Terug naar Asus ProArt StudioBook One: krachtiger dan de MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Asus ProArt StudioBook One: krachtiger dan de MacBook Pro

Door Sven Lamers19 november 2019 11:033 min. leestijd2

MacBooks staan bekend als de computers van creatievelingen. Dat komt door het mooie design, de krachtige specificaties en een beeldscherm dat geoptimaliseerd is voor grafische bewerkingen. Als er nou een andere computerfabrikant is die het op deze vlakken met Apple kan opnemen, dan is dat wel Asus. Het bedrijf lanceert binnenkort ProArt StudioBook One – en die is op papier nog krachtiger dan de 16-inch MacBook Pro.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

proart-studiobook-one

Eerste indruk

We konden de StudioBook One al even in het echt zien en gebruiken tijdens ons bezoek aan de IFA. De laptop is met een gewicht van 2,9 kilo ook letterlijk een zware machine, maar hij herbergt dan ook veel krachtige hardware. Hij is onder andere voorzien van Intels snelste mobiele processor, de Core i9 met 8 cores en een maximale turbo-boost van 5 GHz (voor een enkele core). Daarnaast zit er 32 GB aan werkgeheugen in.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Grafische kaart

Een zwaktepunt van de MacBooks is vaak de grafische kaart. Die is nooit slecht, maar ook nooit het krachtigste dat je kunt krijgen. De StudioBook One biedt juist wel die kracht met de Nvidia Quadro RTX 6000 en 24 GB grafisch werkgeheugen. Behalve dat deze veel meer cores en geheugen heeft dan de krachtigste mobiele GeForce- en AMD-kaart, is ook de ondersteuning en prestaties voor professionele programma’s zoals AutoCAD beter. Ook bij kunstmatige intelligentie en andere reken-intensieve taken biedt de Quadro-gpu hogere prestaties van vergelijkbare kaarten. Drie Thunderbolt 3-aansluiting met Display-poort maken het grafische plaatje af.

Asus-ProArt-StudioBook-One

Geweldig scherm

Het 15,6-inch scherm heeft een 4K UHD-resolutie (3840 × 2160 pixels) en ondersteunt tot 120 Hz verversingssnelheid. Het is gekalibreerd voor professioneel gebruik en hoge kleurechtheid (97% van de DCI-P3 kleurruimte. Dankzij de relatief dunne randen blijven de afmetingen van de laptop beperkt (36,5 × 24,5 x 24 cm). Bijzonder is ook wat je niet ziet: de processor, ssd en andere hardware zit allemaal achter het scherm – en niet onder het toetsenbord.

Hardware achter het scherm

van de hardware achter het scherm moet zorgen voor een betere koeling. Dat is ook nodig gezien het energieverbruik dat de processor en vooral de grafische kaart hebben. Bij openklappen van het scherm schuift het deksel aan de onderkant open als luchtinlaat. De door de koeling aangezogen lucht kan weg via een sleuf aan de bovenkant en de natuurlijk convectie helpt daar nog een handje bij. Ook als de laptop op een bureau staat (of zelfs op schoot) wordt de luchtstroom niet geblokkeerd. Sluit je de deksel dan is de luchtinlaat dicht en niet zichtbaar.

Prijs

Asus brengt met de StudioBook One een vernieuwend en indrukwekkend model laptop op de markt. We zijn een klein beetje jaloers dat we er geen macOS Catalina op kunnen installeren. Overigens: naast dit paradepaardje is Asus zijn portfolio notebooks voor grafische enthousiastelingen nog verder aan het uitbreiden met andere StudioBook-modellen.

De prijs is nog niet bekend, maar die zal ook indrukwekkend zijn: een losse Quadro RTX 6000 kost rond 4000 euro, nog afgezien van de overige hardware in de laptop. En dan maar zeggen dat Apple’s laptops duur zijn.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Is dit een Apple gebruikers website?
En waar blijft de nieuwste ICreate?