Terug naar Apple steekt stokje voor iPad-actie nrc.next
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple steekt stokje voor iPad-actie nrc.next

Door Redactie iCreate14 januari 2011 12:262 min. leestijd2

Afgelopen november trok nrc.next de aandacht met een opmerkelijke actie: bij een abonnement van twee jaar op de papieren krant, kregen potentiële lezers een iPad cadeau, waarmee ze ook nog eens de digitale krant konden doornemen. Daar steekt Apple nu een stokje voor, zo vernemen we van de uitgeverij NRC Media.

Verwijderd
‘Uitgevers, waaronder NRC Media, mogen niet langer een abonnementsvorm aanbieden waarbij de krant ook op iPad te lezen is. Digitale kranten mogen op de iPad voortaan alleen nog worden aangeschaft via  de App Store, de digitale winkel van Apple. Het mediabedrijf heeft de uitgevers tot 31 maart gegeven om hun ‘apps’ aan de aangescherpte regels aan te passen. Gebeurt dit niet dan worden ze verwijderd uit de App Store.’

Apple wil dat kranten- en tijdschriftenlezers losse uitgaven kopen of een digitaal abonnement nemen via de apps, zodat het bedrijf grofweg een derde van de opbrengsten ontvangt (zie Elsevier). Als uitgevers combinatie-abonnementen aanbieden, waarbij de abonnee feitelijk betaalt voor het papier en als extra service toegang krijgt tot de digitale uitgave, loopt Apple inkomsten mis.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Te dominant
Chef internet Ernst-Jan Pfauth van nrc.next: ‘Door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen nestelt het bedrijf zich tussen de uitgever en de abonnee. Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes. In dit scenario wordt Apple wat ons betreft veel te dominant.’

Aanvechten
Het Belgische tijdschrift Knack – van uitgeverij Roularta ontving ook een brief van Apple.  ‘Zolang Roularta niet toegeeft, aanvaardt Apple geen update van de app (of toepassing voor iPad) die toegang geeft tot de iPad-Knack. Die updates waren nodig om de bestaande app te verbeteren. Maar Apple heeft die updates geweigerd. We gaan dit proberen aan te vechten. De discussie is nog niet gesloten,’ zegt William de Nolf, directeur nieuwe media bij Roularta.’

Kabinet
VVD-kamerlid Afke Schaart kondigt op Twitter aan om deze kwestie voor te leggen aan het kabinet. ‘Dit lijkt me killing voor innovatie,’ twittert Schaart.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Michael Weijenberg
Lezer
Michael Weijenberg

Tja, in mijn ogen is dit compleet een herhaling van zetten t.o.v. de iTunesMusicStore (en de AppleTV content). Apple is distributeur en daar valt het geld in te verdienen. Vergis je niet hoor, ook Adobe heeft al verdienmodellen voor de komende Digital Magazine’s golf. Ze kunnen alles voor je beheren en ook bij Apple aanbieden, voor een “zacht” prijsje natuurlijk. Uitgeverijen moeten zich maar eens bedenken hoe ze de lezer überhaupt kunnen behouden. Een van de grote spelers Condé Nast heeft met het uitbrengen van de digitale versie van Wired geen los nummer in de kiosken minder verkocht, elke digitale… Lees meer »

Michael Weijenberg
Lezer
Michael Weijenberg

Overigens geld dat verdienmodel/gebruikersongemak ook voor de AKO app Magworld. Ik wil als gebruiker gewoon gelijk een tijdschrift aanschaffen en niet via een site ergens anders nog een account moeten maken met creditcard gegevens etc. Een van de redenen waarom ik tot nu toe nog steeds fysiek in de winkel de iCreate aanschaf (verschil in prijs is ook te groot en de iCreate op de iPad biedt te weinig (PDF)).