Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Macs kwetsbaar door ernstig lek in Intel-chips: dit moet je doen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Beveiligingslek Intel-chips


Lees verder na de advertentie

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een grote fout aangetroffen in chips van Intel, die in vrijwel alle Macs vanaf 2011 zitten. De kwetsbaarheid stelt kwaadwillenden in staat om allerlei data te stelen, zoals wachtwoorden of andere gevoelige gegevens.

Beveiligingslek Intel-chips

Het lek wordt ZombieLoad genoemd en is vergelijkbaar met Meltdown en Spectre; twee andere recente lekken bij Intel-chips. Ook nu zitten de fouten in het voorspellende karakter van de chips. De processors voorspellen welke berekeningen nodig zijn en voeren die alvast uit. Dit maakt ze sneller, maar ook kwetsbaarder.

Hackers konden het lek bijvoorbeeld misbruiken door een kwaadaardig Javascript-programma te verstoppen in een webadvertentie. Dit programma vuurt een enorme lading gegevens (vandaar ook de naam ZombieLoad) af naar de processor, die dit niet goed kan verwerken en er data kan worden ontfutseld.


kooptip

In een video laten de onderzoekers zien dat het lek bijvoorbeeld kan worden misbruikt om in real-time te zien welke websites een persoon bezoekt. Op een vergelijkbare manier is ook te zien welke wachtwoorden er worden ingetoetst.

De Nederlandse onderzoekers vonden het lek vorig jaar al. Een dag later deelden ze de ontdekking met Intel, zodat het bedrijf – samen met onder meer Apple – het lek kon repareren. Voor het delen van de informatie ontvangt de VU een beloning van 100.000 dollar.

macOS 10.14.5 installeren

Apple heeft een software-update vrijgegeven die je Mac beschermt tegen het lek. In het artikel Dit is er nieuw in macOS Mojave 10.14.5 lees je hoe je dit installeert.

Bron: VU.