Terug naar Dit kun je met een Force Touch-trackpad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Dit kun je met een Force Touch-trackpad

Door Jelle Mol13 maart 2015 14:092 min. leestijd0

Een van de innovaties die Apple maandag presenteerde op het gebied van hardware, is het Force Touch-trackpad in de vernieuwde MacBook. Op deze ultradunne laptop moeten we nog even wachten (10 april in de winkels), maar de 13-inch MacBook Pro met Retina-display wordt ook met dit trackpad geleverd. En die is al beschikbaar, dus tijd om te kijken wat je precies met zo’n trackpad kunt.

Force Touch

Het Force Touch-trackpad is drukgevoelig, dat wil zeggen dat het registreert hoe hard of zacht je drukt. De technologie werd voor het eerst geïntroduceerd op de Apple Watch en gaat naar verwachting dit najaar ook in de iPhone 6s geïmplementeerd worden. Naast de gebruikelijke Multi-Touch-gebaren die je kunt maken, maakt Force Touch nog meer verschillende acties mogelijk.

Zo kun je QuickTime-video’s vooruit spoelen of inzoomen in Kaarten afhankelijk van hoe hard je drukt. Ook kun je drukgevoelig tekenen met dunne of dikke lijnen, allemaal op basis van de druk die je met je vingers uitoefent. De MacBook (Pro) geeft hierbij haptische feedback in de vorm van een trilling, zodat je ook ‘voelt’ wat je doet.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Acties

Apple heeft in OS X al talloze acties ingebouwd die met Force Touch werken. Denk aan het voorvertonen van een bestand (in plaats van de spatiebalk), activiteiten in Agenda aanmaken, een speld laten vallen in Kaarten, de betekenis van woorden opzoeken of een contact toevoegen. In onderstaande video’s zie je een demonstratie van 15 verschillende acties.

Ontwikkelaars

Maar dat is nog niet alles. In de meest recente bèta van de aankomende versie van OS X Yosemite zit ontwikkelaar-ondersteuning voor Force Touch. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de functionaliteit in hun apps. Hoe dat precies werkt, is aan ontwikkelaars om te bepalen en moet dus op den duur blijken als nieuwe versies van diverse Mac-programma’s beschikbaar komen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar