Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone X en iPhone 8 vernietigen Samsung Galaxy S9 in benchmarktest

Auteur: Koen van Ekeren
5 reacties
Benchmarktest Galaxy S9 en iPhone X


Lees verder na de advertentie

Als het gaat om het ontwikkelen van mobiele chipsets ligt Apple al jaren ver voor op de concurrentie. Ook de nieuwe chipset van de Samsung Galaxy S9, de Eynos 9810, kan de hardwareprestaties van Apple’s A11-processor niet evenaren, zo blijkt uit een benchmarktest.

Benchmarktest Galaxy S9 en iPhone X

De benchmarktest werd uitgevoerd door AnandTech. De A11-chip van de iPhone X en iPhone 8 versloeg de Exynos 9810-chip in elke vergelijkende test. En om de vernedering compleet te maken verloor de Galaxy S9 zelfs van de oudere A10-processor, die verwerkt is in de iPhone 7.

Zoals altijd brengt Samsung voor haar vlaggenschip twee varianten uit met verschillende processoren. In de Verenigde Staten en Canada heeft het toestel een chipset van Snapdragon 845. In Europa is dat een door Samsung ontworpen Exynos 9810.

geekbench test


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De Exynos scoort beduidend beter dan de Snapdragon, maar komt niet in de buurt van Apple’s A11-processor. In de Geekbench-test – dat gebruikt wordt om de overall prestaties van de hardware te testen – voert de A11 van Apple de lijst aan, gevolgd door de A10-processor (zie afbeelding hierboven). Pas daarna volgen de Exynos 9810 en Snapdragon 845.

webxprt test

Ook bij een WebXPRT-test, waarbij taken met HTML5 en JavaScript worden gemeten, kwamen de iPhone X en iPhone 8 het beste uit de verf. Opvallend is de lage positie van de Galaxy S9+ met de Exynos 9810, die bijna twee keer slechter scoort dan de iPhone X. En ook als het gaat om grafische prestaties won de iPhone X het van de Galaxy S9:

grafische prestaties

‘Enorme teleurstelling’

Volgens Andrei Frumusanu, de uitvoerder van de test is er iets ‘heel erg mis’ met de Eynos 9810. De chip verloor niet alleen van Apple’s A11 en A10, maar kon zich ook nauwelijks onderscheiden van de Exynos 8895 van vorig jaar.

Een woordvoerder van Samsung verklaarde tegenover Frumusanu dat de negatieve resultaten te wijten zijn aan een demomodel, maar daar heeft de tester zijn twijfels bij. ‘Ik vind het een beetje moeilijk om te geloven dat ze de prestaties van het demomodel zo drastisch ‘inperken.’

Frumusanu denkt daarentegen dat sobere resultaten kunnen worden toegeschreven aan een fouten met de apparaatfirmware, of een defecte chip. Hij hoopt dat zijn resultaten niet representatief zijn, omdat de Galaxy S9+ anders ‘een enorme teleurstelling’ zou zijn.