Terug naar Apple presenteert macOS Sierra met Siri
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple presenteert macOS Sierra met Siri

Door Sven Lamers13 juni 2016 20:143 min. leestijd2

OS X heet voortaan macOS! Zonet heeft Apple tijdens de WWDC-keynote macOS Sierra gepresenteerd. Met als belangrijkste nieuwe functie: Siri op de Mac! De naam Sierra komt uiteraard van de Sierra Nevada, een gebergte in Californië en Nevada.
OS1012-SiriDocSearch_PR-PRINT

Siri op de Mac

Siri heeft eindelijk de stap naar de Mac gemaakt. Hij leeft rechtsboven in de menubalk en is er klaar voor om al je vragen te beantwoorden. Als je met Siri praat, krijgt hij een venstertje rechtsboven dat erg lijkt op Siri op de iPhone. Wil je de informatie van Siri bewaren, zet je de spraakassisstent gewoon in je Berichtencentrum. Siri kan natuurlijk dezelfde dingen als op iOS, maar hij kan bijvoorbeeld ook bestanden op je Mac zoeken. Spotlight blijft echter nog bestaan. Vooralsnog.

Auto Unlock, Universal Clipboard en iCloud Drive

Veel belangrijke nieuwe functies van macOS hebben met de Continuïteits-functies met iOS te maken. Zo hoef je met macOS Sierra hoef je geen wachtwoord meer te onthouden. Als je je Apple Watch draagt, ontgrendelt je Mac automatisch, zodra je hem openklapt. Dat noemt Apple Auto Unlock.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Verder krijgt macOS een gedeeld klembord met iOS. Op die manier kun je tekst selecteren, kopiëren en vervolgens plakken op je iPhone of iPad.

De laatste Continuïteits-functie gaat over iCloud Drive. De clouddienst bevat nu ook je bureaublad zodat je daar vanaf al je Apple-apparaten bij kunt.

Optimized Storage

Apple heeft ook een nieuwe optimalisatie-techniek voor de opslag van de Mac in macOS Sierra ingebouwd. Hiermee kun je snel veel opslag op je harde schijf terugwinnen, zonder dat je belangrijke gegevens verliest. In het voorbeeld van Apple kon er bij een Mac met nog maar 20 GB opslag weer 130 GB teruggehaald worden.

Apple Pay, tabbladen overal en Picture in Picture

macOS heeft nog veel meer kleinere nieuwe functies gekregen. Zo is er Apple Pay voor het web. Hiermee wordt Apple een soort PayPal om aankopen op internet te doen. Helaas komt de betaaldienst nog steeds niet naar Nederland.

Nog een nieuwe functie zijn tabbladen. Ontwikkelaars mogen deze nu overal in macOS inbouwen. Dus net als je in Safari meerdere websites tegelijk in verschillende tabbladen kunt open hebben, kan dat voortaan ook in Pages.

De derde functie komt rechtstreeks van de iPad. Met Picture in Picture kun je bijvoorbeeld een filmpje op de voorgrond van de Mac afspelen. Dat blijft op elk bureaublad actief.

OS1012-PhotosMemories_PR-PRINT

Had revolutionairder gekund

Laten we eerlijk zijn: Siri is een erg leuke toevoeging voor de Mac, maar verder had het wel iets spectaculairder gekund. Apple had de nieuwe naamgeving als kans kunnen grijpen om OS … nee, macOS te revolutioneren. Maar wat we vandaag gezien hebben, zijn wederom vooral evolutionaire veranderingen.

Hoe goed macOS Sierra uiteindelijk gaat worden, zien we dit najaar. Dan komt het voor iedereen gratis beschikbaar als update in de Mac App Store. Helaas krijgen niet alle Mac die nu OS X El Capitan draaien de update. Vooral Mac-modellen uit 2007, 2008 en 2009 mogen niet meer meedoen. Om macOS Sierra te installeren, heb je een van de volgende Macs nodig:

  • MacBook (eind 2009 en later)
  • iMac (eind 2009 en later)
  • MacBook Air (2010 en later)
  • MacBook Pro (2010 en later)
  • Mac Mini (2010 en later)
  • Mac Pro (2010 en later)
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgend bericht
Dit is nieuw in tvOS
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Dick Metselaar
Lezer
Dick Metselaar

Iets wat al zo goed is kan moeilijk revolutionair verbeteren, laten we blij zijn met de evolutie 😉

Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Juist. In WatchOS is veel meer mogelijk in de toekomst!