Terug naar Dat gebeurt op een Mac met de ransomware KeRanger (video)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Dat gebeurt op een Mac met de ransomware KeRanger (video)

Door Sven Lamers9 maart 2016 11:232 min. leestijd0

Afgelopen week werd de eerste ransomware voor de Mac ontdekt. Het virus, KeRanger genaamd, versleutelt je bestanden en vraagt 372 euro losgeld om je weer toegang te geven tot je eigen data. YouTube-gebruiker Rogueamp heeft KeRanger op zijn Mac uitgevoerd en laat zien wat er op een Mac gebeurt als die besmet is.

Ransomware KeRanger

De ransomware KeRanger heeft wereldwijd Apple-computers geïnfecteerd waarop de BitTorrent-app Transmission, versie 2.90, werd gedraaid. Na drie dagen gaat de trojan aan de slag en versleutelt hij al je bestanden en zelfs back-ups. Pas als het te laat is, krijg je een melding dat je alleen toegang krijgt tot je bestanden als je het losgeld betaalt. Maar zelfs als je de 372 euro overmaakt, is dat nog geen garantie dat je je bestanden gegevens terugkrijgt.

Transmission ransomware

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Zo ziet het eruit

Als je benieuwd bent hoe zo’n geïnfecteerde Mac eruitziet, kun je dat nu veilig in een filmpje van YouTube-user Rogueamp bekijken. Hij heeft de besmette versie van Transmission gedownload en op die manier zijn Mac met KeRanger geïnfecteerd. In het filmpje legt hij uit dat de schadelijke software met een certificaat van Apple gesigneerd is en daarom ook met geactiveerde Gatekeeper uitgevoerd kon worden. Dat heeft Apple inmiddels met een automatische update verholpen. Zonder deze update krijgen alle bestanden na drie dagen geleidelijk de bestandsextensie ‘.encrypted’ en kun je deze niet meer openen. Op het bureaublad vind je dan een tekstbestand met een uitleg hoe je je bestanden terugkrijgt.

Verwijderen

Ben je bang dat je geïnfecteerd bent met KeRanger? De veiligste en eenvoudigste manier om de trojan te verwijderen, is de nieuwste versie van Transmission (2.92) te draaien. Deze verwijdert de virus compleet.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar