Terug naar Column: Hoe pro is Pro?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Column: Hoe pro is Pro?

Door Sven Lamers18 november 2016 14:133 min. leestijd

Eindelijk is het zo ver. Apple heeft een nieuwe MacBook Pro gelanceerd. Op het aanvankelijke enthousiasme volgde binnen de Apple-community al snel ontnuchtering. De nieuwe Pro zou geen apparaat voor pro’s meer zijn. De processor is te oud en traag en dito de grafische kaart. De batterij is te klein, omdat de MacBook alleen maar dunner wordt. Je kunt hem maximaal met 16 GB werkgeheugen krijgen. Er zitten te weinig aansluitingen op. De grote nieuwe functie is een gimmick zonder echte meerwaarde. Kortom, echte professionals moeten met een grote boog om de MacBook Pro heen lopen.

Zijkant MacBook Pro

Maar wat als ik je nu vertel dat dit niet de reacties op de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar waren die eind oktober gepresenteerd werd? Het zijn allemaal reacties van vier jaar geleden, toen Apple de 15-inch MacBook Pro met Retina-display lanceerde. En we weten allemaal dat deze MacBook Pro een groot succes is geworden, zowel onder professionals als gewone consumenten. Maar we zijn weer terug bij af. L’histoire se répète.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Geen argumenten

Uiteindelijk zal het allemaal weer meevallen, een storm in een glas water. Deze keer wil ik echter al even vooraf de argumenten van de doemdenkers ontkrachten. De MacBook Pro is niet snel genoeg? Er zijn inderdaad snellere processors en de nieuwe generatie van Intel verschijnt ook binnenkort. Maar toch zal de nieuwe MacBook Pro beter presteren dan een op papier iets beter uitgeruste Windows-bak – net als bij voorgaande modellen overigens. Bij Apple gaat het niet alleen om de ruwe processorkracht, maar ook om het design daaromheen. Dit maakt het namelijk mogelijk dat de processor in de nieuwe Pro langer op volle toeren werkt.

MacBook Pro met Touch Bar

De batterij? Mag gerust kleiner worden. De onderdelen worden immers juist zuiniger. Maximaal 16 GB werkgeheugen? Naast het feit dat er een goede reden is waarom Apple nog geen 32 GB aanbiedt (te weten batterijduur), heeft zo’n hoeveelheid nog niet veel nut – zelfs voor 99 procent van de professionals. Een ontwikkelaar deed een test en probeerde om de 16 GB in zijn oude MacBook Pro vol te krijgen. Het wilde hem maar niet lukken. 32 GB – voor nu overbodige luxe. Het moeilijkst te verdedigen zijn wellicht de Thunderbolt 3-aansluitingen. Ofwel, het ontbreken van alle andere aansluitingen. Ik zie het zelf zo: we zitten nu in overgangsperiode waarin je inderdaad adapters nodig zult hebben, maar over een jaar zullen alle nieuwe accessoires deze standaard ondersteunen. En dan ben je blij met de gewonnen snelheid en mogelijkheden. Ten slotte de Touch Bar. Ook al is die in het begin misschien een gimmick … ik heb liever dat Apple coole nieuwe dingen verzint, dan dat het blijft hangen op het oude en vertrouwde.

De échte problemen

Ik heb er vertrouwen in, uiteindelijk zullen de pro’s ook blij zijn met de MacBook Pro. En dan kunnen we het eindelijk hebben over de échte problemen. Waarom licht het Apple-logo niet meer op? En waarom is er geen roségouden uitvoering?!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden