Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Goed nieuws voor Apple: géén overname Arm door Nvidia

Auteur: Ward Edema
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Nvidia gaat tóch niet chipmaker Arm overnemen, en dat is goed nieuws voor de toekomst van Apple-processors zoals de M1 en de A15 Bionic.

ARM en Apple Silicon

Arm is het bedrijf achter de ARM-architectuur, de basis van zowat iedere mobiele chip die tegenwoordig wordt gebouwd. Je vindt chips met ARM onder andere in bijna álle apparaten van Apple, waaronder de iPhone, iPad, Apple Watch en zelfs AirPods. Maar ook telefoons met Android en smart-televisies maken er gebruik van.

Sinds iets meer dan een jaar gebruikt Apple ook de ARM-architectuur in de Mac. Het eerste voorbeeld hiervan is de M1, een chip die véél sneller en energiezuiniger is dan z’n voorganger van Intel.

Overname Arm door Nvidia

In september 2020 werd door chipdesigner Nvidia aangekondigd dat ze interesse hadden om Arm over te nemen. Hier zou zo’n 40 miljard dollar mee gemoeid zijn. Nvidia staat bekend om zijn videokaarten, die in veel Windows-computers worden gezet (en vroeger ook in Macs).


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De mogelijke overname bracht de nodige zorgen. Hoewel Apple eenmalig een licentie heeft gekocht om de ARM-architectuur te gebruiken, en deze licentie niet kwijt zou raken door een overname, waren er wel andere nadelen geweest. Zo zou de overstap naar de nieuwe versie van de ARM-architectuur (ARMv9) een nieuwe licentie vergen. Het was niet te voorspellen hoe de kosten hiervan zouden zijn bij Nvidia.

Ook wordt een deel van de inkomsten uit apparaten met ARM-chips gedeeld met Arm: bij een overname zou Apple dus vanaf dat moment geld af moeten staan aan Nvidia. Hoeveel zou dit worden? En was dit wel acceptabel voor Apple, gezien Nvidia-chips eigenlijk concurrentie zijn voor de M1-chips?

Apple Silicon gaat door

Met alle nadelen die Nvidia zou brengen, had Apple misschien zelfs moeten overwegen om wéér een overstap te maken naar een andere architectuur, zoals RISC-V. En dat terwijl de overstap naar ARM in de Mac nog niet eens afgerond is. Nu heeft Nvidia echter aangegeven toch niet door te gaan met de overname van Arm: er waren te veel ‘uitdagingen’ in de vorm van overheidsinstanties die de overname wilden blokkeren.

Nu de overname van Arm niet doorgaat, is de toekomst van Apple’s eigen ‘Apple Silicon’-processors een stuk zekerder. Apple kan gewoon ARM blijven gebruiken, zonder zorgen over de toekomst: wel zo prettig.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac