Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Blauwe vinkjes WhatsApp: dit moet je weten

Auteur: iCreate
5 reacties
Blauwe vinkjes WhatsApp


Lees verder na de advertentie

Je hebt ze wellicht al gezien: de blauwe vinkjes in WhatsApp. Gisteren heeft WhatsApp een update uitgerold waardoor je niet alleen een bevestiging krijgt wanneer een bericht is afgeleverd, maar ook wanneer het is gelezen. Dit zijn vijf dingen die je over de ‘blauwe vinkjes’ moet weten.

1. Blauwe vinkje werken als leesbevestiging

De werking is simpel: verstuur je een bericht en leest je gesprekspartner dat bericht, dan worden de twee vinkjes blauw. Zolang de twee vinkjes grijs zijn, is het bericht wel afgeleverd maar nog niet gelezen. Zie je maar één grijs vinkje, dan is het bericht alleen verstuurd en nog niet afgeleverd bij de ander. In groepsgesprekken werkt de functie ook, maar dan iets anders. Als iedereen in de groep jouw bericht gelezen, verschijnen er twee vinkjes in plaats van één.

2. Uitgebreide informatie over verzonden bericht

Maar dat is nog niet alles. Veeg op een verstuurd bericht naar links (Android-gebruikers: houd het bericht ingedrukt) en je krijgt het tijdstip te zien waarop je bericht is afgeleverd én is gelezen. In groepen krijg je een overzicht per deelnemer. Met andere woorden: je kunt op de seconde bijhouden wie wanneer welk bericht heeft gelezen.

blauwe-vinkjes-whatsapp-2

3. De functie is (nog) niet uit te schakelen


kooptip

Handig, denk je waarschijnlijk. Nu het slechte nieuws: de leesbevestiging is niet uit te schakelen. Omdat het een update aan de serverkant van WhatsApp betreft, is er verder niets te veranderen aan de instellingen van de app. Lang niet iedereen is blij met deze nieuwe functie, dus wij denken dat WhatsApp binnenkort met een update komt om de leesbevestiging uit te schakelen (volgens deze bèta-tester is dat inderdaad zo). Tot die tijd is er wel een workaround (zie punt 5).

4. Leesbevestiging werkt onafhankelijk van ‘laatst gezien’

Wat niet zo netjes is van WhatsApp is dat de leesbevestiging geen rekening houdt met de privacy-instellingen. In WhatsApp kun je via ‘Instellingen>Account>Privacy>Laatst gezien’ aangeven of het tijdstip waarop je voor het laatst online was, zichtbaar is voor anderen. De blauwe vinkjes verschijnen echter ook als je ‘laatst gezien’ uit hebt staan. Als jouw gesprekspartner ziet dat je het bericht hebt gelezen, heeft ‘laatst gezien’ uitschakelen dus ook geen zin meer.

5. Bevestiging verschijnt alleen als gesprek geopend is

Als je echt wilt voorkomen dat anderen zien dat jij een bericht hebt gelezen, is er gelukkig een workaround. Zolang je het gesprek niet opent, blijven de twee blauwe vinkjes weg. Je kunt dus gerust chatten met anderen zonder dat die ene gesprekspartner een leesbevestiging krijgt.