Terug naar Apple Watch Sport met Ion-X-glas
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Watch Sport met Ion-X-glas

Door Sven Lamers29 maart 2015 13:413 min. leestijd2

Op de gewone Apple Watch is het display beschermd door saffierkristal – een ongelofelijk hard materiaal dat erg bestendig is tegen krassen. Maar dat komt met een behoorlijk prijskaartje: voor de Watch met saffierglas betaal je minimaal 649 euro. Het goedkoper alternatief is de Apple Watch Sport, met een horlogekast van aluminium en gehard Ion-X-glas op het display. Maar wat is dat eigenlijk voor een type glas? Dat proberen we in het nieuwste deel van onze serie artikelen over de productie van de Apple Watch te beantwoorden.

Force Touch Apple Watch

Alumina-silicaat

Volgens Apple is het glas op de Apple Watch Sport gemaakt van alumina-silicaat. Hierbij gaat het om een chemische verbinding tussen aluminiumoxide en siliciumdioxide. Gewoon glas bestaat ook uit siliciumdioxide, maar daarnaast bevat het alleen natrium- en calciumoxide. Je hoeft geen scheikunde gestudeerd te hebben om te bedenken dat aluminium harder is dan de andere twee. Overigens is het glas van saffierkristal op de ‘gewone’ Apple Watch ook gemaakt van aluminiumoxide, maar dan minus het siliciumdioxide.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Ionenuitwisseling

Daarnaast zegt Apple het volgende: ‘Het glas is door middel van ionenuitwisseling op moleculair niveau gehard. Hierbij worden kleinere ionen vervangen door grotere om zo een oppervlak te creëren dat veel sterker is dan gewoon glas.’ Het klinkt allemaal erg spectaculair, maar dat is niets anders dan wat al jaren bij het zogeheten Gorilla Glass (overigens ook gemaakt van alumina-silicaat) op de iPhone en andere smartphones gebeurt. Dit soort glas is inderdaad erg hard: laat je de Apple Watch Sport vallen of krijgt die een sterke stoot, zal het glas niet breken.

Ion-X of saffier?

Oké, maar als het Ion-X-glas al zo hard is, waarom gebruikt Apple dan überhaupt saffierkristall op de duurdere modellen van de Apple Watch? Kijk daarvoor even naar het schermpje van je iPhone. Waarschijnlijk ontdek je daar wat kleine krassen (hopelijk niet zo erg als hier) die na maanden en jaren gebruik erop zijn gekomen. Ion-X-glas (of Gorilla Glass dus) kan wel tegen een stootje, maar krasvast is het niet. Andersom krijg je geen krassen op het saffierkristal van de Apple Watch, maar als je die laat vallen, is de waarschijnlijkheid hoger dat het display kapot is, zie ook het filmpje hieronder.

Eigenlijk een logische keuze van Apple. Bij een horloge is het immers veel aannemelijker dat je krassen krijgt door allerlei kleine aanrakingen bij dagelijks gebruik dan dat je het laat vallen en het glas knapt. Een sporthorloge moet daarentegen ook tegen zware stoten kunnen en daarvoor is Ion-X-glas het beste compromis. Bovendien is het ook lichter dan saffierkristal – ook een prima voordeel bij het sporten.

Weer een mysterie opgelost!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Arjan K
Lezer
Arjan K

Leuk stukje Sven, maar de vorigen uit de serie waren nóg beter. Ik mis vooral een flauwe grap 😉

Hvdb
Lezer
Hvdb

Leuk en aardig allemaal, maar het schermpje de applewatch SE van mijn dochter, is bij de eerste val, van ongeveer 75cm in stukken.