Terug naar ‘Eventuele boete voor illegale staatssteun drukt Apple’s inkomsten’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Eventuele boete voor illegale staatssteun drukt Apple’s inkomsten’

Door Jelle Mol8 mei 2015 11:122 min. leestijd0

In een ‘worst case scenario’-analyse heeft bank JP Morgan berekend dat een eventuele boete van de Europese Commissie zou kunnen leiden tot 10% minder inkomsten bij Apple. Momenteel is een officieel onderzoek gaande naar vermeende illegale staatssteun die Apple zou hebben ontvangen van de Ierse overheid. Het bedrijf zou namelijk werkgelegenheid hebben gecreëerd in ruil voor lagere belastingtarieven.

Apple geld cash money

Double Irish

Apple is met zijn Europese hoofdkantoor in Ierland gevestigd. De keuze voor dat land komt niet uit de lucht vallen, maar heeft alles te maken met het gunstige belastingklimaat. Via een constructie die bekendstaat als ‘double Irish’, hebben bedrijven als Apple, Facebook, Google en Microsoft de afgelopen jaren extreem weinig belasting (minder dan 2%) betaald over hun winst. De Ierse overheid heeft inmiddels aangekondigd deze regeling uit te gaan faseren, maar dat komt te laat, want de Europese Commissie is iets op het spoor. Die nam eerder al belastingafspraken tussen Apple en Ierland onder de loep en concludeerde in een verkennend onderzoek dat Apple illegale staatssteun heeft ontvangen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple banen in Europa

Boete voor illegale staatssteun

Blijkt Apple inderdaad schuldig te zijn, wat dit jaar moet blijken, dan zal het bedrijf diep in de buidel moeten tasten. Volgens een analyse zou het gaan om een belastbare winst van 153 miljard dollar in de afgelopen tien jaar. Tegen een tarief van 12,5% komt dat neer op een slordige 19 miljard dollar die Apple af mag tikken. Gezien de berg geld waar Apple op zit zou zelfs zo’n boete geen invloed hebben op de aandelenkoers, maar zou het de jaarlijkse inkomsten wel kunnen drukken met maximaal 10%. En dat is geen fijn nieuws voor investeerders, die door Apple reeds zijn gewaarschuwd voor een dergelijk doemscenario.

Zowel Apple als Ierland wassen hun handen in onschuld en stellen dat er geen sprake was van specifieke afspraken. Apple zou zich braaf aan de fiscale wetgeving hebben gehouden en dezelfde belasting hebben betaald als andere bedrijven in Ierland. Daar heeft iedereen waarschijnlijk wel een mening over, maar het is uiteindelijk aan de Europese Commissie om te bepalen wat daarmee wordt gedaan.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar