Terug naar Extensies: laat al je apps samenwerken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Extensies: laat al je apps samenwerken

Door Terry Stooker7 september 2015 15:523 min. leestijd0

Sommige apps en programma’s op je Mac, iPhone en iPad kunnen samenwerken met de rest van het systeem dankzij extensies. Extensies zijn de bruggetjes die communicatie tussen apps mogelijk maken. En dat is superhandig! Waarschijnlijk maak je zonder het te weten al dagelijks gebruik van diverse extensies.

8 soorten extensies

Apple maakt onderscheid tussen 8 soorten extensies.

 1. Vandaag (iOS en OS X)
 Ontvang een update of voer een snelle taak uit in het Vandaag-venster van het Berichtencentrum. Beter bekend als widgets.
 2. Deel (iOS en OS X) Alle apps die in het Deel-menu staan hebben deze extensie, die ervoor zorgt dat je onder andere afbeeldingen, documenten of internetpagina’s snel kunt delen.
 3. Actie (iOS en OS X) De Actie-extensie vind je in iOS ook terug in het Deel-menu, maar richt zich duidelijk op andere acties dan delen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Opslaan in Dropbox’ of ‘Druk af’.
 4. Fotobewerking (iOS) Direct vanuit de Foto’s-app een filter uit Pixelmator toepassen? Dat kan door deze extensie, die specifiek bedoeld is voor het bewerken van afbeeldingen vanuit Foto’s.
 5. Finder Synchronisatie (OS X) Met deze extensie kunnen ontwikkelaars hun app laten bijhouden of bepaalde mappen gesynchroniseerd zijn. Dropbox bijvoorbeeld, laat met groene vinkjes zien of alles geüpload is.
 6. Document Provider (iOS) Deze extensie laat apps gebruikmaken van de documenten die een andere app beheert. Stel je hebt veel documenten in iCloud staan die je wilt openen en bewerken met Pages, dan kan dat.
 7. Alternatief toetsenbord (iOS) Vanaf iOS 8 kun je het toetsenbord van je iPhone of iPad aanpassen. Aangezien dat natuurlijk met elke app waarin je tekst kunt toevoegen moet werken, is hiervoor een extensie.
 8. Watch-app (iOS) De Apple Watch is het perfecte voorbeeld van communicatie tussen apps en het besturingssysteem. Je iPhone is het basisstation en elke app, notificatie, of ‘snelle blik’ op de Apple Watch werkt via extensies.

Een onmisbare extensie: delen via Twitter en Facebook

Denk je aan het Deel-menu, dan denk je aan Twitter en Facebook. Deze zitten zo ingebakken in het besturings-systeem, dat je vanuit Instellingen direct kunt inloggen – je hebt de apps niet eens nodig. Vanuit Foto’s of Safari deel je heel eenvoudig afbeeldingen of internetpagina’s via Facebook en Twitter.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Extensie iPhone

Alles weten over extensies voor je Mac, iPhone of iPad?

In iCreate 70 lees je alles over extensies op je Mac, iPhone en iPad. We laten je de apps zien met de allerbeste extensies. Bijvoorbeeld:

 • Pixelmator
 • Evernote
 • iMovie
 • Safari

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar