Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Begin een carrière in de gaming-industrie

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Voor menig fervente gamer is het een droom om in de gaming-industrie te werken en in de hitlijsten van de App Store op te duiken. Omdat er zoveel mensen zijn die dit graag willen, is het niet gemakkelijk om deze droom werkelijkheid te maken. De concurrentie is hevig dus en je moet dus echt uitblinken. Het goede nieuws is echter dat er wel steeds meer mogelijkheden komen om van gamen een succesvolle loopbaan te maken. We kijken hier naar een aantal voorbeelden daarvan.

Online is er oneindig veel informatie te vinden omtrent dit onderwerp. Of het nu gaat om een website die allerlei verschillende spellen omschrijft of een die online casino informatie geeft. Er zijn mogelijkheden genoeg. Alleen heb je wel bepaalde kennis van zaken nodig of moet je zelf heel goed zijn in gamen. Met een beetje creativiteit kun je vaak toch al een heel eind komen. De volgende beroepen en mogelijkheden in deze industrie zijn een goed startpunt.

Ontwerper

Als ontwerper ben je bezig met van alles en nog wat om een spel heen. Van hoe het eruit gaat zien tot hoe alles precies verloopt en alles wat daartussen zit. Eigenlijk vorm je het spel helemaal en dat is natuurlijk heel eervol werk. Er zijn tegenwoordig in Nederland een aantal specifieke opleidingen die zich richten op het ontwerpen van spellen. Deze kunnen onder andere worden gevolgd in Utrecht, Leeuwarden en Breda. Bovendien kan dit zowel op MBO- als HBO-niveau. Omdat de werkgelegenheid voor spelontwerpers vrij beperkt is en er veel mensen proberen een dergelijke baan te vinden, is het lang niet altijd gemakkelijk om ertussen te komen. Wanneer dit echter lukt heb je wel gelijk een van de mooiste banen die een gamer zich kan wensen.

Schrijver of blogger


kooptip

Wanneer je veel kennis hebt over bepaalde spellen of een bepaald genre, kun je deze delen. Als je goed kunt schrijven dan is het maken van een website of een blog een goede optie. Daarbij is het niet heel moeilijk om dit zelf te doen, waardoor het een reële mogelijkheid geeft tot succes. Er zijn al wel erg veel websites en blogs over games. Maar wanneer je goede informatie hebt en deze ook nog eens op een creatieve manier kunt overbrengen, liggen er zeker opties op dit gebied. Daarom is het absoluut de moeite waard om op deze manier een loopbaan na te streven waarbij je met gamen je geld kunt verdienen.

Tester

Dit klinkt voor veel spelers natuurlijk helemaal als een droombaan. Als tester van spellen mag je deze zelfs spelen voordat ze op de markt komen. Daarom is de concurrentie voor deze banen wel enorm groot. Iedereen wil wel de mogelijkheid hebben om de beste spellen te kunnen uitproberen voor ze op de markt komen. Wanneer je daar dan ook nog voor betaald krijgt is dat helemaal mooi. Testers spelen games voordat deze uitgebracht worden om te kijken of er nog dingen verbeterd kunnen worden of fouten in het spel zitten. Maar wees je ervan bewust dat je ook een hoop slechte games moet testen.

Ontwikkelaar

Als ontwikkelaar draag je de verantwoording voor alles wat er achter een spel schuilgaat. Dat wil zeggen de broncode, maar ook het omzetten van goede ideeën tot een vlot lopende en goed speelbare game. Kortom, hiervoor moet je veel kennis van programmeren hebben. Het is een ingewikkeld proces, maar des te groter is de beloning wanneer er een mooi eindresultaat uitkomt. Op veel ICT-opleidingen kun je leren programmeren, wat een goed begin is. Tegenwoordig zijn er echter ook specifieke opleidingen die zich richten op het ontwikkelen van spellen, zoals in Amsterdam en Rotterdam. Net als bij de opleiding tot ontwerper zijn er zowel varianten op MBO- als op HBO-niveau.

Streamen

Met behulp van streamen zijn steeds meer gamers de laatste jaren serieus geld gaan verdienen. Dit doen ze eigenlijk door hun volgers mee te laten genieten van het spelen en daarbij vaak met anderen te communiceren of commentaar te geven. Je hoeft daarbij niet altijd bijzonder goed te zijn in de spellen die je speelt. Het gaat er ook om dat je het goed kunt brengen en weet hoe je een grote schare volgers kunt krijgen. Bekende platformen zoals YouTube en Twitch zijn hier uitermate geschikt voor.

Dit artikel is een samenwerking.