Terug naar 'Apple wil muziekherkenner Shazam kopen' (Update)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'Apple wil muziekherkenner Shazam kopen' (Update)

Door Laura Grootaarts12 december 2017 12:102 min. leestijd0

Update 12 december: Apple en Shazam hebben de overname inmiddels officieel bevestigd. Apple zou een bedrag van 340 miljoen euro voor de overname hebben betaald.

Apple zou van plan zijn om Shazam over te nemen. De onderhandelingen zouden al in een vergevorderd stadium zijn en mogelijk komen er vandaag nog meer details naar buiten.

Apple Shazam overname

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Shazam herkent muziek

Shazam ken je als de app die in een paar seconden tijd een liedje herkent. De dienst zit sinds enkele jaren ook al ingebakken in iOS: vraag maar eens aan Siri om een liedje te herkennen dat je bijvoorbeeld op de radio of op televisie hoort. Apple zou bij een overname natuurlijk profiteren van de muziekherkenning-software, maar daar is het ze mogelijk niet eens om te doen.

Als je nu via Shazam in de iTunes Store belandt en een liedje aanschaft, dan gaat een deel van het aankoopbedrag naar Shazam. Het gaat om een aanzienlijk deel van de downloads en dat geld steekt Apple natuurlijk liever in eigen zak. Apple zou de app ook exclusief kunnen koppelen aan iTunes en Apple Music: pijnlijk voor concurrenten als Spotify en Google Play Music, want daarnaartoe kan dan niet meer worden doorgetikt of -geklikt. In totaal zijn er via Shazam al 1 miljard nummers gedownload.

Augmented reality

Het grote voordeel lijkt hem echter te zitten in Shazams augmented reality-technologie. Shazam noemt dit zelf ‘visuele herkenning’: richt de camera op posters, tijdschriften en boeken met het Shazam-logo voor extra content. In de video hieronder zie je een voorbeeld van hoe dit kan werken. Apple is sinds de release van iOS 11 druk bezig met het ontwikkelen van een serieus augmented reality-platform, en deze overname zou daaraan een impuls kunnen geven.

Apple: Shazam overname is opmerkelijk

Volgens TechCrunch zou Apple zo’n 400 miljoen dollar willen neertellen voor Shazam, maar het bedrag zou zomaar ook fors hoger kunnen liggen. Voor Apple is het een opmerkelijke zet: zij nemen weliswaar regelmatig andere bedrijven over, maar dat zijn in de regel kleine startups. Natuurlijk is op iedere regel een uitzondering te bedenken. Zo nam Apple in 2014 koptelefoonmaker Beats over voor een bedrag met negen nullen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar