Terug naar Macs kwetsbaar door ernstig lek in Intel-chips: dit moet je doen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Macs kwetsbaar door ernstig lek in Intel-chips: dit moet je doen

Door Koen van Ekeren15 mei 2019 12:132 min. leestijd0

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben een grote fout aangetroffen in chips van Intel, die in vrijwel alle Macs vanaf 2011 zitten. De kwetsbaarheid stelt kwaadwillenden in staat om allerlei data te stelen, zoals wachtwoorden of andere gevoelige gegevens.

Datalek Intel-chips

Beveiligingslek Intel-chips

Het lek wordt ZombieLoad genoemd en is vergelijkbaar met Meltdown en Spectre; twee andere recente lekken bij Intel-chips. Ook nu zitten de fouten in het voorspellende karakter van de chips. De processors voorspellen welke berekeningen nodig zijn en voeren die alvast uit. Dit maakt ze sneller, maar ook kwetsbaarder.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Hackers konden het lek bijvoorbeeld misbruiken door een kwaadaardig Javascript-programma te verstoppen in een webadvertentie. Dit programma vuurt een enorme lading gegevens (vandaar ook de naam ZombieLoad) af naar de processor, die dit niet goed kan verwerken en er data kan worden ontfutseld.

In een video laten de onderzoekers zien dat het lek bijvoorbeeld kan worden misbruikt om in real-time te zien welke websites een persoon bezoekt. Op een vergelijkbare manier is ook te zien welke wachtwoorden er worden ingetoetst.

De Nederlandse onderzoekers vonden het lek vorig jaar al. Een dag later deelden ze de ontdekking met Intel, zodat het bedrijf – samen met onder meer Apple – het lek kon repareren. Voor het delen van de informatie ontvangt de VU een beloning van 100.000 dollar.

macOS 10.14.5 installeren

Apple heeft een software-update vrijgegeven die je Mac beschermt tegen het lek. In het artikel Dit is er nieuw in macOS Mojave 10.14.5 lees je hoe je dit installeert.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Bron: VU.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar