Terug naar Foto’s in iOS 8: zo werkt het
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Foto’s in iOS 8: zo werkt het

Door Jelle Mol19 september 2014 10:273 min. leestijd121

Update: Wil je meer weten over hoe iCloud-fotobibliotheek, Fotostream en lokaal opslaan werkt, lees dan onze uitleg iCloud-fotobibliotheek.

In iOS 8 heeft Apple de Foto’s-app aardig op de schop genomen. Geen Filmrol meer, en help, waar is de Fotostream ineens heen? Wij leggen uit hoe Foto’s in iOS 8 in elkaar steekt.

Tip: in het grote iPad & iPhone boek lees je alles over de werking van foto’s en mogelijkheden in iOS 8.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Deze uitleg heeft betrekking op het gebruik van Fotostream in iOS 8. Fotostream kun je inschakelen via ‘Instellingen>Foto’s en Camera’.

Filmrol en Fotostream samengevoegd

Update 20 oktober: In iOS 8.1 zijn de Filmrol en Fotostream teruggekeerd.

Een geruststelling: je foto’s zijn er nog en in grote lijnen werkt Foto’s op dezelfde manier. Vóór iOS 8 waren er 2 aparte albums: Filmrol voor opgeslagen foto’s op je apparaat en Fotostream voor foto’s in iCloud. Deze albums zijn in iOS 8 samengevoegd. Je vindt nu alles onder het tabblad Foto’s, waar je foto’s worden georganiseerd per moment, verzameling en jaar. Ook kun je foto’s groeperen door op een locatie te drukken.

In tegenstelling tot in iOS 7 is er geen duidelijk zichtbaar verschil tussen foto’s die op je eigen apparaat zijn opgeslagen en foto’s die in Fotostream staan. Dat klinkt misschien niet praktisch, maar werkt in de praktijk heel handig. Iedere (nieuwe) foto wordt automatisch gesynchroniseerd met andere apparaten. Met andere woorden: als je een foto maakt met je iPhone, verschijnt deze tussen de foto’s op je iPad. Als je de foto vervolgens verwijdert op je iPhone, verdwijnt deze foto ook van je iPad.

Foto overzicht in iOS 8

Het is dus niet meer nodig om foto’s zowel uit Filmrol als uit Fotostream te verwijderen. Gebruik je Fotostream om je foto’s op Mac of pc op te slaan? Dat kan nog steeds. Nieuwe foto’s op je iOS-apparaat komen net zoals voorheen te staan in ‘Mijn fotostream’ in iPhoto of op je pc (met iCloud-configuratiescherm).

Foto’s in albums

Aan de werking van albums is in iOS 8 niets veranderd. Je kunt een eigen fotoselectie in een album zetten, daarnaast worden automatisch aparte albums gemaakt voor Panorama’s, Video’s, Burst en de nieuwe functie Tijdsverloop (time-lapse). In plaats van Filmrol en Fotostream zijn er 2 nieuwe albums bijgekomen:

  • Onlangs toegevoegd: een overzicht van recent toegevoegde foto’s, zowel van het apparaat zelf als uit Fotostream.
  • Onlangs verwijderd: foto’s die de afgelopen 30 dagen verwijderd zijn. Handig voor als je onbedoeld een foto uit Fotostream van alle apparaten hebt verwijderd.

Fotostream staat los van iCloud-fotodelen. Je vindt deze mappen onder de tab ‘Gedeeld’. Ook aan die functionaliteit is niets veranderd. Je kunt nog steeds fotoalbums in iCloud aanmaken en deze delen met andere iOS-apparaten via een online fotoalbum.

iCloud-fotobibliotheek

Net als in iOS 7 werkt het vernieuwde Fotostream alleen met nieuw toegevoegde foto’s. Foto’s die dus al op je iPhone of iPad waren opgeslagen, worden niet automatisch gesynchroniseerd met andere apparaten. Maar ook daarvoor heeft Apple iets bedacht: iCloud-fotobibliotheek. Het goede nieuws is dat hiermee je collectie foto’s op ieder iOS-apparaat gelijk wordt getrokken. Het slechte nieuws is dat deze functionaliteit op het laatste moment door Apple is teruggetrokken. Je kunt hier in iOS 8 dus nog geen gebruik van maken. iCloud-fotobibliotheek zal binnenkort beschikbaar worden gesteld met een iOS-update. Je kunt dan op onze site lezen hoe dit precies werkt.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

121
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Boudewijn de Jong
Lezer
Boudewijn de Jong

Hebben anderen ook dat de slideshow functie niet meer goed werkt. Ik heb een oude iPad mini als fotolijstje met 13000+ foto’s. Erg leuk om alle foto’s voorbij te zien komen. In iOS7 liep de slideshow continue door, in iOS8 lijkt de app na een paar uurtjes te crashen

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Helaas is iOS 8 nog niet helemaal stabiel, en dat geldt inderdaad ook voor de Foto’s-app. Waarschijnlijk wordt dit met een update verholpen.

