Terug naar Bellen met de iPad? Het kan … BETER!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Bellen met de iPad? Het kan … BETER!

Door Redactie iCreate18 december 2010 09:004 min. leestijd6

Eerder deze week schreef Daan over Viber, een handige app die je heel wat dure belminuten kan besparen. Maar een dag later doken er een aantal kritische geluiden op waardoor Viber wellicht niet op iedereen een betrouwbare, veilige indruk maakt. Zo zou Viber ongevraagd je hele Adresboek kopiëren en gesprekken opslaan. Ook al is Daan heel tevreden over het functioneren van Viber, met dergelijke inbreuken op de privacy willen wij onze lezers natuurlijk niet opzadelen. En eigenlijk hebben we ook geen trek in eindeloze discussies over het al dan niet terecht zijn van die vermeende onbetrouwbaarheid. Daarom presenteren we vandaag gewoon een alternatief voor Viber: het bijkans nog handigere Tru.

Tru – voorheen Truphone
Van Tru heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar als je weet dat dit de nog gloednieuwe naam van Truphone is, gaat er wellicht een belletje bij je rinkelen. Tru is een app waarvan afzonderlijke versies bestaan voor de iPhone, de iPod touch en sinds kort ook de iPad en de Mac. Behalve voor deze Apple-apparaten zijn er ook mobiele apps voor Android, Blackberry en Nokia. Handig, want niet al je vrienden zullen een iPhone hebben.

In iCreate schreven we al bijna twee jaar geleden een workshop over gratis bellen met de Truphone-apps voor iPhone en iPod touch. Dat wil zeggen, gratis bellen met je ‘TruFriends’, oftewel andere gebruikers die ook Truphone op hun mobieltje hebben geïnstalleerd. Maar – en dat is het mooie van Truphone – je bent met deze app niet beperkt tot bellen met een groepje Tru-vrienden. Waar je ook bent (Tru wordt al in meer dan 40 landen ondersteund), je kunt óók bellen naar vaste lijnen en naar mobieltjes zonder Tru App. Dat is weliswaar niet gratis, maar wel een stuk goedkoper dan wat je telefoonbedrijf in rekening brengt. En zeker bij bellen naar het buitenland tikt dat lekker aan.

Veel meer mogelijkheden
Sinds onze iCreate-workshop (voor wie die heeft gemist: we zetten hem zo spoedig mogelijk online) hebben de ontwikkelaars van Tru niet stilgezeten. Zo zijn er onlangs Tru App-versies  voor de iPad en de Mac uitgebracht, zodat je zelfs van je iPad of Mac een telefoon kunt maken om via WiFi of 3G gratis (of spotgoedkoop) met iedereen gesprekken te kunnen voeren. Mooier nog, de afgelopen twee jaar is de Tru-techniek sterk verbeterd en met nieuwe mogelijkheden uitgebreid. Behalve je vrienden bellen, kun je voortaan ook sms-berichten versturen en ontvangen; twitteren en chatgesprekken opzetten – ook met gebruikers van Facebook, GoogleTalk, MSN, AIM en Skype. Daarnaast kun je voicemail instellen, inclusief push-notificaties, en gesprekken of voicemail doorsturen naar bijvoorbeeld je mobieltje. Kom daar bij Viber maar eens om!

Mobiel telefoonnummer voor iPad, iPod touch en Mac?
Ondanks de vele mogelijkheden (zie afbeelding) is Tru nog niet af. De diverse services zijn nog volop in ontwikkeling. Het Tru-netwerk heeft bijvoorbeeld nog geen wereldwijde dekking en bepaalde voorzieningen zijn nog niet in alle landen beschikbaar. Om bijvoorbeeld je Mac, je iPad of iPod touch als telefoon te kunnen gebruiken, moet je voor inkomende gesprekken over een mobiel telefoonnummer beschikken. Na het installeren wil de app daarom je mobiele telefoonnummer valideren. Dat zal voor de meesten geen onoverkomelijk probleem zijn. Gebruik je huidige mobiele nummer of desnoods het nummer van een oud prepaid-mobieltje dat je niet meer gebruikt.

In de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk kan het ook anders. In die landen hoef je niet per se een bestaand mobiel nummer te hebben dat Tru kan valideren. Via je Tru-account koop je dan in de Store gewoon een (of meer) Tru-telefoonnummer(s) voor inkomende berichten en gesprekken. Die handige mogelijkheid hebben we in Nederland en België helaas nog niet.  Jammer, want dan je zou dan ook buitenlandse telefoonnummers kunnen kopen zodat je Tru-loze vrienden, familie en relaties aldaar lokaal naar jou kunnen bellen, zonder een duur internationaal tarief te hoeven betalen.  Dat zou toch mooi zijn als de klok op 31 december voor de tweede keer twaalf keer heeft geslagen?

Overigens moet je voor de iPod touch ook een koptelefioon-met-microfoon opzetten of een microfoonadapter gebruiken. De iPad heeft een ingebouwde microfoon.  De Tru Apps zijn gratis en je kunt ze downloaden vanuit de iTunes App Store.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Sjeltur
Lezer
Sjeltur

En hoe wrest het met contactpersonen? Voordeel bij Viber, is toch die mooie connectie?

Gerardvg
Lezer
Gerardvg

Het is niet mogeijk om een account aan te maken. Heb dat meerdere keren geprobeerd. Geen internet verbinding wordt er gemeld. Maar zoals je begrijpt die was er wel. Jammer, want het lijkt me een geweldige app.

Stranger
Lezer
Stranger

Hij werkt wel. Heb ‘m op mn iPhone en op de iPad. Heb bij het registreren geen mobiel nummer hoeven op te geven, ook niet op de iPad.
Als je bv een spel aan het doen bent op je iPad, duurt het wel even voordat je een melding van de oproep krijgt via Truphone én je moet 2x op answer klikken voordat je de oproep daadwerkelijk beantwoordt. Dus mocht je de app gaan gebruiken, heb wel even geduld en kap ’t niet af na 3x overgaan 😉

Stranger
Lezer
Stranger

@Sjeltur: Je kan je contacten uit het telefoonboek een voor een invoeren, aan het icoontje voor de naam kun je zien of ze gebruiker van Truphone zijn. Je kan mensen die een Tru-account hebben ook via hun gebruikersnaam toevoegen (die hoef je dan niet persé in je telefoonboek te hebben; bv gebruikers van een ipad/ipod)

Kessie
Lezer
Kessie

Als ik in iTunes de commentaren lees over het programma wil ik er niet eens aan beginnen, ondanks de mooie woorden hierboven 🙁

Sven
Lezer
Sven

Is dit gratis??
Graag reactie
Thnx