Terug naar Column: De opvolger van Mac OS X heet…
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Column: De opvolger van Mac OS X heet…

Door Redactie iCreate8 maart 2011 12:373 min. leestijd2

Vorige week woensdag werd het me plotseling duidelijk: de opvolger van Mac OS X wordt niet Mac OS XI, Mac OS 11, OS11 of System 11. Het zal niet eens de naam ‘Mac’ met zich meedragen. Wat zeg ik? Het zal niet eens op een “Mac” draaien. En geen enkele fan zal op de ballustraden staan om daarover te protesteren. De opvolger van Mac OS X is namelijk allang bekend. Je kent het al jaren. De opvolger van Mac OS X heet iOS.

De opmars van iOS
Sinds 2007 is iOS bezig met een stille opmars. Het werd geïntroduceerd met de eerste iPhone, maar kwam na een paar maanden ook op de iPod touch terecht. In 2010 verscheen iOS op de iPad. En bovendien draait het sinds kort stiekem op de nieuwe Apple TV.

Dat klinkt als een bekend verhaal, toch? Het betekent echter ook dat Apple binnen drie jaar tijd het gros van zijn geld verdient met iOS-producten. En dat het platform iOS gegroeid is van smartphone-besturingssysteem (waar je oorspronkelijk geen extra software op kon installeren), naar een breed platform voor muziekspelers, smartphones, tabletcomputers en televisie-oplossingen (inclusief de gigantische App Store).

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

De evolutie van de apps
Ook de app zelf is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. In het begin was een app vooral een handige en geinige toevoeging. Remote is daar een goed voorbeeld van: het is een superhandig programmaatje (want wie wil er nou geen afstandsbediening voor iTunes?) maar het voegt niet iets wezenlijks toe. Remote is geen reden om een iPhone te kopen.

Dat staat in schril contact tot de apps die Apple tegenwoordig uitbrengt. Valt het niemand op dat Apple verreweg de beste software voor de iPad maakt? Vorig jaar verschenen er bij de introductie van de tablet al Pages, Keynote en Numbers. Vorige week kondigde Steve Jobs vervolgens iMovie, GarageBand en PhotoBooth voor de iPad aan. Deze apps zitten qua functies en kwaliteit zo goed in elkaar dat ze de iPad zelf meer waarde geven. Er is niets dat ook maar in de buurt komt bij een GarageBand voor de iPad, ook niet als je gaat kijken naar Android-apps.

De toekomst
iOS evolueert dus in een rap tempo tot een breed platform, terwijl de kwaliteit van de apps enorm stijgt. iOS is daardoor nu al veel belangrijker voor Apple dan Mac OS X ooit geweest is. Begrijp me goed: de desktop zal altijd blijven bestaan, maar de traditionele desktop-pc is volwassen en uitgegroeid. Maar Post-pc producten als de iPod, de iPhone, de iPad en de Apple TV zijn nog maar net begonnen.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
wicher
Lezer
wicher

100% eens met je waarneming ;

Jim
Lezer
Jim

exciting times