Terug naar Brexit: Wat zijn de gevolgen voor roamingkosten?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Brexit: Wat zijn de gevolgen voor roamingkosten?

Door Laura Grootaarts21 oktober 2019 12:373 min. leestijd0

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de Britten ervoor kozen op de Europese Unie te verlaten. 31 oktober had het zover moeten zijn, maar de Brexit-soap is nog steeds in volle gang en er is opnieuw uitstel aangevraagd, tot 31 januari 2020. Of het Verenigd Koninkrijk uitstel krijgt is nog maar de vraag, en het zou zomaar kunnen dat er volgende week een No deal-Brexit is. Wat betekent de Brexit eigenlijk voor roaming in het VK?

Engelse telefooncel

Roamingkosten in het buitenland

Even een stapje terug: in juni 2017 zijn roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft. Binnen de landen van de EU kun je je telefoon gebruiken zoals je dat in Nederland doet, zonder dat daar extra kosten mee gemoeid zijn. Dat geldt voor zowel bellen, sms’en als internetten. Het Verenigd Koninkrijk wil dus uit de EU, en dat heeft gevolgen voor als je daarnaartoe reist en je iPhone wilt gebruiken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Gevolgen Brexit met deal

Dit scenario lijkt op dit moment met de dag minder realistisch te worden. Mocht er een deal komen. dan geldt er voor roaming een overgangsregeling. Tot 31 december blijft alles nog hetzelfde en kun je je telefoon gebruiken zoals je dat in Nederland ook doet, zonder voor onverwachte kosten te komen staan. Bij een deal zou bovendien een oplossing gevonden kunnen worden. Want roaming zou dan net een van de punten zijn waarover het VK afspraken gaat maken met de EU. Britten zouden daar zelf ook baat bij kunnen hebben, zij blijven dan op reis in de EU de Britse tarieven kunnen blijven betalen.

Gevolgen Brexit zonder deal

Komt er een No deal Brexit, dan vervalt de huidige wet- en regelgeving rondom roaming. Britse Telecomoperators mogen dan de roaming-overeenkomsten opzeggen en hogere tarieven in rekening brengen. Bellen, internetten en sms’en kan dan opeens weer fors duurder worden.

Of dit ook echt gaat gebeuren, is een tweede. Nu zijn er ook landen die niet tot de EU behoren, en waar je in sommige gevallen toch geen roamingkosten betaalt. Denk aan Noorwegen, Turkije, IJsland en Zwitserland. Het is dan afhankelijk van je provider: bij sommige betaal je wel roamingkosten, bij andere niet, afhankelijk van de overeenkomsten die ze hebben gesloten. Mogelijk geldt dat straks ook voor het Verenigd Koninkrijk.

Let op: Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ierland hoort niet bij het VK en blijft binnen de EU. Daar blijft de Europese wetten en regels rondom roamingkosten dus gewoon van kracht.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar