Terug naar Apples op tv en in de film
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apples op tv en in de film

Door Arjan Kropman14 januari 2015 15:415 min. leestijd5

Met een nieuwe film over Steve Jobs in de maak, vinden wij het wel eens tijd om te kijken naar Apple-producten in televisieseries en films. We pikken tien voorbeelden uit de eindeloze lijst waarin Apple een (bij)rol speelde.

Betaald of niet?

Sluikreclame wordt het wel eens genoemd. Je kunt erop rekenen dat Apple (in ieder geval in het verleden) zo nu en dan betaalde voor de keren dat ze in series en films waren te zien. In augustus 2012 kwam tijdens een hoorzitting in een Amerikaanse rechtbank ter sprake dat product placement een van Apple’s grootste marketing-trucs was (is?). Tegenwoordig is het merk zo groot (en hip) dat je het prima als toeval kunt benoemen wanneer er weer eens een Mac op je scherm opduikt. We zetten tien bekende verschijningen achter elkaar.

1. The Simpsons

SimpsonsProducten van Apple komen in The Simpsons vaker voor, maar een enkele aflevering draait helemaal om het tot Mapple gedoopte bedrijf van Steve Mobbs. Lisa Simpson krijgt een MyPod cadeau en steekt zich diep in de schulden door het aankopen van muziek. Wanneer ze Mobbs opzoekt om haar schuld kwijtgescholden te krijgen, laat Steve weten dat de eigenlijke bedrijfsslogan luidt: ‘No refunds’. Gezien de manier waarop Apple zo hier en daar in het ootje wordt genomen, denken we niet dat het hier om een betaalde actie gaat.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. South Park

South ParkOok van de South Park-aflevering die helemaal om Apple draait, is het niet aannemelijk dat ervoor betaald is. Kyle koopt een iPod, maar tekent de gebruiksvoorwaarden zonder ze te lezen. Ondertussen bedenkt Steve Jobs de HumancentiPad. Drie mensen worden aan elkaar vastgezet. De voorste krijgt een iPod op, de achterste krijgt een iPad op de billen gemaakt. Het systeem wordt aangedreven door ontlasting … (We bedenken het echt niet zelf). De aflevering is zo maf, dat je hem maar moet kijken om ons te geloven.

3. Forrest Gump

Forrest GumpForrest Gump is de verfilming van het gelijknamige boek. De film vertelt het levensverhaal van Forrest Gump, een jongeman met een laag IQ die op een verrassende manier door het leven gaat. Hij valt van het ene in het andere avontuur en komt overal even positief uit. Ergens in de film investeert een vriend van Forrest het aan de garnalenvisserij verdiende geld in Apple, waarvan Forrest denkt dat het een fruitteler is. De eerste aandelen van Apple leveren Forrest uiteindelijk een vermogen op, zo krijgt hij in de film te lezen in een brief van Apple. Betaald? Zou best eens kunnen.

4. Mission Impossible

mission impossibleNiet elke Apple in een film is omgeven met geheimzinnigheid. Algemeen bekend is dat Apple betaalde voor het verschijnen van de PowerMac in de handen van Ethan Hunt (Tom Cruise) in Mission Impossible in 1996. Dat deed het bedrijf niet met harde cash, maar met het promoten van de film in een van hun commercials. Ook jaren later komen Apple-producten veelvuldig in de opvolger van de film voor. Dit keer – naar eigen zeggen – onbetaald en Apple staat ook niet in het rijtje sponsoren op de aftiteling.

5. 24

24Een van de grootste televisiehits van de afgelopen jaren is de serie 24, waarin elk seizoen in 24 afleveringen van een uur een verhaal van één dag wordt verteld. De Washington Post schreef in 2006 dat het wel heel erg opviel dat de helden in de serie Apple-producten gebruikten en de boeven gebruikmaakten van Windows. Inmiddels zijn de helden wonder boven wonder overgestapt op HP – dat laatste bedrijf heeft er nu blijkbaar meer geld voor over om bij de good guys te horen.

6. The Office

The OfficeIn deze wereldberoemde sitcom wisselden Apple en HP elkaar ook al af. Apple-producten kwamen regelmatig terecht in beeld, totdat HP zich ermee ging bemoeien. De laptops werden op zo’n beetje elk horizontaal oppervlak in beeld gebracht. HP deed niet moeilijk en liet zich gewoon op de titelrol plaatsen. Apple nam vanaf 2006 de plek van HP weer in, maar volgens de Washington Post lieten de marketing-bazen van Apple destijds weten dat ze ‘er niet op in wilden gaan hoe hun producten in de serie terecht kwamen’ …

7. Sex and the City

satcVan 1998 tot 2004 schreef Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) elke week haar column in de New York Star op een Mac. Of ze nu schreef, flirtend telefoneerde met een van haar vriendjes of haar nagels lakte: de Mac stond altijd open op haar bureau. Ook in de latere films bleef ze haar werk altijd met een Apple-computer uitvoeren. We  snappen dat wel, doen wij ook … wíj worden er alleen niet voor betaald.

8. GTST

iMac 1steIn Nederland is dit staaltje van product placement het meest bekend: de felgekleurde eerste generatie Macs 1 in Goede Tijden Slechte Tijden. Ze kwamen in alle kleuren voor en werden pontificaal in beeld gebracht. Nooit is duidelijk geweest of Apple hiervoor betaalde, maar naar verloop van tijd werden de Apple-logo’s op soms nogal klungelige manier afgeplakt. Misschien dat GTST gewoon über-hip wilde zijn?

9. De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door
Zo gemakkelijk als RTL4 weg kon komen met het iMac-corso in beeld, zo gemakkelijk zou je niet verwachten dat het bij de publieke omroep gaat. Toch verschijnt daar met grote regelmaat een MacBook op tafel. Meestal voor de neus van Apple-aanbidder en DWDD-vriendje Alexander Klöpping, maar gister nog toen Jort Kelder werd gevraagd om een formulier online in te vullen. Een Mac past natuurlijk prima in het grachtengordelwereldje van Mathijs en de zijnen. De veelvuldige opwachting van de Mac is vast en zeker niet betaald. Apple heeft zijn logo gewoon heel slim en stijlvol in de behuizing aangebracht en bij DWDD hebben ze gewoon smaak.

10. Cars

CarsEen ding weten we zeker: voor de name calling in de animatiefilm Cars heeft Apple nooit een cent overgemaakt. De razend populaire film werd gemaakt door Pixar, dat andere bedrijf van Steve Jobs. In de openingsrace verschijnt Matthew Overtaker (seconde 24) ook wel iCar genoemd met het nummer 84. Laat dat nou ook het jaar zijn dat Apple met de Macintosh op de markt kwam. Een leuke knipoog naar Apple.

Heb jij nog meer, betere of leukere voorbeelden? Laat het hier weten, dan schrijven wij binnenkort een sequel.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Arjan Kropman

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Arjan Kropman
Lezer
Arjan Kropman

De eerste aanvulling is binnen: Seinfeld!

Daan
Lezer
Daan

In Dexter heeft bijna iedereen een Mac.

Daan
Lezer
Daan

Modern Family ook

Arjan Kropman
Lezer
Arjan Kropman

Dexter, Modern Family. Ze staan genoteerd, Daan! Leuk!

John Deere
Lezer
John Deere

House is ook een die-hard Mac-gebruiker