Terug naar De onzekere toekomst van de iPod
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De onzekere toekomst van de iPod

Door Jelle Mol21 augustus 2014 10:043 min. leestijd3

iPod Classic

Update 9 september: na Apple’s media-event is het doek gevallen voor de iPod classic.

In 2001 luidde de iPod een nieuw tijdperk in voor Apple, maar 13 jaar later is het voortbestaan van de meeste iPod-modellen onzeker. Ieder kwartaal lopen de verkoopcijfers verder terug en inmiddels is de iPod touch de enige variant die nog updates krijgt. Wat moet Apple met het apparaat dat ooit een revolutie in de muziekindustrie ontketende?

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

iPod classic: ‘1,000 songs in your pocket’

Een zwart-witscherm, 5 GB aan opslagcapaciteit, een paar grote knoppen en een mechanisch draaiwiel. Dat is wat Steve Jobs in 2001 aan het publiek liet zien. De iPod was geboren. 5 generaties later is de iPod classic Apple’s allerlaatste draagbare apparaat met een harde schijf, click wheel en een Dockconnector. De laatste update van de iPod classic dateert van 2009, maar opmerkelijk genoeg ligt het 5 jaar oude model nog steeds in de winkels. De iPod touch daarentegen, een populaire gadget voor spelletjes en apps, werd onlangs nog voorzien van een camera en prijsverlaging.

iPod verkoop

Verkoop van iPods (Wikimedia Commons).

Sinds de introductie van de iPhone 3GSs en iPad moet Apple ieder kwartaal een daling in iPod-verkopen rapporteren. En dat terwijl een groot deel van de verkoop gedragen wordt door de iPod touch. De classic, nano en shuffle zijn tegenwoordig nog maar verantwoordelijk voor een fractie van Apple’s omzet, gekannibaliseerd door iOS-apparaten. Het uitblijven van nieuwe iPod-modellen heeft hier ongetwijfeld mee te maken gehad, maar er is meer aan de hand: de markt, en daarmee Apple’s strategie, is behoorlijk veranderd.

Cloud en streaming

Met de focus op integratie van OS X en iOS, de App Store, iCloud en iTunes Radio lijkt er binnen Apple’s ecosysteem simpelweg geen ruimte meer voor de oudere iPod-modellen (zonder iOS). Natuurlijk, de classic is een fantastisch mediaspeler voor muziekliefhebbers met een grote collectie, maar hoe groot blijft die groep als je tegenwoordig overal en altijd kunt streamen? Een iPod die alleen overweg kan met fysieke opslag van muziek is te beperkt in functionaliteit geworden door de veranderde manier waarop wij naar muziek luisteren.

Dat beseft ook Apple, met de overname van Beats en de lancering van iTunes Radio. In de iCloud-strategie staan OS X en iOS centraal, en blijven de classic, nano en shuffle hopeloos achter. Toch een lichtpuntje voor fans van de klassieke iPod-modellen: al in 2011 gingen er geruchten dat de dagen van (in elk geval) de iPod classic zijn geteld. Drie jaar later is het apparaatje nog steeds op de markt, maar lang kan dat nu niet meer duren. En dat geldt waarschijnlijk ook voor de nano en shuffle.

Gebruik jij nog een iPod? En zo ja, waarom?

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mister B
Lezer
Mister B

Mijn iPod Classic zit in de wagen, aanstuurbaar via de controls op mijn stuur. Ideaal!

Karel
Lezer
Karel

De I pod classic biedt mij muziek en gesproken boeken van hoge kwaliteit en beschermt mijn privacy. Zo kan ik er ongestoord van genieten, en de druktes en media-irritaties omzeilen. Aangezien ik last heb van dyslexie, is het een uitkomst bij het lezen van boeken.

Karel
Lezer
Karel

Ik heb het idee dat de accu van de classic het na 10 jaar begeeft en mensen daarom overgaan op de touch. Logisch dat dan de verkoopcijfers omlaag gaan. Ik heb mijn accu laten vervangen en heb lange tijd er plezier van waar ik hem voor heb aangeschaft (toen voor 300 euro)