Boudewijn de Jong
Lezer
Boudewijn de Jong

Bedankt voor het antwoord, dan wachten we daar gewoon op.

AnnekeW
Lezer
AnnekeW

Ik gebruikte Fotostream op de ipad juist om b.v Schermafdrukken te verwijderen, zodat die niet op mijn Schermbeveiliging via Appletv kwamen. Dat is nu erg onhandig. Bovendien zijn er uit de fotomap gewoon foto’s verdwenen! Vraagje: kan ik in de FotoStream-map op de pc zonder problemen foto’s verwijderen of toevoegen of mag dat niet? Ik heb namelijk ooit eens problemen gehad dat ik zoiets deed….

Harrie
Lezer
Harrie

Vroeger…kon je de foto’s uit filmrol verwijderen en bleven ze staan in fotostream (iCloud). Dat was handig omdat de foto’s in filmrol veel meer opslagruimte nodig hadden.
Hoe zit dat nu? Het onderscheid is weg….loopt de iphone nu dus sneller vol?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Het onderscheid is inderdaad weg, dus als je nu een foto van je iPhone verwijdert, dan wordt deze ook uit de Fotostream verwijdert. Je kunt Fotostream dus niet (meer) gebruiken als ‘externe opslag’, maar dat is ook nooit de opzet van Fotostream geweest.

Met iCloud-fotobibliotheek wordt het straks wel mogelijk om de originele foto’s in iCloud te bewaren, en een versie met lagere resolutie op je iOS-apparaat op te slaan. Daarmee kun je een heleboel ruimte op je apparaat besparen.

Harrie
Lezer
Harrie

Dan hoop ik day de fotobibliotheek snel komt. Raak nu het spoor een beetje kwijt.
Op mij iMac komen de foto’s gelukkig wel in gebeurtenissen te staan en blijven daar ook bewaard als ik ze uit iCloud verwijder.
Foto’s van mijn telefoon verwijderen wordt lastig omdat niet duidelijk is waar ze staan, op mij telefoon of in iCloud….

Will Tummers
Lezer
Will Tummers

Wat mij opvalt is dat ik via whattsapp alleen nog maar foto’s kan bijvoegen uit de map onlangs toegevoegd. Heel vervelend. Is er een andere manier waardoor ik ze toch kan toevoegen ?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Dat klopt. Whatsapp kan nog niet overweg met de manier waarop foto’s en video’s nu georganiseerd zijn.

Een workaround is om een nieuw album op je iPhone aan te maken met daarin je foto’s (en/of video’s) die je wilt versturen. Dit album is zichtbaar in Whatsapp via ‘Kies bestaande foto/video’ en vervolgens op het pijltje linksboven drukt.

Uiteraard kun je ook een nieuw album aanmaken met je gehele foto- en videocollectie. Dit album werkt dan hetzelfde als het oude ‘Filmrol’.

Jasper
Lezer
Jasper
Eveline Lenderink Wensink
Lezer
Eveline Lenderink Wensink

Sinds de update kan ik geen foto,s vanaf de iPad naar photobucket uploaden. Weet iemand een oplossing?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Eveline, als het probleem is dat je geen map kunt selecteren, dan kun je deze tip proberen: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/itip-whatsapp-fotos-versturen-ios-8/68998/

Deze tip werkt voor alle apps die in iOS 7 gebruik maakten van het album Filmrol.

Eveline Lenderink Wensink
Lezer
Eveline Lenderink Wensink

Die tip had ik gezien Jelle maar ik krijg de boel nog niet aan het draaien .

Irma
Lezer
Irma

Sinds ik de update heb geïnstalleerd kan ik via internet geen foto’s meer uploaden (bijv. Bij declaraties moet ik een foto uploaden), maar dit werkt nu niet meer. Weet iemand hier iets op?

Marc
Lezer
Marc

iCloud werkt niet meer in ios8 accepteert mijn wachtwoord niet en als ik deze wijzig nog steeds niet. Ik gebuik dus nu helemaal geen foto’s meer op de ipad en nog ff en ik gebruik helemaal geen ipad meer of iets anders van apple.

Marc
Lezer
Marc

Wat blijkt nou? Dit komt door UPC dat iCloud niet meer werkt! Via 3G werkt het wel.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Marc, er is inderdaad een storing bij UPC mbt iCloud-diensten. UPC verwacht dat dit spoedig is opgelost. In de tussentijd kun je eventueel een workaround gebruiken: http://allestoringen.nl/storing/icloud (hiervoor moet je inloggen op het UPC modem en de DNS handmatig aanpassen)

Samira
Lezer
Samira

Ik vind het nu allemaal zo onoverzichtelijk de foto’s.. En ik snap het nog steeds niet helemaal? Wat is de map “onlangs toegevoegd”? Ik had 900 foto’s en in de map zitten er nog maar 134 dat zijn foto’s van ongeveer een maand geleden.. Bij het kopje foto’s zie ik wel alle foto’s? Maar vind het er erg slordig uitzien en vind het lastig om nu een foto te vinden. Kan ik deze foto’s niet in een map doen net als hoe de camera rol eerst was?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Ja dat kan, maar dan zul je deze map telkens handmatig moeten bijwerken met nieuwe foto’s.

Je kunt al je foto’s inderdaad onder de tab ‘Foto’s’ vinden. Het album ‘Onlangs toegevoegd’ bevat uitsluitend de meest recente foto’s.

claudia
Lezer
claudia

Ik heb net een foto gemaakt. Deze komt in de map “alle foto’s” en ik heb (nog steeds) geen map “onlangs toegevoegd”??? Ook foto’s van mijn fotostream komen niet binnen. Net foto’s op mijn pc gezet, ze staan al wel op mijn ipad (ios7) maar niet op mijn iphone???? Ik heb ook iets gelezen over een iCloud fotobibliotheek, waar vind ik die???

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Met de komst van iOS 8.1 is de map ‘Onlangs toegevoegd’ weer vervangen door ‘Filmrol’. Wat betreft Fotostream adviseer ik om op je iPhone de Fotostream opnieuw in te schakelen via ‘Instellingen>Foto’s en Camera’. In datzelfde menu kun je iCloud-fotobibliotheek inschakelen, zie ook http://support.apple.com/nl-nl/HT6378

Maaike
Lezer
Maaike

Ik kan sinds de update geen foto’s meer uploaden in picasa om te gebruiken in mijn blog. Andere uploads van foto’s in bewerkingsprogramma’s doen het ook niet meer. HELP!

Annet
Lezer
Annet

Foto’s naar Picasa is op te lossen door de app Photo Loader van Picasa te gebruiken. Werkt perfect.
Verder zit ik nu nog met het probleem dat ik geen foto’s naar DeviantArt kan uploaden. Ik hoop dat dit gauw opgelost wordt 🙁

daphne
Lezer
daphne

wat een kut update, je foto’s worden verwijderd en wifi werkt voor geen meter.

Jan12345
Lezer
Jan12345

Helemaal mee eens. Zit serieus te denken dan toch maar een samsung ipv iPhone 6?

willem
Lezer
willem

hoe zet je die verrekte update terug naar IOS7

daphne
Lezer
daphne

precies, ik krijg het ook niet voor elkaar

Marionmulder
Lezer
Marionmulder

Nu mijn fotostream weg is, ben ik dus ongeveer 500 foto’s en wat filmpjes kwijt.. Ik synchroniseer mijn iphone foto’s/filmpjes met een normale PC via de kabel en het Icloud configuratiescherm. In deze map staan de foto’s/filmpjes die ik na de laatste synchronisatie heb gemaakt dus ook niet. WAAR ZIJN ZE????

Irene
Lezer
Irene

Sinds de nieuwe update staan mijn onlangs toegevoegde foto’s (gemaakt voordat ik de update installeerde) niet meer in mijn icloud

An
Lezer
An

Hoe moet ik na deze update nou foto,s plaatsen op Face Book??? Wie kan mij helpen??

Luc Lammens
Lezer
Luc Lammens

Ik begrijp jullie uitleg over de werking van foto’s, maar wat ik nu heel vervelend vind is het volgende. Ik neem een foto met de iPhone, deze komt op de iPad. Gezien de eerder beperkte opslagruimte op de iPhone, wil ik deze enkel verwijderen op de iPhone, maar dan is deze vanzelf ook weg op de iPad. Vroeger volstond het hem van de fotorol te verwijderen op de iPhone en hem in de Fotostream te laten staan.

Eunice
Lezer
Eunice

De foto die van je iphone komt in de onlangs toegevoegd, kan je bewaren door: op selecteren te klikken, vink dan de foto of foto’s die je op de ipad wilt bewaren aan, vervolgens links boven op het vierkante blad met het pijltje, waarna je in de onderste rij bewaar afbeelding selecteerd. Nu kan je de foto van je iphone verwijderen, en blijft hij op de ipad staan. Je kan dit voor de zekerheid eerst even testen door wat foto’s te maken met de iphone die je niet perse wil bewaren. Ik heb het getest met ios 8 op de… Lees meer »

Luc Lammens
Lezer
Luc Lammens

Dank je voor de info Eunice, dit werkt ook bij mij.

Alice Janmaat
Lezer
Alice Janmaat

Ik heb niet de melding bewaar

Philippe VG
Lezer
Philippe VG

Mijn gebeurtenissen (ongeveer 180) in iPhoto staan alfabetisch gerangschikt en dus ook zo op mijn iPad. Na de update staan die nu allemaal door elkaar op mijn iPad en ik krijg ze niet alfabetisch. Een gebeurtenis opzoeken duurt nu zeeeeeeer lang omdat ik ze allemaal moet overlopen. Kan dit opgelost worden?

Pieter Drost
Lezer
Pieter Drost

sinds de update naar iOS8 zit mijn telefoon vol met ALLE foto’s die ooit op de fotostream zaten. in mijn geval 8gb. Gek genoeg is dit niet gebeurd op de ipad. Wat kan ik het beste doen om het aantal foto’s op de iphone te verminderen zonder dat ze voorgoed verdwijnen? dank!

Alice Janmaat
Lezer
Alice Janmaat

Ik heb hetzelfde probleem maar heb ook nog geen oplossing. Wie heeft de oplossing voor mij???

DennyMastrogiorgio
Lezer
DennyMastrogiorgio

Sinds de update naar IOS8 is mijn hele foto app haast niet meer te gebruiken. Hij werkt heel erg traag!

Johan
Lezer
Johan

Sinds ik iOS 8 heb geïnstalleerd doet de diavoorstelling het nog maar een paar minuten en dan springt hij in een keer terug naar het beginscherm. Ik heb al van alles geprobeerd, maar ik krijg het niet voor elkaar, dat alle foto’s afgespeeld worden.

Linn
Lezer
Linn

Als ik foto’s verwijder van mijn iPad die ook op mijn iPhone staan, blijven ze dan nog wel op je iPhone staan?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Foto’s die je uit de Filmrol verwijdert van je iPad, blijven op je iPhone staan. Alleen als je foto’s uit de Fotostream verwijdert, verdwijnen deze foto’s ook uit de Fotostream op andere apparaten.

Indien je iCloud-fotobibliotheek hebt geactiveerd, werkt het anders: foto’s die je op het ene apparaat verwijdert, worden dan ook automatisch van andere iOS-apparaten verwijderd. In dat geval verschijnt er een waarschuwing bij het verwijderen van foto’s.

Batuhan
Lezer
Batuhan

Ik heb het gedownload via de pc dus itunes. Ik kreeg ineens een schermpje dat ik een backup ofzo moest maken of overzetten naar mijn pc. Dat heb ik gedaan maar nu zijn al mijn fotos weg als ik naar mijn galerij kijk. Maar als ik bijvoorbeeld via whatsapp een foto wil sturen staaat er bovenaan een mapje ‘alle foto’s’ en daar staan wel mijn oude foto’s in. In de galerij alleen onlangs toegevoegd , dat zijn de foto’s na de backup.

Mijn vraag is nu: hoe kan ik ‘alle foto’s’ krijgen in m’n galerij?

Manal
Lezer
Manal

Hoi allemaal, ik heb een aantal foto’s die ik wil verwijderen van mijn iPhone. Wanneer ik ze 1 voor 1 verwijder, komen ze terug in het mapje “Onlangs verwijderd” en blijven ze daar. Hoe zorg ik ervoor dat ik ze permanent uit iCloud/iPhone/iTunes kan verwijderen?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Na verwijdering blijven foto’s 30 dagen in ‘Onlangs verwijderd’ staan. Daarna worden ze definitief verwijderd. Dit is gedaan om te voorkomen dat mensen per ongeluk foto’s verwijderen via iCloud.

Je kunt ‘Onlangs verwijderd’ niet uitschakelen. Wel kun je in 1x alle foto’s in deze map verwijderen via ‘Selecteer>Verwijder alles’.

Charlotte50
Lezer
Charlotte50

Foto’s die ik met iphone 5s maak komen niet meer op de ipad3, nergens, sinds 8.1 Op de iphone heet het nog gewoon apart fotostream, maar die foto’s verschijnen niet op de ipad. Wel op de windows pc (fotostream) en op de macbook (map icloud, wel allemaal door elkaar, in verkeerde volgorde, bij gebeurtenissen per maand). Heel irritant. Het was net zo handig, een apart fotostrem mapje. En nu werkt de synchronisatie ook niet meer dus. Nov.2014

Richard
Lezer
Richard

Hallo allemaal,

Ik had een iPhone 4 en nu een iPhone 6. Als ik een foto maak werd deze foto toegevoegd aan de map “iCloud-foto’s” op mijn Windows 8.1 computer. Sinds de overstap worden nieuwe foto’s (geschoten met 6) niet meer toegevoegd aan deze map. Weet iemand een oplossing?

