Terug naar Dagboek Apple Watch: onze eerste ervaringen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Dagboek Apple Watch: onze eerste ervaringen

Door Daan Jeuken28 april 2015 09:009 min. leestijd11

Onze Apple Watch Sport is binnen! Of en hoe ie bevalt willen we graag met iedereen delen, en daarom houden we dit weekend een dagboek bij van onze eerste ervaringen met de Apple Watch. Uiteraard volgt later nog een uitgebreide review, waarna we ons exemplaar weggeven aan een abonnee. Tot die tijd kun je hier op chronologische wijze lezen wat we van de Apple Watch vinden.

Apple Watch ervaringen

Vrijdag 19:00 – WhatsApp en Siri

Eerste indruk: wat is ie klein! WhatsApp werkt ook, althans wat betreft de notificaties. Die verschijnen automatisch op de Watch. Erg handig, want zo hoef je niet telkens je iPhone uit je zak te halen. Er is nog geen Watch-app van WhatsApp beschikbaar, dus reageren op berichten is niet mogelijk. Siri in het Nederlands werkt opmerkelijk genoeg nog niet op de Watch, maar de dicteerfunctie wel.

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Black Friday: De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €397 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

Vrijdag 19:30 – Vormgeving en gebruik

Ik kan niet stoppen met spelen! De wijzerplaten zijn erg chic vormgegeven. De besturing voelt niet ingewikkeld aan, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik vooraf al een hoop filmpjes heb bekeken. Het horloge trekt al direct bekijks van andere mensen, en velen vinden het een mooi ding. Opmerkelijk genoeg zijn de vrouwen nog meer geïnteresseerd dan de mannen. Voor het beantwoorden van berichtjes schakel ik wel weer snel over naar de iPhone, want in het openbaar praten tegen een horloge is voorlopig toch wat gênant …

Vrijdag 21:00 – Afleiding

Ik ben vanavond veruit de ongezelligste van het gezelschap. Het is heel fijn dat je niet bij elk bericht de iPhone uit je broekzak hoeft te halen, maar even op je horloge kijken is misschien wel net zo storend. Dat komt deels omdat de omgeving nog elke keer raar opkijkt als je uitgebreid naar je horloge zit te turen, anderzijds moet je je arm vrij nadrukkelijk optillen om te kijken. Even een schuine blik werpen zoals op een normaal horloge is er niet bij.

Vrijdag 22:00 – Batterij

Al die verhalen en doemscenario’s op internet de afgelopen maanden over de batterij … wat blijkt nu? Niet de Apple Watch, maar de iPhone is leeg. Blijkbaar is de Watch toch ook wel een aanslag op de iPhone-batterij. Nu heeft het horloge nog maar één functie: de tijd weergeven. Ouderwets zeg.

Watch face

Zaterdag 9:00 – Even spelen

Wakker! Een mooi moment om eens rustig met de Apple Watch te spelen. Even de verschillende klokkies en opties bekijken. Chic hoor, al is het wel jammer dat je in sommige weergaven bepaalde data niet kunt weergeven. Zo vallen er toch een paar af, zoals bovenstaande.

Eerlijk gezegd, houdt het spelen echter vrij snel op. Je opent eens wat apps, maar ziet in allemaal eigenlijk niet bijster veel. Ik kan mijn mail wel gaan lezen, maar mijn iPhone ligt toch naast me. Daar gaat het veel sneller en beter op. De Apple Watch is duidelijk bedoeld als snelle hulp bij de iPhone, niet als hoofdapparaat. Zullen we maar opstaan dan? Koffie!

Zaterdag 10:30 – Dicteren

Tijdens de koffie en het krantje komen er veel berichten binnen. Ik had Siri even op Engels gezet, omdat de Nederlandse Siri nog niet werkt op de Watch, maar nu is de dicteerfunctie ook op Engels gezet. Snel terug dus maar. Het beantwoorden van berichtjes via je horloge went echt heel snel. Al blijkt tekst dicteren moeilijker dan je denkt; hoe vaak je niet een verspreking hebt … kun je weer opnieuw beginnen. En het irriteert me nu al dat ik WhatsApp-berichten niet kan beantwoorden. Werk eens door, WhatsApp!

Zaterdag 12:00 – Tuinieren

Het is lekker weer om in de tuin aan de slag te gaan. Het is druk op de werk- en vriendenapps, maar ik kan de telefoon mooi in de broekzak laten zitten. Dat is voorlopig toch veruit de handigste functie van de Watch. Toch mis ik ook met een geluidje en tikje op de pols nog wel regelmatig een melding.

Watch activiteiten

Zaterdag 15:30 – Doelen bereikt

Een paar uur met de schop in de hand heeft zo zijn voordelen. Volgens de Activiteiten-app heb ik meer dan genoeg beweging en training gehad voor vandaag. Goed om te weten, maar de tuin is nog niet klaar. Even doorploeteren dus.

Zaterdag 18:00 – Armwissel

Ik heb de Watch even aan de andere pols gedaan, want ik krijg last van mijn schouder. Ik heb vandaag vele demonstraties gegeven aan vrienden en bekenden, tig keer mijn vader gebeld om te laten zien dat je kunt bellen met een horloge, maar elke keer je arm omhoog houden kost toch kracht. Dat meet de Activiteiten-app dan weer niet …

Zaterdag 20:15 – Gevoelloos

Het viel me vanmiddag op dat ik erg veel inkomende berichtjes miste en nu blijkt dat dat helemaal niet aan mij heeft gelegen. Op de een of andere manier komen de berichten namelijk binnen zonder melding. Geen Force Touch en ook geen pingetje. Is mijn Watch al kapot? Ik ga op zoek naar de oorzaak, speur alle instellingen door maar kan niets vinden. Ik houd de knop aan de zijkant ingedrukt en ontdek zowaar dat je via deze knop je Watch kunt uitschakelen, in ‘power reserve’ kunt zetten en kunt vergrendelen. Ik zet hem uit, zet de Watch weer aan (dat duurt een lange minuut) en nu pingen en trillen de berichtjes weer binnen. Bayern München heeft gewonnen door een goal van Schweinie.

Zaterdag 0:00 – Zonder iPhone

Een gezellig avondje banken zonder iPhone maar één keer te hoeven gebruiken. Voetbaltussenstanden kwamen binnen, sfeervolle Avea-lampen (à la Hue) aangezet, tv-gids op horloge en alle WhatsAppjes gelezen (waren allemaal de moeite niet om te reageren). Omdat ook de drie Activiteitenringen zijn volbracht geloof ik dat ik naar bed mag. Eindstand batterij Apple Watch: 14 %.

Zondag 9:00 – Ochtendroutine

De tweede ochtend relaxed wakker worden met de Apple Watch op het nachtkastje. De routine is alweer als vanouds. Krantje lezen, Twitter en Facebook bijlezen. Op … de iPhone. Is toch handiger.

Zondag 11:30 – Voetballen

We moeten voetballen en dat is een ideale gelegenheid om de Fitness-app te testen. Volgens de spelregels mag dat niet, dus ik heb het klokje aan de binnenkant van mijn arm gedaan en een shirt met lange mouwen. Het is stikbenauwd op het veld en ik maar steeds mijn mouw omlaag trekken zodat de scheids niets ziet. Uiteraard kun je met voetballen de iPhone niet bij je houden, maar de Watch kan zelfstandig ook prima meten. Alleen gps heeft die niet, maar ik hoef mijn looplijnen niet per se terug te zijn. De resultaten: 979 calorieën verbrand, totale afgelegde afstand 12,18 km en gemiddelde hartslag 166 slagen per minuut. Wat koop je daarvoor? Niets. 4-3 verloren.

workout

Zondag 15:30 – Get up, stand up

Ik vond dat ik het na zo’n pot voetballen wel verdiend had om even met de beentjes omhoog op de bank te ploffen. De Apple Watch kent echter geen genade. Zit je lekker tv te kijken … tik-tik … sta eens even op. Ik dacht overigens dat je pas als je een uur aan een stuk zat een melding zou krijgen? Blijkbaar telt het niet als je van de bank naar het koffiezetapparaat loopt en weer terug, want dat heb ik het afgelopen uur toch een paar keer gedaan …

Zondag 20:00 – Weinig apps

Het valt me op hoe weinig apps ik eigenlijk gebruik op de Watch. Vanmiddag een beetje Twitter zitten lezen en de tv-gids vind ik ook wel handig, maar de meeste apps bieden gewoon zo weinig info (en laden ook niet bijster snel), dat het handiger is om gewoon weer de iPhone uit de zak te halen. De Watch is bedoeld om de telefoon overbodig te maken, maar de meeste apps schieten hun doel voorbij. Neem Foto’s. Het is hartstikke leuk dat ik op de Watch foto’s kan kijken en kan laten zien, maar op de iPhone heb ik ze sneller gezien en zie ik ze bovendien veel beter. Het lijkt er een beetje op dat de écht functionele apps nog moeten komen. Om de auto open te maken, een hotelkamer binnen te kunnen en te betalen met Apple Pay bijvoorbeeld.

Zondag 21:50 – Batterij leeg

Het voetballen van vanochtend was schijnbaar toch een te zware belasting op de Apple Watch. De rest van de dag heeft hij niet bijzonder veel hoeven doen, maar om 21:50 is het ‘schluss’, de batterij is bijna leeg en ik kan alleen nog de klok lezen. Dat werkt niet meer als ik het horloge optil, alleen als ik op de knop klik. Het leek me logisch als dat de digitale kroon zou zijn, maar het is de zijknop, die normaal gesproken dient om mensen te bellen of een bericht te sturen.

Maandag 6:45 – Verdomde wekker

De Apple Watch staat in alle opzichten in contact met de iPhone. Nou ja … bijna alle opzichten. De wekkers staan namelijk los van elkaar. Zo dacht ik gisteravond slim te zijn om geen wekker te zetten voor de vrije Koningsdag-ochtend, maar had ik er even niet aan gedacht dat er op de iPhone nog een wekker voor werkdagen stond ingesteld. En dus werd ik om kwart voor 7 wakker gemaakt. Lekker is dat.

En nu ik toch aan het zeuren ben … De Watch heeft drie klokachtige apps (stopwatch, timer en alarm) die allemaal een oranje appicoontje met iets van een klokje erin hebben. Dat had duidelijker gekund.

Maandag 11:30 – Een kans geven

Ik heb de apps nog steeds niet heel veel gebruikt, maar misschien ligt dat wel aan mij en moet ik ze meer de kans geven. Bij het ontbijtje even een serietje kijken via de Apple TV, dat kan ik gewoon opzetten via de app Remote. Het werkt ongeveer net zo goed als de afstandsbediening van de Apple TV en aangezien ik die altijd kwijt ben, is dit een goede oplossing.

We hebben aspergesoep op staan en die moet tien minuten doorkoken, dus zet ik even de timer op het horloge. Dat kan ook op de kookplaat, maar als je dan even wegloopt hoor je die bescheiden piepjes nu. Nu krijg ik fijn een tikje op de pols als ik de soep uit moet zetten en weet ik dat ik terug moet naar de keuken. Het nadeel is wel dat ik in mijn afwezigheid de soep niet in de gaten heb gehouden en hij nu is overgekookt.

Het is bijna tijd om Koningsdag te gaan vieren, dus kijken we even op Buienradar het weer gaat brengen. 11 graden, zonnetje en geen regen verwacht. Mooi!

Ze zijn toch wel geinig hoor, die apps. Het nadeel is alleen dat er altijd een beter alternatief in de broekzak zit. Voorlopig blijven de meldingen veruit de handigste functie van de Apple Watch.

 

Black Friday deal: De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

Black Friday deal: De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Karel van Spaendonck
Lezer
Karel van Spaendonck

Leuk verhaal Daan!
Heb je Avea als eens gereviewd? Ben benieuwd naar je ervaringen en motivatie voor deze lampen ipv bijvoorbeeld hue.

Daan Jeuken
Lezer
Daan Jeuken

Dank je Karel. Ik heb de Avea’s nu thuis voor de review. De mogelijkheden zijn wat beperkter dan met de Hue, je kunt alleen een paar sferen of vaste kleuren kiezen en daar nog helderheid en sterkte van instellen, maar dat is het dan. Maar wat het doet, doet het goed. En de prijs is met 40 euro per lamp wat gunstiger dan de 60 euro van de Hue (maar nog steeds duur voor een peer).

Daan Jeuken
Lezer
Daan Jeuken

Dank je Karel. Ik heb de Avea’s nu thuis voor de review. De mogelijkheden zijn wat beperkter dan met de Hue, je kunt alleen een paar sferen of vaste kleuren kiezen en daar nog helderheid en sterkte van instellen, maar dat is het dan. Maar wat het doet, doet het goed. En de prijs is met 40 euro per lamp wat gunstiger dan de 60 euro van de Hue (maar nog steeds duur voor een peer).

Pascal
Lezer
Pascal

Hahahaha, Ik heb smakelijk kunnen lachen om jouw dagboek. Heb hem nu ook sinds een middag en kan niet wachten om het te gaan ervaren. Herken nu (helaas) al wel wat dingen die jij ook aangeeft.

Lajla Wilson
Lezer
Lajla Wilson

Wat ik mis!!! Het lezen van mijn reacties die ik heb gekregen op Facebook. Doe ik iets fout, of krijgen jullie ook alleen maar een melding dat er een reactie op Facebook is binnengekomen?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Dat zou goed kunnen kloppen! Notificaties zijn kort en compact en als een reactie getoond zou worden, ontbreekt de context ook.

Paul Veenendaal van
Lezer
Paul Veenendaal van

Kan de app van watchapp op de watch?

Paul Veenendaal van
Lezer
Paul Veenendaal van

Ik bedoel whatsapp

Paul Veenendaal van
Lezer
Paul Veenendaal van

Wel op iPhone maar niet zichtbaar in mijn watch?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Notificaties van WhatsApp verschijnen wel op de Apple Watch, maar de app zelf is nog niet beschikbaar. De ontwikkelaars van WhatsApp zijn helaas altijd erg traag met het implementeren van nieuwe functies.

Gerard
Lezer
Gerard

Dit verhaal begint gaande weg steeds meer te jeuken