Terug naar Apple Watch met leer uit Nederland
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Watch met leer uit Nederland

Door Arjan Kropman21 januari 2015 10:003 min. leestijd1

In aanloop naar het moment dat de Apple Watch dit jaar op de markt komt, leggen we wat details voor je bloot. En details zijn er genoeg te vinden op de Apple Watch-site. We vonden zowaar een Nederlands tintje aan de Apple Watch.

Koe leer

Van polder tot pols

Kies je binnenkort voor de Apple Watch met een klassiek lederen bandje, dan kun je ervan op aan dat het leer ervan uit Nederland komt. Van ECCO uit Dongen om precies te zijn. Zo’n voor het oog simpel bandje heeft wel wat tijd nodig voor het uit de polder om je pols belandt. We gingen op jacht naar de geheimen achter het leerlooien.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Verschillende soorten leer

Echt leder is afkomstig van de huid van een rund. Verschillende runderen leveren verschillende soorten leer. Zo wordt het leer van een koe van ongeveer drie jaar oud veel gebruikt voor de lederen bekleding in een auto of voor het bekleden van bankstellen en is de huid van een stier goed voor leer dat veel te verduren krijgt. Het leer voor de Apple Watch is afkomstig van jonge kalveren, deze leveren de beste kwaliteit leer.

Als eerst wordt de huid ontdaan van haar. Dat gebeurt door het leer 24 tot 36 uur te laten weken in een mix van chemicaliën en citroensap. Vervolgens wordt het gedroogd en wordt het haar en ander vuil verwijderd. De schone huid wordt gesplitst in de onderhuid (suède) en de tophuid, het latere leer.

Apple Watch leatherLooien

Het looien van het leer is het belangrijkste proces. De tophuid wordt hiervoor in looiketels opgeslagen met een uitgebalanceerde chemische vloeistof die de huiden conserveert. De natte huid wordt na 24 uur looien voor 50 procent gedroogd met behulp van walsen. Professionele leerlooiers checken de huiden op kwaliteit. Het beste leer heeft de minste littekens en is geschikt voor de Apple Watch.

De huiden worden vervolgens op de juiste dikte gesneden en krijgen opnieuw een looibad van 24 uur. Vervolgens wordt het geverfd (zwart) en krijgt het een bad in een vloeistof die het watervast maakt. Het leer wordt opnieuw door walsen gewrongen, in vacuümovens verhit en lange tijd te drogen gehangen tot het vochtpercentage 12 procent bedraagt. Vervolgens wordt het uitgerekt en in speciale machines zachter gewalst. Afhankelijk van het gebruik wordt het gelakt of worden er structuurtjes in aangebracht.

Horlogebandjes

De grote lappen prachtig leer worden vervolgens verwerkt tot horlogebandjes voor de Apple Watch. De sluiting van hoogwaardig staal (waar ook de behuizing van gemaakt is) wordt bevestigd en het bandje is klaar voor gebruik.

Weer wat geleerd!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Arjan Kropman

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Maarten den Hertog
Lezer
Maarten den Hertog

Je trekt aardig van leer Arjan 🙂