Terug naar Apple presenteert nieuwe MacBook Pro met Touch Bar
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple presenteert nieuwe MacBook Pro met Touch Bar

Door Laura Grootaarts27 oktober 2016 20:035 min. leestijd

Ons geduld is aardig op de proef gesteld, maar daar is-ie dan eindelijk: de nieuwe MacBook Pro! Apple heeft de MacBook Pro zojuist tijdens de keynote voor het eerst laten zien aan het publiek. Was het het wachten waard?

MacBook Pro met Touch Bar

In het artikel hieronder laten we je zien wat Apple’s meest geavanceerde laptop zoal voor vernieuwingen heeft. Heb je de laatste tijd de Apple-geruchten enigszins in de gaten gehouden? Dan is het een feest der herkenning – maar dat mag de pret niet drukken! Met de nieuwe Mac viert Apple de 25e verjaardag van zijn notebooks.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Retina OLED-balk: Touch Bar

Het is de opmerkelijkste verandering aan de MacBook Pro: een Retina OLED-balk aan de bovenkant van het toetsenbord, op de plek waar traditioneel de functietoetsen en de escape-toets zitten: de Touch Bar. Al langere tijd waren er volop geruchten over deze aanraakgevoelige balk; eerder deze week doken er zelfs al foto’s op van de nieuwe Mac. Apple had die nota bene zélf verstopt in de meest actuele versie van het besturingssysteem macOS Sierra. Wat nog wel een verrassing was, is wat er allemaal mogelijk is met deze OLED-balk.

MacBook Pro met OLED-balk

De OLED-balk is dynamisch. Dat betekent dat hij zich aanpast aan het programma waar je op dat moment mee aan het werk bent. Je favoriete websites zitten bijvoorbeeld op de Touch Bar, of de knoppen om tekstopmaak mee te veranderen. Siri heeft een eigen knopje en natuurlijk zijn emoji weer van de partij.  Je vindt er de gereedschappen voor alle programma’s waar je in werkt.

In de OLED-balk zit ook Touch ID verwerkt. Touch ID kennen we al langere tijd van de iPhone en de iPad: daar zit de sensor verwerkt in de thuisknop, zodat je je toestel met je vingerafdruk kunt ontgrendelen. Nu heeft de vingerafdruk-sensor dus ook zijn weg gevonden naar de MacBook Pro, en dat roept heel wat nieuwe opties in het leven. Zo kun je je Mac met je vingerafdruk ontgrendelen, in plaats van met een wachtwoord. En het is mogelijk om supersnel tussen de verschillende accounts te switchen. Wanneer in de toekomst Apple Pay naar Nederland en België komt, kun je met Touch ID je betaling op een veilige manier verifiëren. Maar dat is voor ons dus nog even toekomstmuziek. Het geheel wordt trouwens aangestuurd door de gloednieuwe T1-chip.

Design nieuwe MacBook Pro

De OLED-balk is natuurlijk het meest in het oog springende element van de nieuwe MacBook, maar wie goed kijkt ziet meer subtiele veranderingen. Het toetsenbord werkt voortaan met een vlinder-mechanisme, waardoor de toetsaanslag stabieler is en de behuizing van de laptop dunner. Dit vlinder-mechanisme is overigens niet nieuw: het werd eerder al toegepast op de Retina MacBook. De versie van de MacBook Pro is echter wel doorontwikkeld.

MAcBook Pro

De nieuwe MacBook lijkt op meerdere vlakken een wat verfijnder uiterlijk te hebben. De randen om het scherm heen ogen op het eerste gezicht wat minder breed, maar toch zijn er al genoeg televisies met veel dunnere randen. Ook de luidsprekers aan de zijkanten van het toetsenbord zijn slanker – en ze klinken tóch beter dan voorheen. De MacBook Pro is hierdoor wat compacter dan de vorige, zonder dat er concessies worden gedaan aan de grootte van het scherm. Er is nog steeds een versie van 13 en een versie van 15 inch. Zilver en spacegrijs zijn de kleuren waaruit je kunt kiezen, en wat zijn de apparaten dun en licht van gewicht: 3 of 4 pond, afhankelijk van het formaat dat je kiest.

Alles is kleiner, maar het Force Touch-trackpad dat we al kennen van eerdere Macs, is juist een stuk groter dan voorheen en daarmee een stuk geavanceerder. Het beste trackpad ooit, aldus Apple.

En verder …

Natuurlijk heeft deze MacBook Pro ook het beste display ooit; scherper en helderder dan voorheen. Ook is-ie sneller dan ooit tevoren en wat daarbij helpt is de uitbreidingsmogelijkheid tot 1 TB (13-inch) of 2 TB SSD-opslag. Dat is niet de standaard uiteraard, dat is 256 GB.

De Pro heeft vier Thunderbolt 3-aansluitingen, die tegelijkertijd dienstdoen als usb-c-aansluitingen. Hiermee kun je de nieuwe MacBook Pro ook opladen, aan beide kanten dus. Er komt bovendien nog een 13-inch model met iets lichtere graphics en met twee in plaats van drie Thunderbolt-aansluitingen. Dan moet je het ook doen zonder het leukste van de nieuwe MacBook Pro, namelijk de Touch Bar. Dit eenvoudigste model is al vanaf morgen verkrijgbaar, voor de twee andere modellen moet je nog twee tot drie weken geduld hebben.

En dan nu het slechte nieuws … de prijzen. Het goedkoopste 13-inch model zonder Touch Bar kost 1699 euro, 13-inch met Touch Bar kost € 1999. Het meest uitgebreide 15-inch model met OLED-balk kost 2699 euro – dát wordt dus even sparen.

MacBook Pro prijzen

Eerste indruk

Het is zo jammer dat de keynote van Apple de laatste tijd zo weinig verrassingen kent. Alles lekt ruim van tevoren beetje bij beetje al uit, en Apple draagt daar zelf een steentje aan bij. We hadden dit artikel bijna van tevoren al kunnen schrijven. Maar toch: als je de nieuwe MacBook Pro vergelijkt met zijn voorganger, dan zijn er natuurlijk enorme sprongen genomen. Zaken die op andere Apple-apparaten hun waarde al bewezen hebben, zijn nu ook op dit toestel aanwezig – denk aan Touch ID en het verfijndere toetsenbord. En ook het Force Touch trackpad is van de partij.

Maar vooral de OLED-balk is zeer innovatief. Of hij gemakkelijk in gebruik is, vragen we ons af. Sommige gereedschappen lijken zich nu op twee plekken te bevinden, en of dat nu zo praktisch is? De Touch Bar heeft door heel het systeem heen verschillende toepassingen, dus er valt weer een compleet scala aan nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Voor echt ingewikkelde programma’s is het misschien een uitkomst. Hoe dan ook: we kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden