Waarom Apple Face ID verkoos boven vingerafdrukscanner in scherm
Apple besloot vorig jaar te werken aan een toestel met een edge-to-edge display en dit betekende dat er geen ruimte meer voor de thuisknop met vingerafdrukscanner. Een vingerafdrukscanner in het scherm leek de meest voor de hand liggende optie, maar de tech-gigant koos voor iets heel anders: Face ID. En misschien is dat maar goed ook.
Face ID sneller dan Touch ID in het scherm
In een video onderwerpt tech-recensent Marques Brownlee de vingerafdrukscanner van de X20 Plus UD aan een reeks testen. Het toestel is de eerste smartphone waarbij de vingerafdrukscanner geïntegreerd is in het scherm en Apple leek dit aanvankelijk ook van plan te zijn bij de iPhone X.
De vingerafdrukscanner werkt met optische herkenning. Leg je je vinger op het scherm, wordt het scherm op deze plek verlicht, waarna de ingebouwde Synaptics-sensor de weerkaatsing van je verlichte vingertop vastlegt.
De X20 Plus doorstaat de testen goed; de sensor reageert wel slechter bij een vervuilde vinger, maar dat is natuurlijk ook het geval met Touch ID op een iPhone. Ook met allerlei screenprotectors bleef de vingerafdrukscanner goed reageren. Met een zeer bekrast scherm had de Synaptics wat meer moeite, maar het bleef werken.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=211&v=bSl9PfRX7WY/
Langzamer dan Face ID
En tóch lijkt de geïntegreerde vingerafdrukscanner geen verbetering ten opzichte van Face ID. De sensor was namelijk opmerkelijk trager dan Touch ID – zelfs op een onbeschadigd scherm. Met een vingerafdrukscanner in het scherm deed de iPhone X dus waarschijnlijk een stapje terug als het om snelheid gaat, terwijl Face ID het proces van het ontgrendelen in veel gevallen versnelt.
Bovendien is Face ID veiliger dan Touch ID. Volgens Apple is de kans dat een willekeurig persoon een je iPhone met vingerafdrukscanner ontgrendelt, 1 op de 50.000. Bij een iPhone X met Face ID is de kans ongeveer één op de miljoen.
Praat mee
0