Terug naar ‘CoronaMelder is naam van Nederlandse corona-app’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘CoronaMelder is naam van Nederlandse corona-app’

Door Koen van Ekeren7 juli 2020 09:382 min. leestijd0

Over een week hakt het Nederlandse kabinet de knoop door of de veelbesproken corona-app er komt. Die moet een belangrijke aanvulling worden op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Een beveiligingsonderzoeker heeft alvast de vermoedelijke naam ontdekt: CoronaMelder.

CoronaMelder

CoronaMelder

Tot deze conclusie komt Benjamin Broersma na een knap staaltje speurwerk. In een systeem dat beveiligingscertificaten bijhoudt (Certificate Transparency) zocht de beveiligingsonderzoeker naar websites van de Nederlandse overheid. Hier kwam hij de volgende website tegen: www.coronamelder.nl.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Bij het bezoeken van de website wordt inmiddels bevestigd dat de domeinnaam inderdaad geregistreerd is door de overheid. Daarnaast ontdekte Broersma dat reclamebureau Roorda eigenaar is van het domein CoronaMelder.com. Dit reclamebureau werkt mee aan de lancering van de corona-app. Nog meer bewijs voor de naam CoronaMelder, dus.

Testen

Vanaf morgen wordt de corona-app volop getest. Dat gebeurt in Twente, waar zo’n vijfhonderd mensen een testversie van de corona-app installeren. Zij zullen de app een week gebruiken, waarna wordt gekeken of de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.

Mocht de test positief verlopen, dan laat minister Hugo de Jonge op 15 juli weten wanneer de lancering van de CoronaMelder-app plaatsvindt. Deze app is dan vrijblijvend te installeren – het is dus niet verplicht. Het kabinet gaat ervan uit dat ongeveer 60 procent van de Nederlanders de app moet installeren om hem goed te laten werken. Het is zeer de vraag of dit gaat lukken, want bijna alle landen met een corona-app blijven steken op zo’n tien tot twintig procent. In Europa gingen onder meer Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië Nederland voor met een corona-app.

Nederlandse corona-app

De eerste ontwerpen van de corona-app waren al te zien op Github. In het artikel Zo gaat de Nederlandse corona-app eruitzien krijg je alvast een eerste indruk van de app. De app – die gebaseerd is op een techniek van Apple en Google – lijkt overigens onzettend privacyvriendelijk te zijn. Meer daarover lees je in een artikel over de werking van de corona-app.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar