De werkomstandigheden bij de Chinese Apple-leverancier Foxconn zijn in de media onderwerp van gesprek. Hoewel Apple daar formeel niet over gaat, voelen Tim Cook c.s. zich moreel verantwoordelijk en hebben ze actie ondernomen. Goed voor iedereen, zou je zeggen. Helaas zijn Apple’s directe concurrenten daar niet blij mee.
Voorbeeldfunctie
Apple is een van de vele grote technologiebedrijven die die gebruikmaken van de goedkope productiefaciliteiten bij Foxconn in China. Dat de werkomstandigheden daar niet best waren, is iets waar vooral Apple op werd aangekeken. Vorig beloofde Apple beterschap en startte de onafhankelijke Fair Labor Association (FLA) met een onderzoek naar de werksomstandigheden bij Foxconn.
De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!
• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel
De eerste onderzoeksresultaten van de FLA zijn bekend en Apple heeft stappen ondernomen die de gezondheid, veiligheid en het geestelijk welzijn van de werknemers moeten garanderen. Mensenrechtenorganisaties geven te kennen voorzichtig optimistisch te zijn dat er aan de wijdverbreide uitbuiting van werknemers bij Foxconn inderdaad een eind komt en roepen andere technologiebedrijven op het voorbeeld van Apple te volgen.
Concurrentie
Bedrijven als Amazon, Dell, HP, Motorola, Nokia en Sony zijn echter allesbehalve blij dat Apple zich met de werkomstandigheden in China bemoeit. Zij vrezen dat verbeterde faciliteiten, hogere lonen, enzovoort voor hen indirect tot kostenverhogingen (en dus lagere productmarges) zullen leiden. Maar als die vrees al terecht is, geldt dat ook voor Apple.
De consument hoeft overigens niet bang te zijn dat de prijzen van elektronicaproducten nu omhoog zullen schieten. Zo bedragen de arbeidskosten voor een iPhone maar 5 procent van de totale kosten. Met iets geringere marges zal Apple dus geen moeite hebben. Als dat bij de concurrentie anders is, tja, dan hebben die gewoon pech zullen we maar zeggen.
Praat mee!