Terug naar Eerste test: ‘Apple Watch werkt niet intuïtief’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Eerste test: ‘Apple Watch werkt niet intuïtief’

Door Sven Lamers11 maart 2015 11:452 min. leestijd1

Na de aankondiging van prijs en beschikbaarheid van de Apple Watch tijdens het Apple-event afgelopen maandag, kregen de uitgenodigde journalisten in San Francisco de kans om uitgebreid met de definitieve versie van Apple’s smartwatch te spelen. De eerste indruk van de afwerking was erg goed, maar van het bedieningsconcept waren ze nog niet helemaal overtuigd.

Force Touch Apple Watch

Bedienen met de digitale kroon

Zoals je waarschijnlijk weet, introduceert Apple met de Watch meerdere nieuwe bedieningsconcepten. De digitale kroon is een daarvan. Druk je erop, verschijnt het homescreen van de Apple Watch. Door de kroon te draaien, vergroot en verklein je de weergave, met een dubbelklik start je de geselecteerde app. In andere weergaven gebruik je de kroon om te scrollen. De knop onder de digitale kroon opent een weergave van je contactpersonen. Vanaf daar bel je iemand en stuur je berichtjes, kleine tekeningen of je hartslag.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Daarnaast bevat de Apple Watch de nieuwe functie ‘Force Touch‘ (sterker tikken). Doe je dat op de wijzerplaat, pas je deze aan. Het is dus een soort rechtsklik ofwel Ctrl-klik. Veeg je van onder naar boven op het scherm, verschijnt de ‘Glances’-weergave – een voorvertoning voor apps en andere snelle informatie zoals je bewegingsdoelen voor vandaag.

Wennen aan de bediening

Volgens de hands-on berichten van The Verge, Wired en Engadget moet je waarschijnlijk eerst wennen aan deze nieuwe bedieningsconcepten – intuïtief zijn ze volgens hen namelijk niet. De kroon en de knop daaronder haal je makkelijk door elkaar en de bediening voelt ‘raar en vreemd’ aan, aldus de journalisten. De Force Touch-functie is in principe overbodig, langer tikken op het scherm werkt net zo goed. Daarnaast wisten de testers niet altijd goed waar ze in de interface van de Apple Watch waren.

Deze uitspraken vinden wij een beetje zorgwekkend. Bij de lancering van de iPhone en iPad waren er genoeg mensen die het nut van de apparaten niet zagen, maar er werd vrijwel nooit geklaagd over een niet intuïtieve bediening. Wat denken jullie?

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Ik heb nu een drietal weken een AppleWatch en begrijp die journalisten niet. Zijn dat zo’n sukkelaars? Ik ben 69 en heb helemaal geen probleem met de bediening. En ik wIl mijn Watch nooit meer missen.