Terug naar De zure appel van censuur
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De zure appel van censuur

Door Redactie iCreate30 december 2009 10:422 min. leestijd1

Dalai LamaHet is moeilijk voor bedrijven om de eisen die de Chinese overheid stelt op het gebied van censuur naast zich neer te leggen. De grote aantallen potentiële kopers in China lokken de westerse bedrijven, en doen menig principe wankelen. Net als Google en Yahoo is ook Apple gezwicht voor de Chinese overheid. Het lijkt erop dat Apple op verzoek Dalai Lama-apps uit de Chinese App-store heeft verwijderd.

Uit een inventarisatie blijkt dat ten minste vijf applicaties die gerelateerd zijn aan de Dalai Lama in de Chinese App Store niet getoond worden. (Dalai Quotes, Dalai Lama Quotes en Dalai Lama Prayerwheel, waarin uitspraken van de geestelijk leider opgenomen zijn, Paging Dalai Lama een applicatie die bijhoudt waar de Dalai Lama op dat moment doceert, en Nobel Laureates een overzicht van Nobelprijswinnaars, waaronder de Dalai Lama.) Ook een applicatie die het leven beschrijft van de uit China verbannen leidster van de Oeigoeren, Rebiya Kadeer, wordt in de Chinese App Store niet weergegeven. Deze apps zijn in andere landen gewoon verkrijgbaar.

Ontwikkelaars van iPhone applicaties kunnen zelf aangeven in welke landen ze de app willen aanbieden, maar daar ligt de oorzaak niet. James Boldison, de ontwikkelaar van de Kadeer-app, geeft aan dat hij de applicatie wereldwijd aangemeld heeft en de ontwikkelaar van de Dalai Quotes-applicatie wist niet eens dat zijn applicatie in China was weggehaald.

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Wanneer Apple geconfronteerd wordt met de geblokkeerde apps houdt woordvoerdster Trudy Muller haar reactie oppervlakkig. “Niet alle apps zijn verkrijgbaar in elk land”.  Ze voegt daaraan toe dat volgens algemeen beleid van Apple de lokale wetgeving van de verschillende landen gerespecteerd wordt. Is er dan geen sprake van een knagend geweten wanneer de lokale wetgeving je dwingt mee te werken aan de Great Firewall in China? Waarschijnlijk wel. Maar wanneer alle grote westerse bedrijven zwichten en zelfs premier Balkenende aan China tegemoet komt door een ontmoeting met de Dalai Lama te vermijden, kun je dan van Apple verwachten dat het de eisen van de Chinese overheid naast zich neerlegt?

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
trackback
iCreate blog – Nu ook op de iSlate! » Blog Archive » Google tegen censuur in China!

[…] week werd bekend dat Apple de applicaties voor iPhones in de App-store in China censureerde. Misschien is dit het moment voor Apple om net als Google achter de vrijheid van meningsuiting te […]