Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Corona-app is nu beschikbaar: dit moet je weten

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Corona app downloaden


Lees verder na de advertentie

Hoewel de Nederlandse corona-app pas op 1 september wordt gelanceerd, is de CoronaMelder vandaag al te vinden in de App Store. In delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt de app namelijk alvast in de praktijk getest. Iedereen kan de corona app downloaden, al is de CoronaMelder nog niet voor iedereen even bruikbaar.

Corona app downloaden

De corona-app wordt getest in de GGD’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. Alleen in deze regio’s kun je via de CoronaMelder anderen waarschuwen als je besmet bent met het coronavirus. Ook is het alleen in deze regio’s mogelijk om je te laten testen nadat je een melding hebt gekregen. Voor de app heb je iOS 13.5 of nieuwer nodig.

Wanneer je de CoronaMelder voor het eerst opent, krijg je allerlei informatie over de werking van de app. Zo wordt uitgelegd dat de app alleen een melding stuurt als je minstens 15 minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Flitst iemand met COVID-19 je voorbij op de fiets, dan ontvang je dus geen melding. De kans op besmetting is dan ook erg klein.

Ook wordt er benadrukt dat de CoronaMelder alleen bluetooth gebruikt en géén locatiegegevens. De app vraagt dan ook niet om toestemming tot Locatievoorzieningen. Wel wordt er gevraagd om ‘de logbestanden en meldingen over blootstelling aan COVID-19’ te activeren. Dit is een techniek van Apple en Google, waarbij bluetooth wordt gebruikt om besmettingen op te sporen.

Techniek


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bij de techniek van Apple en Google wordt er voor elke telefoon een anonieme code gemaakt, die versleuteld op je iPhone worden bewaard. Ze bevatten geen informatie over jou of je telefoon en de code verandert elk kwartier.

Als je vijftien minuten of langer in de buurt bent geweest bij iemand bij wie de corona-app ook actief is, dan worden deze codes uitgewisseld. Dit werkt via Bluetooth Low Energy. Zo weet de app welke telefoons in de buurt waren. Heeft iemand corona opgelopen, dan zet diegene zijn of haar code op de lijst. Alle personen die mogelijk besmet zijn geweest, worden dan via een melding op de hoogte gebracht. Meer hierover lees je in het artikel over de corona-techniek van Apple en Google.

Bron: CoronaMelder.nl