Terug naar Autorijden met smartwatch (voorlopig) verboden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Autorijden met smartwatch (voorlopig) verboden

Door Jelle Mol6 mei 2015 17:212 min. leestijd2

Automobilisten met een smartwatch opgelet: zit je achter het stuur, doe dan je horloge voor de zekerheid af. Je riskeert namelijk een boete van € 230, blijkt uit navraag van Always w/ bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ‘vasthouden van een mobiele telefoon’ is natuurlijk verboden, maar dat moet kennelijk zo ruim geïnterpreteerd worden dat het dragen van een smartwatch daar ook onder valt.

Apple Watch ervaringen

Autorijden met smartwatch

Er zouden momenteel geen plannen bij de overheid zijn voor specifieke wetgeving rondom smartwatches. Voorlopig zijn de bestaande wetsartikelen genoeg, waaronder Artikel 61a, dat bestuurders verbiedt om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Omdat met smartwatches ook gecommuniceerd kan worden en ‘vasthouden’ ook kan betekenen dat het apparaat aan de pols bevestigd is, is het dragen van zo’n horloge dus ook verboden.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Gevaarlijk

In hoeverre de politie daar nu al op let, is natuurlijk de vraag. Bovendien is het aan de rechter om te bepalen op welke manier het wetsartikel geïnterpreteerd moet worden. We kunnen ons echter wel voorstellen dat het ontvangen van notificaties op je Apple Watch, waar je dan toch even snel een blik op werkt, niet bevorderlijk is voor je aandacht tijdens het autorijden. Dat geldt natuurlijk ook voor het bedienen van zo’n horloge, dat toch wat preciezer komt dan het grote scherm van je telefoon en daardoor meer aandacht vergt.

Onze tip: riskeer geen boete en doe het horloge voor de zekerheid af, ook vanuit veiligheidsoogpunt.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
john
Lezer
john

ik vind dat zolang je dat ding niet gebruikt je hem moet mogen dragen, het beste zou zijn als de watch het rijden bemerkt en dan alleen de tijd aangeeft. is een boek lezen tijdens het rijden verboden, een hamburger eten, een laptop bedienen etc etc.

Mr. Pino
Lezer
Mr. Pino

Ik kan me voorstellen dat het horloge de snelheid kan bepalen, maar alle passagiers in een voertuig hebben dezelfde snelheid. Misschien kan het detecteren of je aan het sturen bent, maar je kan ook met 1 hand je stuur vasthouden. Het is nog niet zo eenvoudig.