Terug naar De wonderlijke loopbaan van Steve Jobs
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De wonderlijke loopbaan van Steve Jobs

Door Redactie iCreate6 oktober 2011 09:119 min. leestijd8

Een wonderlijke loopbaan is ten einde gekomen. Steve Jobs: visionair, perfectionist, uitvinder, verkoper, industrieel, multimiljonair, grote verliezer, overlever, mazzelkont, revolutionair, workaholic, adviseur, ondernemer, filmproducent en natuurlijk CEO. Steve Jobs is op 6 oktober 2011 op 56-jarige leeftijd overleden. Het is het einde van een tijdperk.

Apple

Jobs was de afgelopen veertien jaar CEO (algemeen directeur) van Apple. In die tijd groeide Apple uit tot een gigant in consumentenelektronica en computers. Eerst bracht Jobs de iMac uit, de bestverkochte computer van Apple in jaren. Daarna kwam de iPod, de wereldberoemde muziekspeler die praktisch tien jaar lang de enige mp3-speler was die mensen kochten. Zijn bedrijf vond de iPhone uit, die alle smartphones uit die tijd wegvaagde en Apple opnieuw recordsuccessen liet boeken. En als coup de grâce kwam daarna de iPad, al twee jaar de enige echt relevante tablet op de markt. Steve Jobs maakte van de schlemiel in de IT-industrie het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Wonderlijke loopbaan

Het hele verhaal valt echter niet samen te vatten in één artikel. Dat zou onrecht doen aan de verhalen. Daarom bieden we ‘slechts’ een overzicht, zoals we ook doen in iCreate 32. Een overzicht in een tijdslijn van een man die samen met zijn beste vriend een bedrijfje oprichtte in de garage van zijn ouders.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

24 februari 1955 – Adoptiekind
Op deze dag wordt Stephen Paul Jobs geboren als het kind van Abdulfattah John Jandali en Joanne Simpson in San Francisco. Vlak daarna wordt hij echter geadopteerd door Paul en Clara Jobs.

20 december 1972 – Geen diploma
Hoewel Steve Jobs slechts één semester heeft meegedraaid op de Reed Universiteit in Oregon, stopt hij pas veel later met zijn studie. Hij blijft echter op de campus wonen. In 2005 vertelt hij in een speech voor Stanford University, dat dit de tijd is geweest waarin hij colleges kon volgen die hij interessant vond. Op de campus ontmoet hij ook Steve Wozniak, die later de Apple I zou ontwerpen.

5 maart 1975 – Homebrew Computer Club
In 1975 is de eerste vergadering van de Homebrew Computer Club, die lange tijd in een collegezaal van de Stanford University in Palo Alto samenkomt. Jobs bezoekt deze club vaak met Steve Wozniak en de club is in veel opzichten het begin geweest van de computerindustrie.

1 april 1976 – Apple Computers Company
Zowel HP (Wozniaks werkgever) als Atari (waar Steve Jobs werkte) heeft geen interesse in een computer die BASIC kan draaien en die je aan een tv kan koppelen (de Apple I). Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne melden op 1 april de Apple Computers Company aan bij de Amerikaanse kamer van koophandel.

17 april 1977 – Apple II-manie
Op deze dag toont Steve Jobs op de West Coast Computer Faire in San Francisco voor het eerst de Apple II. Dit is de eerste populaire consumentencomputer die gemaakt is voor de grote markt. Het is ook het eerste grote succes van Apple. De Apple II is de eerste ‘personal computer’ en, mede dankzij het programma Visicalc, jarenlang marktleider.

8 april 1983 – John Sculley
Na 18 maanden wordt Apple’s interim-president Mike Markkula opgevolgd door John Sculley, daarvoor nog CEO van Pepsi. Het verhaal gaat dat Jobs Sculley persoonlijk heeft uitgezocht. Maar hoe strik je als het jonge Apple de baas van een internationaal miljardenbedrijf? Sculley zegt hierover zelf: ‘Op een gegeven moment kwam Steve Jobs naar me toe en zei: “Wil je de rest van je leven suikerwater verkopen of wil je de kans krijgen om de wereld te veranderen?” Toen kon ik niet meer weigeren.’

22 januari 1984 – ‘You’ll see why 1984, won’t be like “1984”’
Na veel gesteggel bij Apple lanceert het bedrijf de commercial ‘1984’ tijdens de reclames in de derde rust van de 18e Super Bowl. De raad van bestuur vind het niks, maar Steve Jobs weet het reclamefilmpje voor de Macintosh door te drukken. ‘1984’ is zelfs nu nog de best gewaardeerde commercial in Amerika ooit.

10 april 1985 – Problemen
Tijdens een marathonvergadering eist CEO John Sculley het recht om Jobs te verwijderen als Senior Vice President van de Macintosh-divisie. Steve trapt op teveel tenen door zijn exentrieke gedrag, legt enorm veel stress op het personeel en wordt gezien als een last voor het bedrijf.

24 mei 1985 – Mislukte Coup
Sculley wordt door Jean-Louis Gassée getipt dat Jobs een coup wil plegen tijdens zijn absentie. Die mislukt: alle leidinggevenden staan achter Sculley. Steve verliest zijn leidinggevende rol en wordt geïsoleerd van de rest van het bedrijf. Binnen vier maanden, op 17 september 1985, neemt Steve Jobs ontslag bij Apple Computers.

Eind 1985 – NeXT
Steve Jobs richt samen met vijf andere Apple-managers NeXT Inc. op. Het bedrijf maakt onder andere de NeXT-computer en de NeXTstation, maar deze hebben niet echt een markt. Het bedrijf maakt pas tien
jaar later zijn eerste winst.

3 februari 1986 – Jobs koopt Pixar
Steve Jobs koopt Pixar over van George Lucas. De studio is op dat moment nog onderdeel van Lucas film. Het project is echter vooral een hobby, want Pixar kost eigenlijk alleen maar geld. Na extreem goede reacties op de eerste beelden van Pixars eerste film, benoemt Steve Jobs zichzelf tot CEO van Pixar. Toy Story, gemaakt in samenwerking met Disney, blijkt een enorme hit

4 februari 1997 – Apple koopt NeXT
Apple staat op de rand van de afgrond en het noodlijdende bedrijf koopt onverwacht NeXT op. Wat op papier een overname lijkt, blijkt al snel echter een fusie: Steve Jobs keert als adviseur terug bij Apple, maar dat helpt Apple CEO Gil Amelio niet uit de problemen.

6 augustus 1997 – MacWorld Expo 1997
Hier vindt de beroemde keynote plaats waar Steve Jobs meldt dat de volledige raad van bestuur, inclusief Mike Markkula, opstapt. Jobs slaat de mantel van interim-CEO om. Maar de grootste schok is dat Microsoft, Apple’s aartsvijand, 150 miljoen dollar in het bedrijf gaat investeren.

15 juli 1998 – Apple weer winstgevend
Ondanks 19 procent minder verkoop meldt Apple dat het weer winstgevend is geworden. Steve Jobs heeft binnen één jaar 90 procent van alle projecten stopgezet, hij streeft naar een smalle maar overduidelijke productenlijn. Zijn maatregelen zijn niet allemaal onomstreden: vooral het stopzetten van de Newton, een redelijk populaire PDA en voorloper van de iPhone, en het stopzetten van het licentie-programma van Mac OS aan Mac kloon-fabrikanten zijn zeer omstreden.

15 augustus 1998 – De iMac
Op deze dag komt het eerste product uit dat in zijn geheel onder Steve Jobs’ leiding is gefabriceerd: de iMac. Dit is de eerste Mac die is ontworpen door Jonathan Ive, doet veel denken aan de originele Macintosh en wordt een kassucces voor Apple.

5 januari 2000 – Mac OS X
Na lang wachten toont Steve Jobs eindelijk Mac OS X aan het publiek en kondigt de publieke bèta-versie aan. Het nieuwe OS is gebaseerd op de broncodes OPENSTEP (dat door NeXT gemaakt is) en BSD-UNIX. Het OS
is object-based, wat de Mac klaarstoomt voor de toekomst.

23 oktober 2001 – iPod
Apple introduceert de iPod, de eerste mp3-speler die iedereen wil hebben. Pas tien jaar later worden de verschillende iPods ingehaald door een ander product (de iPhone).

1 augustus 2004 – Alvleesklierkanker
Steve Jobs stuurt een mail door het bedrijf waarin hij meldt dat gediagnosticeerd is met alvleesklierkanker. Deze vorm van kanker is normaal gesproken niet geneesbaar en op de korte termijn dodelijk, maar hij heeft gelukkig een zeldzame, geneesbare variant. De operatie hiervoor is al geweest, maar hij moet verlof opnemen. Tim Cook neemt voor het eerst de honneurs waar.

9 januari 2007 – De iPhone
Apple is door het succes van de iMac, Mac OS X, de laptops en de iPods een zeer winstgevend bedrijf geworden. Toch is het een verrassing als Steve Jobs op 9 januari 2007 de iPhone aankondigt. Volgens kenners was de telefoonmarkt immers al verzadigd. De iPhone zal echter iedere smartphone en PDA in het veld wegblazen en Apple winstrecord na winstrecord laten boeken.

14 januari 2009 – Opnieuw verlof Steve Jobs
Apple publiceert een interne memo waarin Steve Jobs meldt dat hij opnieuw met verlof gaat in verband met zijn gezondheid. Er wordt openlijk gespeculeerd over een terugkeer van de kanker, waar overigens nooit echt duidelijkheid over komt. In april 2009 krijgt Jobs een levertransplantatie in een universitair ziekenhuis in Memphis. Al herstellende gaat Jobs ook stilaan weer aan het werk.

27 januari 2010 – De iPad
Eind januari presenteert Steve Jobs zijn laatste nieuwe product: de iPad. Wederom is dit nieuwe product een schot in de roos. De iPad is een nog groter succes dan de iPhone en de iPod en ruim anderhalf jaar later heeft het product nog steeds geen echte concurrentie. Apple passeert bovendien Microsoft in 2010 qua winstgevendheid.

17 januari 2011 – Wéér verlof
Steve Jobs geeft via een interne memo aan dat hij opnieuw met verlof gaat. Dit keer wordt er echter niet aangegeven wanneer en of hij terugkomt.

6 juni 2011 – Laatste keynote
De laatste keer dat Steve Jobs op het podium verschijnt is tijdens Apple’s WWDC 2011-keynote op 6 juni 2011. Tijdens de presentatie komen OS X Lion, iOS 5 en iCloud aan bod.

9 augustus 2011 – Aandeel AAPL passeert $400,-
Apple passeert op deze dag het oliebedrijf Exxon als meest winstgevende beursgenoteerde bedrijf. Vanaf heden betaal je minstens vierhonderd dollar voor een aandeel.

24 augustus 2011 – Aftreden
Steve Jobs geeft per brief aan dat hij fysiek niet meer in staat is om Apple te leiden en treedt af als CEO. Tim Cook neemt het stokje over.

6 oktober 2011 – Overlijden Steve Jobs
’s Nachts is Steve Jobs, op 56-jarige leeftijd overleden. Hij bouwde vanuit de garage van zijn ouders een miljoenenbedrijf op, werd verstoten, zag het bedrijf richting rand van de afgrond gaan, kwam terug, raapte de scherven op en bouwde Apple op tot het meest winstgevende beursgenoteerde bedrijf. Apple neemt afscheid met de woorden:

‘Apple heeft een visionair en creatief genie verloren, en de wereld een geweldig mens.’

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Volgend bericht
Steve Jobs overleden
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

8
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Gidoni
Lezer
Gidoni

‘Apple heeft een visionair en creatief genie verloren, en de wereld een geweldig mens.’

En zo is het! niks meer niks minder!

Hulde aan steve!

Stonehead
Lezer
Stonehead
Jasper
Lezer
Jasper

Mooie image, Stonehead!

Gidoni
Lezer
Gidoni

‘Apple heeft een visionair en creatief genie verloren, en de wereld een geweldig mens.’

En zo is het! niks meer niks minder!

Hulde aan steve!

Stonehead
Lezer
Stonehead
Jasper
Lezer
Jasper

Mooie image, Stonehead!

lotte
Lezer
lotte

hooi

hebben jullie voor mij nog wat informatie want ik hou mijn werkstuk over Steven Jobs. ik zou het heel erg leuk vinden als jullie dat voor mij hebben. als je dat hebt. graag gedaan. en anders jammer dan

groetjes Lotte

lotte
Lezer
lotte

hooi

hebben jullie voor mij nog wat informatie want ik hou mijn werkstuk over Steven Jobs. ik zou het heel erg leuk vinden als jullie dat voor mij hebben. als je dat hebt. graag gedaan. en anders jammer dan

groetjes Lotte