Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple pakt recordomzet dankzij populaire iPhone 12

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 12 Pro verpakking


Lees verder na de advertentie

De kwartaalomzet van Apple is voor het eerst de magische grens van 1000 miljard dollar gepasseerd. Vooral een sterke vraag naar de nieuwe iPhone 12 (Pro) stuwde de omzet naar een recordhoogte. En ook de Mac, iPad en Apple Watch vallen bij de kwartaalcijfers in positieve zin op.

Apple omzet Q1 2021

Apple haalde de recordomzet binnen in het eerste fiscale kwartaal van 2021. De magische grens werd ruim overschreden, want Apple hengelde 111,4 miljard dollar binnen, 21 procent meer dan het vorige record. De kwartaalcijfers slaan op de drie maanden vóór 26 december, de periode waarin de vier nieuwe iPhone 12-modellen in de verkoop gingen.

De omzet uit iPhones – voor Apple veruit de belangrijkste categorie – was hoger dan verwacht. Apple verdiende 65,6 miljard dollar aan de verkoop van iPhones; ook al een record. Vorig jaar was dat met 56 miljard dollar ongeveer 17 procent minder.

Meer dan 1 miljard iPhone-gebruikers

Apple maakte nog een leuke mijlpaal bekend: voor het eerst lopen er een miljard (!) mensen met een iPhone rond. In 2019 waren dit nog 900 miljoen. De toename is vooral te danken aan een sterke vraag naar de iPhone 12, meldt Tim Cook in een gesprek met analisten.


kooptip

Specifieke verkoopcijfers over de iPhone 12 zijn er niet, dus we kunnen geen vergelijking maken met eerdere modellen. Maar volgens analisten van Morgan Stanley – een Amerikaanse bank – is de iPhone 12 Apple’s meest succesvolle productlancering van de afgelopen vijf jaar.

Mac en iPad

Ook bij de andere productcategorieën was het bij Apple feest. De Mac schopte het tot een omzet van ruim 8,6 miljard dollar, 21 procent meer dan vorig jaar. De iPad verkocht met een omzet van 8,4 miljard dollar zelfs 41 procent beter dan een jaar eerder. De trend van het thuiswerken heeft de verkoop waarschijnlijk een impuls gegeven.

Aan de categorie ‘Wearables, Home and Accessoires’ verdiende Apple met 13 miljard dollar, 29 procent meer omzet dan vorig jaar. Belangrijke producten in deze categorie zijn de Apple Watch en AirPods. De dienstentak (met daarin onder meer iCloud en Apple Music) groeide van 12,7 naar 15,8 miljard dollar.

Wat het volgende kwartaal brengt, durft Apple niet te zeggen door de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Maar analisten verwachten opnieuw grote cijfers; zij voorspellen een omzet van zo’n 103 miljard dollar. Dat is minder dan het afgelopen kwartaal, maar oktober, november en december zijn voor Apple altijd de meest lucratieve maanden van het jaar. Dit is vooral vanwege de feestdagen.

Bron: Apple