Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

‘CoronaMelder is naam van Nederlandse corona-app’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Nederlandse corona-app

Over een week hakt het Nederlandse kabinet de knoop door of de veelbesproken corona-app er komt. Die moet een belangrijke aanvulling worden op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Een beveiligingsonderzoeker heeft alvast de vermoedelijke naam ontdekt: CoronaMelder.

CoronaMelder

Tot deze conclusie komt Benjamin Broersma na een knap staaltje speurwerk. In een systeem dat beveiligingscertificaten bijhoudt (Certificate Transparency) zocht de beveiligingsonderzoeker naar websites van de Nederlandse overheid. Hier kwam hij de volgende website tegen: www.coronamelder.nl.

Bij het bezoeken van de website wordt inmiddels bevestigd dat de domeinnaam inderdaad geregistreerd is door de overheid. Daarnaast ontdekte Broersma dat reclamebureau Roorda eigenaar is van het domein CoronaMelder.com. Dit reclamebureau werkt mee aan de lancering van de corona-app. Nog meer bewijs voor de naam CoronaMelder, dus.

Testen


kooptip


De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!


De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Vanaf morgen wordt de corona-app volop getest. Dat gebeurt in Twente, waar zo’n vijfhonderd mensen een testversie van de corona-app installeren. Zij zullen de app een week gebruiken, waarna wordt gekeken of de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.

Mocht de test positief verlopen, dan laat minister Hugo de Jonge op 15 juli weten wanneer de lancering van de CoronaMelder-app plaatsvindt. Deze app is dan vrijblijvend te installeren – het is dus niet verplicht. Het kabinet gaat ervan uit dat ongeveer 60 procent van de Nederlanders de app moet installeren om hem goed te laten werken. Het is zeer de vraag of dit gaat lukken, want bijna alle landen met een corona-app blijven steken op zo’n tien tot twintig procent. In Europa gingen onder meer Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië Nederland voor met een corona-app.

Nederlandse corona-app

De eerste ontwerpen van de corona-app waren al te zien op Github. In het artikel Zo gaat de Nederlandse corona-app eruitzien krijg je alvast een eerste indruk van de app. De app – die gebaseerd is op een techniek van Apple en Google – lijkt overigens onzettend privacyvriendelijk te zijn. Meer daarover lees je in een artikel over de werking van de corona-app.