Alvast bedankt!!!
Richard

sygys
Lezer
sygys

Ik kom van android maar wat een waardeloos systeem is iOS. ik heb op de pc een mapje zwemvijvers met daarin mapjes per klant waarin fotos staan. Er is dus geen enkele mogelijkheid om deze structuur ook te krijgen op een ipad… naast dat het iTunes gewoon klote werkt en je alleen fotos per map kunt overzetten, en dus niet op de ipad afzonderlijke fotos kunt verwijderen of toevoegen. Ben ik dus gebonden aan een 300 losse albums in de foto app die niet gegroepeerd kunnen worden op categorie. Als dat nog niet erg genoeg is, is er geen enkele… Lees meer »

Steef
Lezer
Steef

Heb nieuwe iPad air, fotostream aan maar heb geen map “onlangs toegevoegd” wel een map “onlangs verwijderd”, snap er niets meer van.

Dennis
Lezer
Dennis

Sinds ik mijn iPhone 6 heb kan ik foto’s die gesynchroniseerd zijn via mijn computer (mapjes die ik gemaakt heb) niet meer versturen via whatsapp, ik kan deze wel bekijken via foto’s. Bij whatsapp zie ik alleen de mapjes: filmrol en snapchat. Iemand enig idee hoe dit komt? Of het zelfde probleem?

Ria
Lezer
Ria

Mijn foto’s gaan niet meer automatisch van iPad naar pc???

ellie
Lezer
ellie

als ik het camaraatje in facebook aanklik krijg ik filmrol te zien en daar staan al mijn foto’s op 14000 en geen albums meer hoe krijg ik deze weg of in ieder geval leeg

Patrick Alain Hofman
Lezer
Patrick Alain Hofman

Vraag: ik kom van een Android toestel Nexus 9 maar overgestapt naar Apple wat eigenlijk eenvoudiger moet zijn…not, ik hoop dat iemand mij kan helpen als ik foto’s upload naar de iCloud dan nemen ze ook ruimte in op mijn iPad (weliswaar geoptimaliseerd geheugengebruik) iets waar ik bij Google geen last van had alles ging in de cloud en was zichtbaar op ieder toestel, is dit überhaupt ook mogelijk bij Apple? Of komt dit er in de toekomst nog aan. Want anders is mijn 16gb iPad air 2 zo vol, ik dacht echt dat ik daarmee wel uit de voeten… Lees meer »

Robert
Lezer
Robert

Hebben er meer mensen last van rare albums. Ik heb via iTunes al mijn albums gesynchroniseerd. Nu staat 2010 er dubbel in en 2011 ook en gek genoeg staan hier andere foto’s in. Het tweede mapje 2011 staan foto’s in die op mijn pc in het mapje 2014 bijv staan (geheel willekeurig)… Heel vreemd. Ook alles al eraf gehaald en opnieuw gesynchroniseerd maar wederom hetzelfe. Zie wel dat deze dubbel zijn…

Mart
Lezer
Mart

Als ik alle foto’s en filmpjes van mijn iPhone 5s verwijder (ook die uit de map recent verwijderd) dan blijft het gebruik van Foto’s en Camera staan op 2,3 GB gebruik. Hoe krijg ik dat weer leeg>

Miel Van Hoecke
Lezer
Miel Van Hoecke

Ik vind het niet leuk dat je de tijd van het mapje onlangs verwijderd kunt instellen. Want ik en mijn zus houden een grote opkuis van foto’s en video’s om weer wat geheugen terug te krijgen. Maar ik zie dat niet zitten om een maand te wachten! Is er een oplossing om die tijd in te stellen? Alvast bedankt

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Een tijd instellen kan niet. Je kunt wel de foto’s handmatig verwijderen door de map te openen, op ‘Selecteer’ te tikken en vervolgens op ‘Verwijder alles’.

Tessa
Lezer
Tessa

Bij mij staat dat ik 14 video’s in mijn fotobibliotheek heb staan. Maar als ik daar kijk staat er niets, maar heb nu geen ruimte meer. Help

Erwin
Lezer
Erwin

Waar ik mee zit is dat als ik vroeger een foto via mijn macbook op mijn iphone wilde ik deze op mijn macbook in iphoto zette en deze meteen op mijn iphone stond. Maar doe ik dat nu gebeurt dat niet. Hoe moet ik dit nu doen dan als fotostream er niet meer is?

Assie
Lezer
Assie

Ik snap er niets van op m’n iPad nog wel Fotostream en filmrol op m’n iPhone niet , maar mijn Fotostream werkt ook niet automatisch met m’n Laptop terwijl alles gekoppeld staat

Sam Nijkamp
Lezer
Sam Nijkamp

Ik heb mijn iPhone teruggezet naar de fabrieksinstellingen nadat ik een reservekopie had gemaakt. Nu zijn alleen de foto’s die bij onlangs toegevoegd stonden terug. Waar zijn de andere 1100 foto’s ?

Daniel Vervelde
Lezer
Daniel Vervelde

Oke. Ik heb alle foto’s op mijn apparaat verwijderd. Maar toch schijnen er in mijn fotobibliotheek nog meer dan 2000 foto’s te staan, wat vijf gig van mijn geheugen inneemt. Hoe kan ik deze foto’s verwijderen? Ik word er namelijk knettergek van. Krijg constant meldingen dat mijn geheugen vol is.

Gaby
Lezer
Gaby

Sinds de update kan ik geen foto’s meer doorsturen. Klopt dat?

Mabel Hellings
Lezer
Mabel Hellings

Hallo,
Ik heb even een vraagje. Mijn foto’s nemen erg veel geheugen in beslag op mijn iPhone maar ik wil graag vanaf mijn telefoon foto’s kunnen bekijken. Hierom ben ik wat dingen over iCloud aan het uitzoeken. Ik heb extra opslag geheugen gekocht waardoor mijn foto’s dus in iCloud zouden passen. Als ik ze overzet naar iCloud, zou ik ze dan uit “foto’s” kunnen verwijderen maar wel ten aller tijden blijven zien in het kopje “gedeeld”, of is dit maar een beperkt aantal dagen dat je de fotos in icloud kan zien?

Alvast bedankt.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Mabel, als je iCloud-fotobibliotheek gaat gebruiken, dan worden al je foto’s voortaan opgeslagen in iCloud. Om ruimte te besparen op je iPhone kun je in de instellingen voor ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ (Instellingen > Foto’s en Camera) kiezen. Er worden dan verkleinde versies van je foto’s op je iPhone bewaard.

Het kopje ‘Gedeeld’ gaat over iCloud-fotodelen, dat staat los van iCloud-fotobibliotheek. Meer informatie hierover vind je hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT202786

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Mabel, als je iCloud-fotobibliotheek gaat gebruiken, dan worden al je foto’s voortaan opgeslagen in iCloud. Om ruimte te besparen op je iPhone kun je in de instellingen voor ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ (Instellingen > Foto’s en Camera) kiezen. Er worden dan verkleinde versies van je foto’s op je iPhone bewaard.

Het kopje ‘Gedeeld’ gaat over iCloud-fotodelen, dat staat los van iCloud-fotobibliotheek. Meer informatie hierover vind je hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT202786

Anemoon
Lezer
Anemoon

Als ik een foto maak met m’n iPhone 4 komt hij niet op m’n iPad air 2. Hoe kan dit?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Anemoon, heb je al geprobeerd Fotostream en/of iCloud-fotobibliotheek opnieuw in te schakelen?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Anemoon, heb je al geprobeerd Fotostream en/of iCloud-fotobibliotheek opnieuw in te schakelen?

Leonoor
Lezer
Leonoor

Sinds januari worden alle genomen of ontvangen foto’s van/op mijn I-Phone 5s ineens niet meer automatisch op mijn laptop gezet (fotostream), dit stopte ineens.
Hoe komt dat en vooral: hoe kan ik zorgen dat de bestaande foto’s vanaf januari van mijn I-Phone alsnog naar mijn laptop gaan?
Op I-Cloud,com zie ik dat ik nog 1.3 GB ruimte heb. Op de I-Phone heb in inmiddels iOS 8.3. Dank!

Veerle
Lezer
Veerle

Ik heb nu heel veel video’s op mijn iPhone staan en die nemen naar mijn idee te veel ruimte in en ik heb ze al een keer overgezet naar mijn laptop. Ik wil nu de video’s verwijderen op mijn iPhone en ze houden op mijn laptop, maar ik heb het al een keer uitgeprobeerd door een foto te verwijderen op mijn iPhone maar dan wordt hij ook gelijk verwijderd op mijn laptop.. Is hier een manier voor?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Veerle, dat hangt ervan af hoe je je foto’s en video’s hebt georganiseerd op je laptop. Is dit een Windows of Mac-laptop? En welk programma heb je gebruikt om de video’s over te zetten?

Als je de bestanden in een aparte map zet op je laptop dan kunnen ze niet verwijderd worden door je iPhone.

Myrza Moesker
Lezer
Myrza Moesker

sinds 10 dagen worden de foto’s van mijn iPhone 5 niet meer automatisch (via de fotostream) naar Foto’s op mijn MacBook.
ze staan in mijn telefoon keurig in het mapje ‘Fotostream’ maar daar houdt het op. HELP????

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Beste Myrza, heb je Fotostream al opnieuw ingeschakeld in Foto’s op je Mac?

Myrza Moesker
Lezer
Myrza Moesker

Hallo Jelle, bedankt voor je reactie!
Ik heb het uit en weer ingeschakeld via Voorkeuren. Heb ook de iCloud bibliotheek aangezet en daar staat nu dat hij aan het bijwerken is. Weet niet of dat lang duurt maar we zullen zien….

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

iCloud-fotobibliotheek is iets anders dan Fotostream omdat hiermee al je foto’s in de cloud worden gezet. Zie voor meer uitleg https://support.apple.com/nl-nl/HT204264

Daarmee wordt je probleem overigens waarschijnlijk wel opgelost, want je hebt dan zowel vanaf je iPhone als Mac altijd toegang tot dezelfde fotocollectie.

Myrza Moesker
Lezer
Myrza Moesker

Hallo Jelle,
Inmiddels geven de instellingen op mijn telefoon aan dat mijn iCloud fotobibliotheek is bijgewerkt. Echter, ik zie de foto’s niet terug op mijn MacBook in Foto’s….zucht 🙁
Heb je enig idee hoe/waar ik de foto’s kan vinden op mijn MacBook? Begin nu een beetje wanhopig te worden eigenlijk…

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Heb je op je Mac in ‘Systeemvoorkeuren>iCloud>Foto’s’ iCloud-fotobibliotheek ingeschakeld?

Je kunt deze opties ook in de Voorkeuren (Cmd+,) vinden van het programma Foto’s.

Myrza Moesker
Lezer
Myrza Moesker

ja, alledrie de vinkjes staan aan (iCloud bibliotheek, Mijn Fotostream, iCloud fotodeling). misschien dat er wat vinkjes uit moeten?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Dat zou niets moeten uitmaken. Het kan wel even duren voordat alle foto’s in Foto’s worden geladen.

Zie je ze wel via http://www.icloud.com > Foto’s?

Myrza Moesker
Lezer
Myrza Moesker

Ja, daar staan ze gelukkig wel (weer wat geleerd, wist niet dat dit bestond).
Hoe lang zou het gemiddeld moeten duren voordat ik ze op mijn Mac kan terugvinden? Ik ben natuurlijk al heel blij dat ze in de Cloud staan maar ik wil een fotoboek maken dus dan wil ik ze natuurlijk op mijn Mac hebben,

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Ze zouden automatisch gedownload moeten worden in Foto’s en langzamerhand verschijnen. Als er niets gebeurt, dan klopt er iets niet. Ik adviseer je in dat geval eens volledig uit te loggen bij iCloud op je Mac en het dan opnieuw te proberen.

Yvo
Lezer
Yvo

Dag Jelle, bij mij worden ze helaas niet zichtbaar.. Heb er nu zo’n kleine 1500 op staan, waarvan er slechts 19 zichtbaar zijn en staan in de Iphone map onder Windows verkenner en anderzijds zijn die 19 alleen zichtbaar via http://www.icloud.com Heb jij nog tips? Wellicht dat ik mijn iPhone eens kan koppelen met een Mac en hopelijk dat ze dan zichtbaar worden om ze vervolgens te kopieren en op een usb-stickje te zetten? Bvd voor jouw reactie

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Yvo, staan de foto’s die je zoekt in iCloud-fotobibliotheek of lokaal opgeslagen op je iPhone? In het laatste geval zou je ze ook moeten zien als je je iPhone met een usb-kabel aan je pc verbindt.

Yvo
Lezer
Yvo

Dag Jelle, allereerst dank voor jouw reactie. Ben net terug van vakantie, vandaar dat ik nu pas reageer… Helaas zijn de foto’s niet zichtbaar in mijn iCloud-fotobib. Ben nu ten einde raad. Volgens mij is de enige oplossing die rest, de foto’s naar mijzelf te mailen en ze vervolgens op te slaan… Wat bedoel je overigens precies met lokaal opgeslagen op mijn iPhone?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

In alle gevallen zouden je de foto’s ook toegankelijk moeten zijn wanneer je je iPhone koppelt aan je Mac. Lost dat je probleem op?

In het volgende nummer van iCreate (69) ga ik uitgebreid in op de mogelijkheden om je foto’s te beheren. Mocht je abonnee zijn, dan heb je nu al toegang tot de digitale editie. Anders ligt ie over een week of 2 in de winkel!

Yvo
Lezer
Yvo

Fijn Jelle, bedankt!

Resie
Lezer
Resie

Bijvoorbeeld om declaraties in te dienen bij zorgverzekeraar maak ik foto’s met m’n iPhone die ik deel met gedeelde stream naar m’n mac en zo upload op de site van de zorgverzekeraar. Gaat prima met de nieuwe app, foto gedeeld, foto in foto’s maar dan tijdens het uploaden nergens te vinden in het bewuste toevoegscherm. Waaaaaarom en waar zijn die foto’s gebleven? #frustratie

Marcel Dekker
Lezer
Marcel Dekker

Goedenavond,
Sinds kort lukt het mij niet om op de Macbook, foto’s direct uit de foto’s app naar bijvoorbeeld word of exel te verslepen.
Ik zie wel een groene Plus, dat hij hem wil planten, maar daarna schiet hij snel weer terug naar de plek waar hij vandaan komt.
Iemand hier een oplossing voor!?
Ik moet nu eerst de desbetreffende foto’s verslepen naar een nieuwe map op bijvoorbeeld het bureaublad, daar worden ze wel netjes in geplant, vervolgens kan ik ze vanuit die nieuwe map wel direct verslepen naar een word of exel document. (is wat omslachtig)

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Marcel, dat is op dit moment niet mogelijk. Je zult inderdaad eerst de foto vanuit Foto’s moeten exporteren naar een map of je bureaublad en hem vervolgens in een Word- of Excel-document slepen. Met Pages werkt het overigens wel, dus het zou zomaar kunnen dat dit in een volgende versie van Office voor Mac alsnog ondersteund wordt.

Marcel Dekker
Lezer
Marcel Dekker

Dank voor het berichtje terug!

joost van wissen
Lezer
joost van wissen

Ik heb een vervangende iPhone 6 (mijn vorige toestel was ik mee gaan zwemmen). De foto’s van mijn vorige toestel zie ik alleen nog op de appleTV. Kan ze in iCloud nergens meer vinden. Hoe kom ik aan deze foto’s?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hallo Joost, dan staan ze waarschijnlijk in je Fotostream. Op een Mac kun je je Fotostream terugvinden in het programma Foto’s (of iPhoto). Op een pc kun je iCloud voor Windows installeren: https://support.apple.com/nl-nl/HT204283

Wout van der Wolde
Lezer
Wout van der Wolde

Op mijn iPhone staan 46 foto’s en geen video’s. Wanneer ik kijk bij gebruik, zie ik 780 mb aan foto’s… Koppel ik mijn iPhone aan iTunes aan de pc, dan geeft iTunes aan dat er 555 foto’s op de telefoon staan,die 780 mb’s verbruikend… Hoe kan dat nu en waar staan die 555 foto’s die mijn geheugen opslokken?
Dank voor de hulp!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Wouter, heb je al in het album ‘Onlangs verwijderd’ gekeken?

Wout van der Wolde
Lezer
Wout van der Wolde

Hallo Jelle,
Dank voor je snelle antwoord! Ja, deze map is ook leeg. Het is bizar: ik heb op de telefoon 47 foto’s onder ‘Foto’s’, Whatapp is leeg etc. Wanneer ik de telefoon aansluit zie ik op de PC idd staan 746 mb (net als op de telefoon) en de melding dat er 555 foto’s (!) op de telefoon staan… Maar, ik kan ze nergens op de telefoon tevoorschijn toveren. Heb je nog andere suggesties?
Dank!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Vreemd! Is Fotostream ingeschakeld? Je zou eens kunnen kijken of hier nog foto’s in staan. Als je ze niet via je iPhone kunt vinden, kun je het ook proberen via iCloud voor Windows: http://tiny.cc/icloud-windows

Maaike
Lezer
Maaike

Wellicht is deze vraag al eerder gesteld, in dat geval excuses. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer en loop tegen een nogal irritant gegeven aan. Namelijk dat foto’s die ik op mijn iPhone verwijderd heb (en ook uit de map ‘onlangs verwijderd’ heb verwijderd) toch zichtbaar zijn in het programma Foto’s op de iMac. Zo kan ik mijn selectie weer opnieuw gaan maken (wat een enorme klus is). Moet vast anders kunnen. Ik wil dus in Foto’s op de iMac NIET meer de verwijderde foto’s dwars door de foto’s heen hebben die ik wel wil houden.… Lees meer »

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Hoi Maaike, worden de foto’s op je iMac wel gesynchroniseerd met je iPhone? Met andere woorden: komen er wel nieuwe foto’s bij? Of gaat het echt uitsluitend om foto’s die niet verwijderd worden?

Karlie Vries
Lezer
Karlie Vries

Ik wil heel graag alle foto’s die nu in de Cloud staan, daar laten staan. Maar ik wil wél graag een deel van deze foto’s van mijn telefoon verwijderen. Hoe doe ik dit zonder dat ze dan ook uit de Cloud verdwijnen?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Indien je iCloud-fotobibliotheek bedoelt, dan is dat niet mogelijk. De foto’s die je op je iPhone hebt zijn namelijk afkomstig uit iCloud, dus verwijderen op je telefoon = verwijderen in de cloud. Zie ook https://www.icreatemagazine.nl/workshops/fotos-opslaan-icloud-fotobibliotheek-fotostream-of-lokaal/177816/

Karlie Vries
Lezer
Karlie Vries

Het gaat om de foto’s die ik met mijn iPhone maak. Die gaan automatisch naar de Cloud. Ik krijg maar een deel overgezet op m’n MacBook. M’n telefoon wordt steeds voller, maar ik weet niet hoe ik dit handig kan oplossen. Foto’s iPhone opslaan op m’n MacBook, waardoor ik m’n telefoon kan opschonen zonder dat er foto’s verloren gaan. Ik hoop dat je me kunt helpen!

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Je kunt de foto’s handmatig opslaan op je MacBook en daarna verwijderen, maar ik adviseer om jezelf dan eerst goed in te lezen in de verschillen tussen iCloud-fotobibliotheek, Fotostream en lokaal opslaan.