Terug naar Apple presenteert macOS High Sierra
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple presenteert macOS High Sierra

Door Sven Lamers5 juni 2017 20:003 min. leestijd0

De nieuwe versie van macOS is een feit. Tijdens de WWDC-keynote presenteerde Apple’s guru voor Mac-software, Craig Federighi, zonet macOS High Sierra. De naam moet duidelijk maken dat het een verbeterde versie van macOS Sierra is. High Sierra is namelijk het hoogste gedeelte van het gebergte in Californië. Zoals altijd bevat de nieuwe versie een hoop verbeteringen en nieuwe functies. Hieronder zetten we ze allemaal op een rij.

Macbook, MacOS, Apple File System

Safari, Mail en Foto’s

De grootste verbeteringen van macOS High Sierra zitten in Safari, Mail en Foto’s. Apple’s browser was altijd al de meest privacy-bewuste keuze voor gebruikers. In High Sierra doet Apple daar nog een stapje bovenop. Ten eerste zorgt de nieuwe Safari ervoor dat filmpjes niet zomaar van start gaan als je een website opent. Het tweede nieuwtje is de zogeheten Intelligent Tracking Prevention. Met behulp van machine learning heeft Safari het door als websites proberen jou te volgen en voorkomt dat deze je surfgedrag in de gaten houden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Mail heeft een verbeterde zoekfunctie gekregen en laat je voortaan in splitview mailtjes opstellen. Daarnaast neemt het mailprogramma en zijn database 35 procent minder opslag op je harde schijf in beslag.

In Foto’s worden eindelijk gevonden personen op je foto’s op al je apparaten gesynchroniseerd. Verder zijn de bewerkingsmogelijkheden uitgebreid. Ten slotte worden externe bewerkingen in andere programma’s (Pixelmator, Photoshop) automatisch gesynchroniseerd naar de Foto’s-bibliotheek.

metal, MacOS, Macbook

Nieuwe technieken in macOS

De veranderingen in de programma’s zie je meteen, maar daarnaast zijn er een heleboel interne veranderingen bij de onderliggende technieken.

Zo krijgt High Sierra een nieuw bestandssysteem, genaamd APFS. Dat systeem wordt ook al in iOS 10.3 gebruikt en biedt een hoop voordelen ten opzichte van het oude HFS+. Hiermee kun je bestanden bijvoorbeeld razendsnel kopieren – zonder ook maar een seconde wachttijd.

Verder ondersteunt macOS High Sierra het nieuwe videoformaat H.265. Dat is beter geschikt voor 4K-video en zorgt voor kleinere bestandsgroottes. Ten slotte bevat High Sierra een nieuwe, snellere versie van de grafische interface Metal – Metal 2. Dat is uiteraard sneller dan zijn voorganger, maar het meest bijzonder is de ondersteuning voor virtual-reality doeleinden. Alle Pro-apps van Apple gaan hiermee VR-mogelijkheden ondersteunen.

Release in het najaar

macOS High Sierra komt zoals altijd in het najaar gratis beschikbaar. Wij verwachten dat het ergens in september zo ver is. Vanaf vandaag is de bèta-versie voor ontwikkelaars beschikbaar.

Conclusie

Met High Sierra doet Apple iets dat het al eerder heeft gedaan. Op OS X Leopard volgde toen Snow Leopard en na Lion kwam Mountain Lion – een verbeterde versie met weinig nieuwe functies, maar vooral interne verbeteringen en bugfixes. High Sierra lijkt hetzelfde te worden voor Sierra. En eerlijk gezegd: hier zijn we hartstikke blij mee. Apple’s besturingssysteem bevatte de laatste jaren altijd kleine schoonheidsfoutjes, waarschijnlijk door de snelle, jaarlijkse releases. Met High Sierra neemt Apple weer even een rustmomentje om alles te finetunen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar