Terug naar Final Cut Pro X aangekondigd
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Final Cut Pro X aangekondigd

Door Redactie iCreate13 april 2011 10:002 min. leestijd0

Apple heeft Final Cut Pro X aangekondigd op een Amerikaanse FCP-meeting in Las Vegas. Dat melden tientallen weblogs vanochtend. De professionele montagesoftware is volledig op de schop gegaan en we kunnen inmiddels zeggen dat het een totaal ander programma is geworden.

Klik op de foto om een grote versie te kunnen bekijken. Bron: Loopinsight.

Eerste indruk
“ïMovie voor professionals” dat is de term die we vaak voorbij zien komen op internet. Final Cut Pro X lijkt namelijk als twee druppels water op iMovie ’11. De interface biedt daarentegen veel meer vrijheid, veel meer opties en is er veel meer met het programma mogelijk.

Nieuwe interface
Dat betekent ook dat je filmmateriaal op een totaal andere manier organiseert in Final Cut Pro X dan je gewend bent. Maar dat mocht inmiddels ook wel, want oude interface stamt uit 2002 en was érg verouderd. Wat dat betreft kun je FCPX vergelijken met Aperture 3: qua interface lijkt het programma op zijn kleine iLife-broertje, maar is véél uitgebreider en toegespitst op de wensen van de professionele gebruiker.

Ook het montagevenster is aangepast naar de wensen van deze tijd. Bron: Photography Bay.

Nieuwe functies
Het programma ondersteunt 64bit en maakt onder andere gebruik van Grand Central (de techniek die een programma nodig heeft om multi-core processoren optimaal te gebruiken). Dat maakt het programma aanmerkelijk sneller als je een nieuwere Mac hebt. Qua nieuwe functies is de aandacht vooral gegaan naar het verbeteren van de beeldkwaliteit. Daarnaast zit er gezichtsherkenning in FCPX en een automatische non-destructieve kleurbalans.

Handige verbeteringen
Erg handig vinden wij de mogelijkheid om tijdens het importeren te kunnen monteren. En bovendien ondersteunt Final Cut Pro X veel meer videoformaten native: je hoeft geen beeldmateriaal van een spiegelreflexcamera meer te converteren voor je er mee kan werken in Apple’s montageprogramma. Dat betekent dat de Mac geen uren meer hoeft te rekenen om je beeldmateriaal van het ene filmformaat in het andere filmformaat te zetten.

Beschikbaarheid
Final Cut Pro X zal in juni verschijnen voor 299 dollar in de Mac App Store. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. De aankondiging kun je van minuut tot minuut nalezen op Photographybay.com. Op Twitter verscheen het onderstaande filmpje:

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar