Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! ūüęß
Cover van

De 6 leukste verborgen vernieuwingen van macOS Mojave

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Accentkleuren


Lees verder na de advertentie

De grote nieuwe functies van macOS Mojave hebben we inmiddels uitvoerig beschreven. De donkere modus bijvoorbeeld, of de nieuwe Mac App Store. Daarnaast heeft macOS 10.14 echter een hoop kleine functies die net zo zeer de moeite waard zijn. We zetten deze verborgen functies op een rij.

1. Het nieuwe inlogscherm

We weten al niet meer hoe oud het huidige design van het inlogscherm is. Vaag herinneren we ons dat er vroeger niet de macOS-achtergrond doorschemerde, maar voor ons gevoel is het nog steeds hetzelfde scherm als bij Mac OS X 10.0. In macOS Mojave heeft het inlogscherm een upgrade gekregen. Je gebruikersfoto is wat groter, evenals de lettertypes. Het oogt gewoon wat frisser en moderner.

nieuw inlogscherm

2. Favicons in Safari

Weet je nooit in welk tabblad welke website open staat? In de nieuwe Safari van Mojave kun je de favicons (de kleine pictogrammatjes van elke website) aan de tabbladen toevoegen zodat je deze in één oogopslag herkent. Voor sommige Chrome-gebruikers is dit nu de reden om terug te keren naar Safari.


kooptip

Safari favicons

3. Software-updates in Systeemvoorkeuren

Voor software-updates van macOS moet je tegenwoordig in de Mac App Store wezen. Nog niet zo heel lang geleden vond je die nog in een apart menu via het Apple-icoontje in de menubalk. Nu zijn de software-updates verhuisd naar Systeemvoorkeuren. Een logischere plek, vinden wij. Zo ziet het paneel eruit:

Software-updates

4. Gemakkelijker emoji’s toevoegen in Mail

Eerlijk is eerlijk: het menu van macOS om emoji’s toe te voegen, is een beetje omslachtig. Voor Mail komt daar met Mojave verandering in. Het programma krijgt namelijk een speciale emoji-knop, net als Berichten. Na een druk op de knop verschijnt de gebruikelijke emoji-kiezer.

Mail Emoji

5. Een hele reeks accentkleuren

Plaatjes van de donkere modus heb je waarschijnlijk al gezien. Maar die modus is niet de enige nieuwe manier om het uiterlijk van macOS Mojave aan te passen. Voorheen had je de keuze tussen twee accentkleuren: Blauw en Antraciet. In Mojave komen daar nog zes bij: Rood, Oranje, Geel, Groen, Paars en Roze. Onze favoriet is de donkere weergave met paars als accentkleur.

6. Een vernieuwde DVD Player

Er zijn weliswaar geen Macs meer die een dvd-station hebben, maar dat weerhoudt Apple er niet van om het programma DVD Player een opknapbeurt te geven. Een ander icoontje, nieuwe menu’s √©n 64-bit compatibel. We gokken dat dat laatste de hoofdreden was om DVD Player te updaten.

DVD Player

Lees ook ons dossier over macOS Mojave!