Terug naar Apple slachtoffer van patenttroll; ruim half miljard dollar boete
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple slachtoffer van patenttroll; ruim half miljard dollar boete

Door Jelle Mol27 februari 2015 09:372 min. leestijd2

Apple heeft wederom een patentrechtszaak aan zijn broek hangen. Nadat woensdag een rechter in Texas oordeelde dat Apple ruim een half miljard dollar moet betalen aan patentenbedrijf Smartflash, is de iPhone-fabrikant nu wederom aangeklaagd voor dezelfde patenten. Het gaat dit keer om producten die gelanceerd zijn na de eerste aanklacht in 2013, waaronder de iPhone 6 en iPad Air 2.

iTunes

Patenttroll

Apple is hiermee slachtoffer geworden van een zogenaamde patenttroll: een bedrijf dat zelf niets produceert maar uitsluitend patenten beheert om actief rechten af te dwingen. In een reactie had Apple er geen goed woord voor over: ‘Smartflash maakt geen producten, heeft geen werknemers, creëert geen banen, is niet gevestigd in de VS maar misbruikt het patentensysteem om geld te verdienen aan technologieën die Apple heeft uitgevonden. We weigeren dit bedrijf te betalen voor de ideeën waar onze werknemers jaren aan hebben gewerkt maar hebben helaas geen andere keus dan het uit te vechten in de rechtszaal.’

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Patenten Smartflash

In 2013 werd Apple aangeklaagd omdat het opzettelijk inbreuk zou hebben gemaakt op patenten van Smartflash. Het zou gaan om het beheer van digitale rechten (DRM) en data-opslag in iTunes, waaronder gedownloade muziek, video’s en apps. Smartflash eiste daarom een vergoeding van 852 miljoen dollar, gebaseerd op een percentage van de verkoop van Macs, iPads en iPhones. De rechter is hier dus deels in meegegaan.

Wederom aangeklaagd

Hoewel Apple in beroep gaat, blijft het hier niet bij. Een dag na de uitspraak is Apple dus wederom aangeklaagd om dezelfde patenten, maar nu voor de producten die na de oorspronkelijke aanklacht zijn uitgebracht. Dit betreft onder andere de nieuwe iPhones en iPads. Ook Samsung, Google en Amazon zijn om dezelfde reden aangeklaagd door Smartflash, dat met slechts zeven patenten in bezit het klassieke voorbeeld is van een patenttroll.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jasper
Lezer
Jasper

Tja, de andere kant ervan is natuurlijk dat Apple zelf ook dit soort tikken probeert uit te delen aan andere techbedrijven. Sometimes you win, sometimes you lose.
Het zou de techbedrijven sieren om hierover niet te klagen maar een lobby te starten om softwarepatenten de wereld uit te helpen…

Chef
Lezer
Chef

Ik vind het aan de ene kant wel prima die patenten.. Maar er zou een of andere data base met continue controle moeten zijn die vrijwel direct bij schending een melding geeft.. Nu laat een bedrijf zijn patenten jaren misbruiken.. en wil dan ineens over al die jaren oid gaan cashen!! Klopt niet!!