Terug naar Corona-app is nu beschikbaar: dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Corona-app is nu beschikbaar: dit moet je weten

Door Koen van Ekeren17 augustus 2020 10:002 min. leestijd2

Hoewel de Nederlandse corona-app pas op 1 september wordt gelanceerd, is de CoronaMelder vandaag al te vinden in de App Store. In delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt de app namelijk alvast in de praktijk getest. Iedereen kan de corona app downloaden, al is de CoronaMelder nog niet voor iedereen even bruikbaar.

Corona app downloaden

Corona app downloaden

De corona-app wordt getest in de GGD’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. Alleen in deze regio’s kun je via de CoronaMelder anderen waarschuwen als je besmet bent met het coronavirus. Ook is het alleen in deze regio’s mogelijk om je te laten testen nadat je een melding hebt gekregen. Voor de app heb je iOS 13.5 of nieuwer nodig.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wanneer je de CoronaMelder voor het eerst opent, krijg je allerlei informatie over de werking van de app. Zo wordt uitgelegd dat de app alleen een melding stuurt als je minstens 15 minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Flitst iemand met COVID-19 je voorbij op de fiets, dan ontvang je dus geen melding. De kans op besmetting is dan ook erg klein.

Ook wordt er benadrukt dat de CoronaMelder alleen bluetooth gebruikt en géén locatiegegevens. De app vraagt dan ook niet om toestemming tot Locatievoorzieningen. Wel wordt er gevraagd om ‘de logbestanden en meldingen over blootstelling aan COVID-19’ te activeren. Dit is een techniek van Apple en Google, waarbij bluetooth wordt gebruikt om besmettingen op te sporen.

Techniek

Bij de techniek van Apple en Google wordt er voor elke telefoon een anonieme code gemaakt, die versleuteld op je iPhone worden bewaard. Ze bevatten geen informatie over jou of je telefoon en de code verandert elk kwartier.

Als je vijftien minuten of langer in de buurt bent geweest bij iemand bij wie de corona-app ook actief is, dan worden deze codes uitgewisseld. Dit werkt via Bluetooth Low Energy. Zo weet de app welke telefoons in de buurt waren. Heeft iemand corona opgelopen, dan zet diegene zijn of haar code op de lijst. Alle personen die mogelijk besmet zijn geweest, worden dan via een melding op de hoogte gebracht. Meer hierover lees je in het artikel over de corona-techniek van Apple en Google.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

Bron: CoronaMelder.nl

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

“Flitst iemand met COVID-19 je voorbij op de fiets, dan ontvang je dus geen melding. De kans op besmetting is dan ook erg klein.” Je zou ook kunnen redeneren, dat iemand die voorbijflitst (fietsend of joggend) waarschijnlijk door de mond ademt en wegens de inspanning geen mondmasker draagt. Zo iemand heeft een grotere kans om druppeltjes uit te stoten dan iemand die naast je op een bank zit, en waarschijnlijk door de neus ademt. Als je dit beseft, dan zouden we eerder op straat moeten oppassen dan in het openbaar vervoer (behalve voor wie zich heeft gehaast om het voertuig… Lees meer »

Paul van den broek
Lezer
Paul van den broek

In de appstore van apple probeerde ik de corona app te downloaden. Dit ging niet omdat ik eerst moest upgraden naar IOS 15,3 ! Ik heb op mijn I pad 6 wel IOS 13,5 maar dat is blijkbaar niet genoeg! Verkeerde voorlichting of hoe zit het werkelijk. Worden we met de app verkeerd voorgelicht?