Terug naar Apple-patent laat aandeel GoPro klappen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple-patent laat aandeel GoPro klappen

Door Arjan Kropman14 januari 2015 20:593 min. leestijd0

Een patent van Apple zorgde gistermiddag voor het gerucht dat Apple zich mogelijk in de markt van GoPro, de kleine sportcamera’s, ging mengen. Het gerucht bleek uit de lucht gegrepen, maar toen dat bekend werd, was de beurswaarde van GoPro al met 12 procent gezakt.

GoProAngst voor Apple

Apple’s macht reikt verder dan je soms zou denken. De computerjongens in Cupertino hoeven niets te zeggen of te produceren om de aandelen van andere bedrijven te laten kelderen als rotte schepen in een winterstorm. Nog geen schetsje hoeft op papier te staan en de potloden van Jony Ive zijn nog niet eens geslepen of concurrerende bedrijven staan al te zwalken op hun grondvesten. Het aanvragen van een patent is blijkbaar al genoeg om de bedrijfswaarde van een ijzersterk merk als GoPro met 12 procent te laten inkakken.

Patent AppleOctrooirecht

De weg naar een nieuwe uitvinding is geplaveid met patenten, dat is een ijzeren wet tegenwoordig. Een patent vraag je aan bij een speciaal daarvoor in het leven geroepen instantie. Het geeft je het alleenrecht om een bepaalde uitvinding – of een onderdeel daarvan – te gebruiken in een nieuw product. Krijg je het patent toegewezen dan heb je octrooirecht: alleenrecht op het gebruik van ‘jouw’ uitvinding. Wil een concurrent jouw vinding gebruiken, dan zullen ze daarvoor moeten betalen.

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

Korting op veel Apple-producten tijdens de Lentedeals bij Amac

• Actie loopt t/m 2 april
• Zowel online als in de Amac winkels

Aangekochte patenten

Apple vraagt jaarlijks duizenden patenten aan. Soms zijn het eigen vindingen die beschermd worden, vaak zijn het aangekochte patenten. Zo kocht Apple in 2012 tientallen patenten van het failliete Kodak en ging het bij de aankoop van Motorola door Google vooral om deze juridische hebbedingetjes.

Het octrooi dat dinsdag werd toegewezen, betreft een techniek op het gebied van beeld en bediening. Volgens de site Patently Apple repte het letterlijk over een ‘verbetering van de principes achter de GoPro-camera’. Dit leidde snel tot het gerucht dat Apple zich in deze markt zou mengen. Beleggers dumpten vervolgens razendsnel hun aandelen, waardoor deze rap in waarde daalden. In totaal zakte de beurswaarde van GoPro met 12 procent.

De waarheid

Het is echter helemaal niet logisch dat Apple zich met de relatief kleine markt gaat bemoeien. Apple heeft een jaaromzet van ruim 170 miljard dollar, GoPro doet nog geen miljard. Als de Cupertinanen de markt van de minicamera’s zo graag willen betreden, kunnen ze GoPro beter kopen, zoals ze dat al eerder met Beats deden.

Veel logischer is dat het hier een patent betreft dat mogelijk gebruikt zal worden om de camera’s in Apple-producten te verbeteren. Mogelijk, zeggen we, want de kans is net zo groot dat het helemaal niet gebruikt wordt. Het merendeel van de patenten wordt namelijk niet gebruikt, maar alleen maar voor de zekerheid vastgelegd. Heb jij het alleenrecht, dan kan een ander de vastgelegde techniek in ieder geval niet gebruiken.

Marktwaarde ingezakt

Ondertussen is de marktwaarde van GoPro tijdelijk flink ingezakt. Voor het merk is dat geen ramp, er wordt geen cameraatje minder door verkocht en de aandelen zullen snel weer stijgen. Ondertussen bestaat er wel de kans dat een stelletje beurshandelaren door de mini-crash behoorlijk is binnengelopen.

Toen Apple in 2013 bekendmaakte dat het met een horloge zou komen, zorgde dit ook al voor een beperkte waardedaling van de grote horlogemerken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Arjan Kropman

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar