Terug naar Apple’s tv-streamingdienst krijgt nu echt vorm: dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple’s tv-streamingdienst krijgt nu echt vorm: dit moet je weten

Door Terry Stooker1 februari 2019 11:385 min. leestijd0

Uit de meest recente kwartaalcijfers van Apple blijkt dat de winst voor het Amerikaanse bedrijf vooral wordt gehaald uit diensten zoals de App Store, iTunes Store, iCloud en Apple Music. Logisch dat Apple hier groot op gaat inzetten voor 2019. De tv-streamingdienst die we al geruime tijd zien aankomen, lijkt nu langzaam vorm te krijgen. Dit heeft Tim Cook bevestigd na navraag van Cross Research-analist Shannon Cross, door vier focusgebieden te benoemen.

Vier focusgebieden

De lancering van Apple’s streamingdienst en de verwachte explosieve groei hiervan is gestoeld op vier focusgebieden. Allereerst is er de Apple TV, die het spreekwoordelijke hart zal zijn van de streamingdienst. Er gaan geruchten dat Apple een goedkopere variant van dit apparaat op de markt gaat brengen. In de vorm van een dongle zoals bijvoorbeeld de Google Chromecast, zou dit ervoor moeten zorgen dat veel mensen tot aanschaf overgaan.

Apple TV

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Ten tweede zal AirPlay 2 een grote pijler zijn. Steeds meer smart-tv’s gaan AirPlay 2 ondersteunen, zoals die van Sony, Samsung en LG. Zo stream je content van je iPhone, iPad of Mac direct op de televisie, zonder dat je hier een Apple TV voor nodig hebt.

Meer weten over Apple TV?
Bekijk dit dossier

Ten derde zal de ondergang van de kabel een impuls geven aan Apple’s tv-streamingdienst. Veel mensen hebben al een abonnement op een streamingdienst, en Cook verwacht dat het aantal abonnees alleen maar toe zal nemen. Ouderwets tv kijken is uit, streamen is hip.

Netflix

Streamingdiensten als Netflix en HBO hebben een gigantisch aanbod. Hoe zorg je dat mensen juist voor jouw streamingdienst kiezen? Door originele content. Tim Cook is zich hier terdege van bewust en noemt originele content als vierde focusgebied. Zo hengelen ze al jaren allerlei bekende sterren, regisseurs, schrijvers en programmamakers binnen. Apple heeft bijvoorbeeld een contract van meerdere jaren gesloten met Oprah Winfrey. Ze hebben mensen in dienst waar ze superveel vertrouwen in hebben, aldus Cook. Meer kan hij er op dit moment echter nog niet over kwijt.

Streaming gerelateerde vacatures

Dat Apple zich vol op de dienstenmarkt gaat storten, blijkt ook uit de vacatures die het bedrijf online heeft gezet. Afgelopen januari was het hoogtepunt met meer dan veertig vacatures voor Apple’s Interactive Media Group (IMG), de tak die kort door de bocht verantwoordelijk is voor het technische aspect achter Apple’s (streaming)diensten.

Een flink aantal van die vacatures zijn gerelateerd aan streaming. Zo is Apple onder andere op zoek naar Media Streaming Engineers, Video Streaming Software Quality Engineers en een Manager AV/VC and Internal Streaming.

Apple’s streamingdienst: wanneer?

 

Tim Cook

De officiële aankondiging van Apple’s Netflix lijkt nabij. Wanneer de dienst precies losgelaten wordt op de wereld is nog onduidelijk, al lijken de geruchten vooral te wijzen op april dit jaar. Het is aannemelijk dat de tv-streamingdienst officieel onthuld wordt tijdens een keynote in maart. Afgezien van 2017 heeft Apple de afgelopen jaren telkens een presentatie gehouden in maart, met de onthulling van verschillende producten en software-updates. Niet veel later zou de dienst dan live moeten gaan.

Sowieso lijkt het erop dat Apple de tv-streamingdienst eerst in Amerika en enkele andere landen lanceert, voordat ze deze wereldwijd uitrollen. Zo kunnen ze snel inspelen op mogelijke problemen en kinderziektes. Apple Music werd direct in honderd landen gelanceerd, maar muziek was altijd al een van Apple’s pijlers. Een tv-streamingdienst is wat dat betreft nog onbekend terrein en een iets andere tak van sport.

‘Apple werkt aan gamedienst’

Een Netflix-tegenhanger is dus onderweg, maar daar houdt het niet op met Apple’s streamingdienst-plannen. Onlangs laaiden de geruchten op dat het bedrijf uit Cupertino ook aan een gamedienst zou werken. Vijf verschillende bronnen hebben dit gemeld bij website Cheddar.

De gamedienst werkt zoals Netflix, maar dan voor games. Gebruikers nemen hier een abonnement op en krijgen zo toegang tot een groot aantal games. Het is onduidelijk of het over macOS- of iOS-games gaat en hoe duur de dienst zou worden. De plannen staan nog in de kinderschoenen.

Hoewel het ongetwijfeld iets is waar een bedrijf als Apple zich in verdiept (heeft), lijkt het ons onwaarschijnlijk dat ze hier daadwerkelijk mee op de proppen komen. Historisch gezien is de Mac een langlopende grap als het op serieus gamen aankomt. Daar ligt simpelweg niet de focus van Apple. En op iOS zijn het vooral de gratis games – met te dure in-appaankopen – die succesvol zijn. Deze geruchten nemen wij daarom vooralsnog met een korreltje zout.

iPod Touch en Apple TV als gameconsoles?

Roze iPod touch

Een gamedienst van Apple lijkt in eerste instantie vergezocht, tenzij we overgaan op het hogere koffiedik kijken. Want wat als Apple zijn gamedienst combineert met de nieuwe iPod Touch, die er volgens geruchten aan zit te komen? MacRumors heeft een aanvraag van Apple achterhaald voor het uitbreiden van het handelsmerk van de iPod Touch. Mits er geen bezwaar aangetekend wordt tegen de beslissing, valt deze iPod vanaf eind dit jaar ook onder de categorie ‘handheld game consoles’. De iPod Touch was altijd geschikt voor het spelen van smartphonegames, dus het is opvallend dat Apple juist nu deze aanvraag heeft ingediend.

Meer weten over iPod?
Bekijk dit dossier

Als we dan toch aan het speculeren zijn, dan komen we graag nog eens terug op de Apple TV. Als Apple met een goedkopere dongle komt, dan lijkt de Apple TV geen lang leven meer beschoren. Tenzij deze juist iets extra’s te bieden heeft … zoals een gamedienst! De Apple TV is mede op de markt gezet als volwaardige gameconsole, maar op deze manier nooit zo van de grond gekomen. Wellicht dat hier in de toekomst verandering in komt. Wil je alleen Apple’s tv-streamingdienst? Dan kies je voor de goedkopere dongle. Wil je daarnaast ook fanatiek gamen? Dan heb je aan de Apple TV een volwaardige console – mits ze met goede games (en accessoires) komen. Zo klinkt die gamedienst toch ineens een stuk aannemelijker. Of we gelijk gaan krijgen is afwachten. Feit is dat diensten bij Apple hoog op de agenda van 2019 staan.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar