Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

'Apple stopt dit jaar nog met iPhone SE en iPhone X'

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple stopt met iphone se 2017


Lees verder na de advertentie

De iPhone X en de iPhone SE zijn twee tegenpolen. Groot versus compact, oud versus nieuw, high-end versus low-end en peperduur versus budgetvriendelijk. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze allebei erg geliefd zijn. En toch zijn ze geen lang leven meer beschoren, stellen analisten van onderzoeksbureau BlueFin.

Update: Volgens BlueFin stopt Apple met de iPhone SE, om zo plaats te maken voor een nieuwer model: de iPhone SE 2! 

Apple stopt met iPhone SE en iPhone X

Vermoedelijk wordt de iPhone X in het derde kwartaal van dit jaar stopgezet, net als de goedkope iPhone SE, menen analisten John Donovan en Steve Mullane. De focus zou verschuiven naar de drie nieuwe iPhones die Apple in september presenteert: de iPhone 9 (de 6,1-inch iPhone), de iPhone X (ook wel iPhone 11 of iPhone 2018 genoemd) en de iPhone X Plus.

Volgens de BlueFin-analisten verwacht Apple veel van de nieuwe modellen; het bedrijf zou de productie van de nieuwe iPhones hebben verhoogd als nooit tevoren. In de laatste helft van dit jaar zou Apple 91 miljoen iPhone 2018-modellen willen produceren, gevolgd door 92 miljoen eenheden in de eerste helft van 2019. Deze piek is veel groter dan de gebruikelijke cyclus, zeggen de analisten.


kooptip

Dat Apple dit jaar waarschijnlijk meer iPhones verkoopt, zou te maken hebben met ‘een gebrek aan upgrade-activiteit in de afgelopen paar jaar’. Tussen 2014 (iPhone 5s) en 2016 (iPhone 7) waren de verbeteringen van de vlaggenschepen minimaal, maar in september onthult Apple naar verluidt drie iPhone X-achtige toestellen, waarvan één aanzienlijk budgetvriendelijker is dan het huidige vlaggenschip.

Een iPhone SE 2?

Dat Apple zou stoppen met de huidige iPhone X, klinkt plausibel. Volgens geruchten verandert er weinig aan zijn opvolger, de iPhone 11. Het grootste verschil is de snellere en zuinigere A12-processor waar het toestel op draait. Bovendien zou de iPhone 11 goedkoper worden dan de iPhone X, waardoor er geen reden is om voor het huidige vlaggenschip te kiezen.

Het gerucht over de iPhone SE is opmerkelijker, want het toestel is nog bijzonder geliefd. Toch klinkt dit ook niet heel onlogisch, want de aankomende iPhone 9 lijkt het nieuwe budget-model van Apple te worden. Volgens Ming-Chi Kuo moet de ‘goedkope iPhone X’ ongeveer 700 dollar kosten.

De iPhone SE is echter niet alleen geliefd door zijn prijs, maar ook vanwege zijn handzaamheid. En dat is de iPhone 9 niet bepaald, die nog groter zou zijn dan de iPhone X. En de liefhebber van de handzame iPhone, die gemakkelijk met één hand is te bedienen, die laat Apple toch niet in de steek? Komt er dan toch een iPhone SE 2? We weten het niet en het is al een tijdje érg stil rondom de SE 2, maar we blijven hopen.