Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws

Een iPad Pro of MacBook als computer?

Auteur: iCreate
0 reacties
iPad MacBook oled


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vorig jaar zijn nieuwe M1-processor geïntroduceerd. Een geweldige nieuwe chip, die indrukwekkende prestaties levert met beduidend minder stroom dan de andere processors op de markt. De nieuwe chip is gebaseerd op ARM-architectuur en is terug te vinden in een hoop producten. In de Mac mini, MacBook Air, iMac en zelfs de iPad Pro. Een keuze maken lijkt misschien op online gokken, maar dat hoeft het niet te zijn.

Functionaliteit voor gebruik

Voordat je een keuze kan maken, is het verstandig om de vraag om te draaien. Vraag niet: ‘Wat moet de computer allemaal kunnen?’ maar vraag: ‘Waar ga ik hem voor gebruiken?’ en ‘Waar ga ik hem gebruiken?’. Als je voornamelijk thuis werkt, dan is een vaste computer een goed idee. Daarmee worden de Mac mini en de iMac interessant. Maar als het antwoord op de vraag, dynamisch is, dan is een mobiel apparaat veel interessanter. Dus soms op kantoor, soms thuis op de bank of aan de keukentafel. Dan worden de MacBook en de iPad Pro interessant.

Komen we bij de tweede vraag: ‘Waar ga ik hem voor gebruiken?’. Want heb je nog steeds een volledige computer nodig? Of doe je eigenlijk het meeste online? Een MacBook heeft veel functionaliteit aan boord. Wil je online gokken, een complete film monteren of stukje code schrijven, dan heb je een MacBook nodig. Het geeft je de mogelijkheid om zelf je opslag in te regelen en om een virtuele machine aan te maken. Dit is een stukje functionaliteit die je bij de iPad Pro nog niet krijgt. Maar iPadOS heeft veel ingehaald en begint steeds meer mogelijkheden van macOS te krijgen. Apple wil ook graag dat wij de iPad Pro als een vervanger voor de laptop gaan omarmen. Dit doen ze door de iPad Pro uit te rusten met de nieuwste technologie.


kooptip

MacBook Air m1

De M1 iPad Pro

In de laatste versie van de iPad Pro vinden we niet alleen een Mini led display, maar ook een hogere refresh rate van het scherm. Dit geeft een vloeiende ervaring in iPadOS. Tekenen met de Apple Pencil wordt een stuk aangenamer. Apple combineert dat met dezelfde krachtige M1-chip die in te MacBook te vinden is. En ook al is het niet direct zichtbaar, het is zelfs mogelijk om 16 GB aan RAM-geheugen in de iPad Pro te krijgen. Hiervoor moet de keuze vallen op een uitvoering met 1 TB of meer aan opslag. Dus technisch is het vrijwel gelijk aan elkaar. Het is het besturingssysteem dat het verschil maakt. Doe je veel online of werk je met name in de cloud, dan kan de iPad Pro een geschikte keuze zijn. Juist omdat de iPad Pro te combineren is met een degelijk toetsenbord en er ondersteuning is voor een muis. Heb je het touchscreen nodig, dan is de iPad Pro de juiste keuze.

De Apple Store

De keuze kan alsnog lastig zijn, maar misschien is een bezoek aan de Apple Store wel doorslaggevend. Hier kan je op de je gemak de producten naast elkaar vergelijken. Til de producten eens op, voel eens hoe zwaar het is. Dan zal de keuze misschien net iets gemakkelijker worden.