je verzameling naar het nu door je prenten in te delen op Moment, Verzameling en Jaar – net als bij iOS. Zo weet je de juiste foto altijd snel te vinden.

2. Gemakkelijk delen

Foto-albums deel je gemakkelijk met wie je maar wilt. Net als bij bijvoorbeeld Facebook of Instagram kunnen er reacties geplaatst worden, of voorzie je kiekjes van een ‘like’.Delen met Foto's

3. Overal je fotoverzameling

Foto’s voor de Mac heeft niet voor niets veel weg van Foto’s voor iOS. Dankzij iCloud-fotobibliotheek heb je op al je apparaten toegang tot dezelfde fotoverzameling. Bewerkingen worden direct gesynchroniseerd en als je wilt kun je zelfs ruimte besparen door de volledige foto in de cloud op te bergen en enkel een kleinere versie naar je iPhone, iPad of Mac te synchroniseren.

4. Bewerken als een pro

Dat Foto’s echt als een samenvoeging van iPhoto en Aperture gezien kan worden blijkt uit de vele (na)bewerkingsmogelijkheden die het programma rijk is. Met meer mogelijkheden dan iPhoto en een intuïtievere toepassing dan Aperture haalt iedereen – van (semi)professionele fotografen tot beginnende hobbyisten – meer uit zijn foto’s.Fotobewerking met Foto's

5. Fotoboeken maken

De mogelijkheid om fotoboeken te maken verdwijnt gelukkig niet met iPhoto. Foto’s kent deze optie namelijk ook. Of maak een kalender, poster, kaart, of bestel gemakkelijk losse afdrukken van je mooiste kiekjes.Fotoboek in Foto's

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

17
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
densing
Lezer
densing

het vervelende van Iphoto is dat je meerdere versies van je foto’s krijgt bij bewerken. Is dit straks ook bij Foto’s? Nu bewerk ik de foto’s in Lightroom maar mijn voorkeur heeft 1 programma voor alles

Terry Stooker
Lezer
Terry Stooker

Als je een foto bewerkt hebt krijg je in je fotobibliotheek alleen de bewerkte foto te zien. Achter de schermen bewaart Foto’s nog wel de originele foto, zodat je altijd terug kunt naar het bronbestand.

densing
Lezer
densing

ok, dus ik blijf dan meerdere versies houden in dezelfde map? nu bewaar ik de originelen op een harde schijf en de met Lightroom bewerkte foto’s op de computer/in de cloud. Dat scheelt veel ruimte. Mijn huidige methode blijf ik dus maar houden.

Terry Stooker
Lezer
Terry Stooker

Het lijkt erop alsof Foto’s een afbeelding sowieso dubbel opslaat, het origineel in een map (Masters) en hoe Foto’s hem weergeeft in een andere map (deze foto heeft een significant kleinere bestandsgrootte). In eerste instantie zijn deze twee bestanden identiek, maar zodra je een afbeelding bewerkt wordt die laatste overschreven. Bewerkingen kosten dus geen extra ruimte, maar foto’s nemen door de manier van opslaan al wat extra ruimte in beslag.

densing
Lezer
densing

ok dank je voor het antwoord. Ik kijk het nog wel even aan.

Peter Smit
Lezer
Peter Smit

Is het met deze versie ook mogelijk om fotoseries/diavoorstellingen op DVD te maken?

Terry Stooker
Lezer
Terry Stooker

Je kunt diavoorstellingen als videobestand (.m4v) exporteren en dat op een DVD zetten.

Ellert
Lezer
Ellert

Ik ben nog wel benieuwd wat de beste manier is om de bibliotheek te verhuizen c.q. op te slaan op een nas of externe schijf. De aperture d-base van 140 gig importeren crashte na 3 dagen en slechts 14% verder.

Willem Loonen
Lezer
Willem Loonen

Wat een waardeloos programma, heeft alle foto’s in gebeurtenissen door elkaar gegooid en het scheelt mij 34 Gb extra ruimte.
Hoop dat Apple dit wanproduct snel vervangt door een beter versie van Iphoto

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Willem, vervelend dat de migratie niet goed is gegaan. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om blanco te beginnen met een nieuwe bibliotheek?

Theo
Lezer
Theo

Ik begrijp Willem wel en dat heeft niets met het feit te maken, dat het migreren fout gegaan is! Alle “Gebeurtenissen” uit iPhoto worden als “Albums” in Foto’s gezet, maar dan helemaal door elkaar, geen touw aan vast te knopen! Ook geen optie om te sorteren of zo. Hetzelfde met “Gezichten”: alles door elkaar! Misschien doe ik (ook) iets fout, maar tot nu toe vind ik Foto’s waardeloos!!!!!!

Rob IJpelaan
Lezer
Rob IJpelaan

Helemaal mee eens. Alsof Apple moet beslissen, wat uit de tijd is of niet. Ik wil foto’s kunnen ordenen op mijn manier en niet op Apple zijn manier. Als ik een foto als bijlage wil doen staat Foto ook niet in de lijst waar vroeger iPhoto wel in de lijst stond. Prutswerk van Apple.

gooitske hamer
Lezer
gooitske hamer

ik krijg mijn telefoon niet gekoppeld met foto’s s gekoppeld met compter maar komt niet zoals bij iphoto in foto’s

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Let erop dat als je je iPhone koppelt, je deze moet ontgrendelen en op ‘Vertrouw’ moet tikken. Anders heeft je computer geen toegang tot de inhoud van de iPhone. Lost dat je probleem op?

Jolanda Hommes
Lezer
Jolanda Hommes

Hoe verwijder ik dubbele foto’s met dit programma?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Op dit moment is ons nog geen andere manier bekend dan dit handmatig te doen… als het echt teveel is kun je natuurlijk met een volledig nieuwe bibliotheek beginnen (mits je alle foto’s hebt opgeslagen op je Mac).

Peter van Baarle
Lezer
Peter van Baarle

Misschien een triviale opmerking, maar ik vind de interface van Fotos nogal teleurstellend. In Iphoto had ik een mooie rustige antraciete achtergrond. In Fotos is dat wit, en kan blijkbaar niet aangepast worden. Het is een kwestie van smaak, maar ik vind het geen mooi gezicht om op deze manier naar mijn foto’s te kijken